Volatilita na trzích uvrhla bitcoin do „koše rizikových měn“

PR článek | rubrika: FINEXPO | 11. 5. 2020
Třetí měsíc krize, provázené dramatickou volatilitou na finančních trzích, potvrdil, že hodnota bitcoinu klesá, když rostou výkyvy akciových trhů. Podle analýzy ProfitLevel se ukazuje zranitelnost kryptoměn, jež se v tomto ohledu podobají měnám rozvíjejících se ekonomik. K nim patří i česká koruna, jejíž hodnota vůči měnám rozvinutých ekonomik padá, když se trhy rozkolísají.
Volatilita na trzích uvrhla bitcoin do „koše rizikových měn“

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Na druhou stranu skupině, která zastává názor, že bitcoin zaujme právoplatné místo uchovatele hodnoty namísto fiat měny, nahrává aktuální téměř bezedná podpora finančního systému ze strany vlád a centrálních bank.

Pouze USA schválily stimulační balíček ve výši více než dvou bilionů dolarů, což je největší ekonomický stimul v historii USA, a to nemusí být konec. Cílem tohoto „kvantitativního uvolnění“ je krátkodobé financování obchodních aktivit v naději, že se dosáhne celkový ekonomický stimul. Politika kapitálových injekcí přinese výhody v krátkém časovém horizontu, ale z dlouhodobého hlediska dříve či později inflaci, se kterou při současném zadlužení jednotlivých zemí bude těžké bojovat.

Zdroj: Tradingview.comZdroj: Tradingview.com

Na grafu můžeme vidět vývoj ceny bitcoinu ve srovnání s indexem VIX, zachycujícím volatilitu na americkém kapitálovém trhu. Z grafu můžeme usuzovat, že bitcoin u investorů je stále rizikovou investicí na základě tohoto, že rostoucí volatilita na trzích vyvolává pokles ceny bitcoinu.

Bitcoin by u investorů, a i bez toho, co by technologie mohla přinést společnosti, mohl najít strategickou investici v diverzifikovaném portfoliu jako zajištění proti inflaci. Příznivci bitcoinu věří, že se stabilizuje jako měna. Ekosystém digitálních měn bude podle nich pravděpodobně mírně absorbovat nárůst globální nabídky peněz, čímž se zvýší jeho tržní strop a sníží volatilita. Tuto teorii podporuje fakt, že kryptoměna má stabilní nabídku a deflační politika měny se zatím drží.

Kromě toho existuje vysoká pravděpodobnost, že cena zlata v nadcházejících 12 až 18 měsících poroste v důsledku zvýšené politické nejistoty a rostoucích inflačních tlaků na vyšší úroveň. Při pohledu na bitcoin jako na pákový efekt se zlatem by skutečná hodnota mohla být ve skutečnosti výrazně vyšší.

Bitcoin by podle konzervativních předpokladů ve střednědobém až dlouhodobém horizontu mohl ukrást 3 až 5 procent podílu na trhu se zlatem. S přibližně 190 000 tun vytěženého zlata představuje celkový tržní strop zlata v hodnotě přibližně 10,5 bilionu amerických dolarů (za spotovou cenu 1730 dolarů za unci). Při celkovém počtu vytěžených bitcoinů (18,3 milionu) by tedy 3 až 5 procent z celkového limitu na trhu se zlatem stanovilo cenu bitcoinu v rozmezí 17 240 až 28 740 dolarů. To nemusí zapůsobit na mnoho investorů, protože bitcoin se koncem prosince 2017 obchodoval na úrovni 20 000 dolarů, ale je 2,5 až 4krát vyšší než aktuální cena. Při pohledu ze střednědobého až dlouhodobého hlediska je to velmi hodnotná investice, pokud jsou jednotlivci připraveni na vysokou nestálost ceny ve formě volatility.

Na konec je nutné zmínit globální rostoucí trend uživatelů a účtů v sítích blockchain. V současnosti existuje téměř 50 milionů účtů blockchainu (peněženek). Je to nárůst o 15 milionů z počtu před rokem a přibližně nárůst 26 milionů ve srovnání s počtem před dvěma lety. V procentuálním vyjádření je to nárůst o 45 procent v letech 2018–2019 a přibližně 40 procent v letech 2019–2020. Navíc se zdá, že meziroční růst uživatelů/účtů o 30 až 40 procent bude pravděpodobně pokračovat, a za dva až tři roky bychom mohli vidět 100–200 milionů peněženek na blockchainu.

Je však nutné poznamenat, že bitcoin, který není podložen žádnou materiální hodnotou, by se mohl časem zhroutit až na nulu, kdyby uživatelé v měnu ztratili důvěru. Kromě toho může přijít z okruhu kryptoměn silnější konkurence, ke které investoři přesedlají, anebo může bitcoin vážně poškodit silná politická regulace.

Lukáš Baloga, hlavní analytik ProfitLevel

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Bitcoinu se nenajíte. Trezor a jiné peněženky EU nezakáže. Týden v kryptu

30. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoinu se nenajíte. Trezor a jiné peněženky EU nezakáže. Týden v kryptu

Trezor vám Evropská unie nezakazuje, KuCoin a jeho zakladatelé v problémech, americká komise pro cenné papíry chce miliardy po Ripplu, Island kryptu nefandí, ale Kennedy ano. Je tu... celý článek

Partners Financial Services