Bitcoin čeká další půlení odměn. Vyžene opět cenu nahoru?

Finexpo | rubrika: FINEXPO | 13. 1. 2020 | 3 komentáře
Bitcoin zažije v polovině roku 2020 okamžik, který zažil naposledy před čtyřmi lety. Tehdy po něm vyrostla cena a investoři doufají, že by se to mohlo stát znovu.
Bitcoin čeká další půlení odměn. Vyžene opět cenu nahoru?

Komerční spolupráce

V roce 2020 dojde již ke třetímu snižování odměn v bitcoinové síti. To znamená, že do sítě těžařů bude uvolňováno každých deset minut o polovinu méně nových bitcoinů. Od 20. května to bude už jenom 6,25 bitcoinu, zatímco u vzniku sítě v roce 2009 to bylo 50 nových mincí. Poté se odměna snížila na 25, následně na 12,5 bitcoinu a v květnu dojde ke snížení potřetí.

Oči současných vlastníků bitcoinů a případných zájemců o jejich koupi se na toto datum upírají zejména proto, že po stejném půlení odměn započal bitcoin před čtyřmi lety raketový růst k prozatím rekordním hodnotám. Od 9. července 2016 vyrostla za necelý rok a půl cena jedné digitální mince z 16 tisíc korun až na 430 tisíc. Ačkoliv po extrémním růstu někteří držitelé bitcoinů realizovali zisk a cena bitcoinu prudce klesla, již nikdy se nedostala pod hranici 77 tisíc korun za jeden bitcoin.

Cena bitcoina

Ce

Jak to bude v roce 2020? Server Kryptonovinky.com nasbíral několik pozitivních předpovědí, které se pohybují od 250 tisíc až do 2,3 milionu korun. Avantgardní kandidát na amerického prezidenta John McAfee vsadil dokonce ještě o jeden řád výš.

Na druhou stranu, když se ale podíváme na rok staré predikce na současnou cenu, našli bychom celou řadu přehnaných čísel. Bitcoin měl a ještě dlouho bude mít rozkolísanou cenu s růsty a propady tak obrovskými, jaké na tradičních trzích téměř neznáme. A někteří kritici bitcoinu mu už dlouhé roky předvídají ostrý pád až na nulu.

Co se bude dít s cenou, samozřejmě nikdo nemůže vědět a vysoké riziko určitě není pro každého. Pokud se ale někdo rozhodne vyzkoušet klidně i jen malou část bitcoinu koupit, nikdy to nebylo jednodušší.

Nejenže od posledního půlení vznikla celá řada směnáren a bankomatů, v České republice je dokonce možné koupit bitcoiny i přímo v rámci bankovního účtu. Umožňuje to NEO účet české Expobank, v jehož internetovém bankovnictví stačí třikrát kliknout a kdokoliv si může koupit bitcoiny třeba už za 150 korun. „Pro laiky je to asi ta nejjednodušší cesta k bitcoinu,“ tvrdí o NEO účtu server bitcoinvkapse.cz. A ti, kteří nemají tolik rádi riziko, mají na tři kliky dostupné zlato a stříbro.

Růst bitcoinu v roce 2020 má svůj ekonomický smysl. Když těžaři získají nové bitcoiny, zpravidla je prodávají, čímž tlačí cenu dolů. Nyní jich budou prodávat méně, což by mohlo hodnotu hnát nahoru. Nicméně půlení odměn je naplánované a dobře známé už přes deset let, takže jiní analytici předpovídají, že se už na něj investoři dávno připravili a cena se příliš nepohne.

Stejně jako v minulosti tak bude záležet zejména na náladě na trhu. Tu může strhnout Donald Trump vyostřením sporů mezi Čínou a Spojenými státy, zpomalující světová ekonomika nebo rostoucí úroky. Každopádně bude zajímavé v roce 2020 bitcoin sledovat, a pokud se zváží všechna rizika, tak i být u toho. Nikdy to nebylo jednodušší.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Bitcoin překonal rekord, byl nejdražší v historii

5. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Bitcoin překonal rekord, byl nejdražší v historii

Cena kryptoměny bitcoin se dnes podle agentury Reuters dostala na 69 202 dolaru (víc než 1,6 milionu korun) za minci a dosáhla tak nového rekordu. Nevydržel ale dlouho, cena vzápětí... celý článek

Bitcoin vyletěl o čtvrtinu. V korunách je nejdražší v historii. Týden v kryptu

2. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin vyletěl o čtvrtinu. V korunách je nejdražší v historii. Týden v kryptu

Cena bitcoinu vyskočila o 25 procent, bitcoinová ETF nabízejí i velké americké banky a to od BlackRocku expanduje do Brazílie. Na světlo se dostaly další e-maily Satoshiho Nakamota... celý článek

Partners Financial Services