Zneužili Jágra i Kellnera. Rekordní bitcoin láká podvodníky

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 7. 1. 2021 | 3 komentáře
Zneužili Jágra i Kellnera. Rekordní bitcoin láká podvodníky

Zdroj: Shutterstock

S rostoucí cenou bitcoinu stoupá i jeho atraktivita pro podvodníky. Antivirová společnost Eset varuje před stoupajícím počtem podvodů tvářících se jako investice do virtuální měny. Reklamy se snaží získat peníze i osobní data, zneužívají při tom tváří a jmen známých osobností.

„Podvod detekujeme ve více než 20 jazykových mutacích po celém světě. Některé jazykové verze jsou povedenější, některé překlady jsou spíše strojové, nicméně vždy útočníci zneužijí jméno lokálně známé osobnosti,“ popisuje Robert Šuman, vedoucí pražského výzkumného oddělení společnosti Eset.

„V Česku takto například zneužívají jména Petra Kellnera, Petra Čecha, Jaromíra Jágra, Jaromíra Soukupa, dále světových inovátorů jako je Elon Musk či Bill Gates. Na Slovensku jsme zaznamenali podvod s Miroslavem Trnkou, spoluzakladatelem společnosti Eset. Útočníci rychle mění webové stránky i adresy kryptopeněženky. Pro oběti i osobnosti, jejichž jméno je takto zneužité, je velmi složité se bránit,“ říká Šuman.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

S podvodem se lze setkat v rámci běžné inzerce na internetu nebo v e-mailu. Reklamy byly zadávané v rámci legitimních nástrojů inzertního portálu společnosti Google, mohou se tak zobrazit i na zcela nezávadných stránkách. Tváře známých lidí podvodníci zneužívají také třeba v kampaních na Facebooku.

„Reklama zpravidla slibuje jménem nějakého milionáře pohádkové výdělky. Často argumentuje tím, že dotyčná osoba prozradila své tajemství na skrytý mikrofon nebo kameru. Uživatel tak může nabýt dojmu, že skutečně odhalil nějaký trik, který mu otevírá nové možnosti. Podvod hraje na naše emoce – ať už je touha po penězích nebo touha odhalit nějakou konspiraci,“ popisuje Šuman.

Pokud na reklamu kliknete, dostanete se na stránku podvodníků. Uživatel se zde zpravidla dočte částečně zavádějící informace o investicích do bitcoinu. Každý nemusí odhalit, že se jedná o dezinformace. Pro zvýšení důvěryhodnosti používají stránky fingované fotografie z médií či fiktivních rozhovorů osobností.

Útočníci argumentují „automatickým investičním algoritmem“ a slibují několikanásobné zhodnocení vkladů během krátké doby.

„Podvodné stránky provozují útočníci na tisícovkách domén. Domény jsou často „recyklované”, to znamená, že je zakoupena starší, opuštěná adresa. Pokud uživatel projeví zájem a klikne, dostane se do monetizační fáze. Je vyzván k registraci a vyplnění jména, e-mailu a telefonního čísla. Pokud údaje zadá, dojde k vytvoření účtu. Nyní může uživatel-oběť vložit prostředky k první investici zpravidla v hodnotě 250 až 50 000 eur,“ popisuje Šuman.

Dominik Stroukal o bitcoinu

Bitcoin se utrhnul z řetězu, kdekdo se chce taky svézt, naskakuje a cena se rychle šponuje ještě výš. Přemrštěný zájem i ceny jednou opadnou, jen nevíme kdy, Třeba do té doby bitcoin vyroste ještě o řád. Víc než mo(nu)mentální cena nám ale o bitcoinu – a jeho budoucnosti – můžou napovědět jiná čísla.

Bitcoin trhá rekordy. Víc než cena o něm říká těchhle 12 čísel

Kdo peníze pošle, má smůlu. Útočníci si je podle zkušeností Esetu rovnou ponechají, nebo naoko investici zhodnotí, aby z oběti vylákali další peníze. Získat peníze zpět je prakticky nemožné. Útočníci často sídlí v jiném státě a komunikují v jiném jazyce. V některých případech vyžadují pro navrácení částky naskenovaný občanský průkaz nebo jiný doklad totožnosti.

„Opravdu důrazně varuji, aby nikdo své naskenované doklady nikomu neposílal. Údaje z nich jsou velmi snadno zneužitelné a máme potvrzené případy, kdy se tak stalo. V sázce může být celá identita konkrétního člověka," upozorňuje Šuman.

„Útočníci jsou velmi dobře organizovaní. Mají k dispozici call centra, se kterými se můžete poradit. Dokud se snaží získat vaši důvěru, budou s vámi jednat laskavě a profesionálně. Následně ale přijdou otravné telefonáty, kterými se vás snaží přimět k dalším investicím. A víme o tom, že pokud se jako oběť bráníte, dochází k psychickému nátlaku nebo výsměchu,“ dodává Šuman.

Doporučení je jasné, nereagovat na podobné nabídky, případně používat prověřené antivirové programy, které se snaží od podobných nabídek uživatele ochránit.

Kdo chce vydělat na bitcoinech, měl by si nejprve dohledat informace o tom, jak s nimi bezpečně obchodovat. Také by měl myslet na to, že bitcoin momentálně raketově roste a obchoduje se za novou rekordní cenu kolem 37 tisíc dolarů za kus. Ještě na začátku prosince byla cena kolem 20 tisíc dolarů a v polovině roku 2020 pod hranicí 10 tisíc.

Kurz bitcoinu

Intradenní graf (online)
Denní graf
Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy kryptoměn na Peníze.cz

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Bitcoinu se nenajíte. Trezor a jiné peněženky EU nezakáže. Týden v kryptu

30. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoinu se nenajíte. Trezor a jiné peněženky EU nezakáže. Týden v kryptu

Trezor vám Evropská unie nezakazuje, KuCoin a jeho zakladatelé v problémech, americká komise pro cenné papíry chce miliardy po Ripplu, Island kryptu nefandí, ale Kennedy ano. Je tu... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek