Bitcoin letí nad 18 tisíc dolarů, blíží se rekordu

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 18. 11. 2020
Bitcoin letí nad 18 tisíc dolarů, blíží se rekordu

Zdroj: Shutterstock

Nejznámější a nejrozšířenější kryptoměna posílila za poslední týden skoro o pětinu. Bitcoin se dnes ráno středoevropského času dostal nad hranici 18 tisíc dolarů, ukazují data webu CoinMarketCap.com.

Tak vysoko byla hodnota bitcoinu poprvé a naposled před třemi lety. Rekordní výše – těsně pod 20 tisíc dolarů – dosáhla na konci roku 2017, pak ale následoval postupný pád až na zhruba 3300 dolarů v prosinci 2018.

Za letošní rok už bitcoin posílil o víc než 150 procent. V lednu začínal na úrovni 7200 dolarů, v půlce března se při největší koronavirové panice na trzích propadl pod pět tisíc, ale už v srpnu byl zpátky nad 12 tisíci. Hranici 15 tisíc překonal na začátku listopadu, hranici 17 tisíc včera.

Podle agentury Bloomberg vidí analytici za posílením kryptoměn hlavně jejich rozšiřování mezi „mainstreamové“ služby. Například americký PayPal v říjnu oznámil, že brzo umožní svým uživatelům kupovat či prodávat bitcoiny (a také ethereum, bitcoin cash a litecoin). Zároveň s nimi budou moct platit ve 26 milionech obchodů, v nichž lze platit přes PayPal. Firma má po celém světě přes 300 milionů uživatelů.

„Svět se bojí inflace a zadlužování vlád, což bitcoinu nahrává,“ přidává další důvod Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Kurz bitcoinu

Intradenní graf (online)
Denní graf
Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy kryptoměn na Peníze.cz

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

bitcoin, investice, kryptoměny

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Síť pizzerií chce vydat akcie na pražské burze

16. 11. 2020 | Petr Kučera | 1 komentář

Síť pizzerií chce vydat akcie na pražské burze

Skupina Coloseum, která provozuje síť italských restaurací pod stejným názvem, chystá vstup na pražskou burzu. Na trhu Start plánuje na jaře příštího roku nabídnout až 30 procent akcií. celý článek

Snazší cesta k akciím pro drobné investory. Jak funguje RM-Systém

11. 11. 2020 | Jiří Hovorka | 11 komentářů

Snazší cesta k akciím pro drobné investory. Jak funguje RM-Systém

RM-Systém funguje od roku 2008 jako klasická burza. V posledních týdnech na sebe upozornil, když na rozdíl od Burzy cenných papírů Praha umožňuje nakupovat akcie Pilulky nebo eManu... celý článek

Zlato má nejlepší za sebou, říká analytik

25. 10. 2020 | Daniel Tácha | 7 komentářů

Zlato má nejlepší za sebou, říká analytik

Samotné obchodovaní na Forexu se letos v principu nezměnilo, musíme si ale zvyknout na vyšší volatilitu, hodnotí nepředvídatelný rok analytik Štěpán Hájek.

Partners Financial Services