Bitcoin prudce klesá, rekord nepřekonal

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 26. 11. 2020 | 21 komentářů
Bitcoin prudce klesá, rekord nepřekonal

Zdroj: Shutterstock

Zatímco ještě včera cena bitcoinu atakovala historické maximum z roku 2017, za poslední den klesla o víc než desetinu. Virtuální měny dnes zažívají výprodej.

Podle webu coinmarketcap.com se teď největší a nejznámější kryptoměna obchoduje těsně pod hranicí 17 tisíc. Včera se dostala k hranici 19 500 dolarů.

Bitcoin v lednu začínal na úrovni 7200 dolarů, v půlce března se při největší koronavirové panice na trzích propadl pod pět tisíc, ale už v srpnu byl zpátky nad 12 tisíci. Hranici 15 tisíc překonal na začátku listopadu a během několika dnů se dostal nad 19 tisíc.

Očima expertů

Co stojí za raketovým růstem bitcoinu? Kdy jeho hodnota překoná hranici 20 tisíc dolarů? A co bude pro kryptoměny příští rok klíčové? Experti odpovídají.

Za posílením kryptoměn z poslední doby vidí analytici hlavně jejich rozšiřování mezi „mainstreamové“ služby. Například americký PayPal v říjnu oznámil, že brzo umožní svým uživatelům kupovat či prodávat bitcoiny (a také ethereum, bitcoin cash a litecoin). Zároveň s nimi budou moct platit ve 26 milionech obchodů, v nichž lze platit přes PayPal. Firma má po celém světě přes 300 milionů uživatelů.

Když se bitcoin na konci roku 2017 podíval těsně pod hranici 20 tisíc dolarů, následoval postupný pád až na zhruba 3300 dolarů v prosinci 2018. Co se bude dít nyní, nikdo neví. U virtuálních měn je stále obtížné hledat nějaká jasná pravidla související s vývojem jejich ceny. Zatím tedy nejde ani říci, zda dnešní výprodej je jen jednorázový, nebo se bitcoin vydal na cestu delšího propadu.

Kurz bitcoinu

Intradenní graf (online)
Denní graf
Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy kryptoměn na Peníze.cz

Výrazně dnes ztrácí i další kryptoměny. Například ethereum, dvojka podle tržní kapitalizace, hlásí minus 15 procent a je tak těsně nad hranicí 500 dolarů. Na začátku roku bylo jedno ethereum za zhruba 130 dolarů.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 11. 2020 12:49, MR

Hodnota bude vždy značně kolísat.

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 11. 2020 15:54, Pag

Tohleto podivné, podvodné, prací nepodložené cosi, by mělo už jít do ......

-59
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

bitcoin, investice, kryptoměny

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Bitcoinu se nenajíte. Trezor a jiné peněženky EU nezakáže. Týden v kryptu

30. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoinu se nenajíte. Trezor a jiné peněženky EU nezakáže. Týden v kryptu

Trezor vám Evropská unie nezakazuje, KuCoin a jeho zakladatelé v problémech, americká komise pro cenné papíry chce miliardy po Ripplu, Island kryptu nefandí, ale Kennedy ano. Je tu... celý článek

Partners Financial Services