Nepoužívejte slovo mince. Paralelní Polis narazila u ČNB

pk | rubrika: Aktuality | 4. 11. 2019 | 3 komentáře
Nepoužívejte slovo mince. Paralelní Polis narazila u ČNB

Pamětní mince Paralelní Polis vycházejí od roku 2017. Jsou na nich Ross Ulbricht, Julian Assange a Aaron Swartz.

Česká národní banka vyzvala organizaci Paralelní Polis, aby pro svůj projekt stříbrných pamětních mincí nepoužívala slovo mince. A to přesto, že projekt nemá nic společného s korunou a naopak se snaží o alternativu ke státem kontrolované měně. 

„Náš projekt od svého počátku není jakkoliv spojen s žádným státním orgánem (včetně ČNB), českou korunou ani jakoukoliv jinou měnou s nuceným oběhem (FIAT měnou). Mince jsou propojeny s kryptoměnou bitcoin a odkazují na významné osobnosti, které se zasloužily o svobodu na internetu,“ říká Iveta Šplíchalová, mluvčí Paralelní Polis.

Centrální banka si tak podle Paralelní Polis přivlastnila monopol na používání slova mince při označování jakéhokoliv předmětu, který je přinejmenším po staletí v českém jazyce takto označován. „Odmítáme se podřídit nesmyslné monopolizaci jazyka podřídit. Není možné, aby někdo bránil používat obecné pojmy s etymologickou kontinuitou již od antiky,“ reaguje Šplíchalová.

Anketa

Měl by mít kdokoliv právo vydávat vlastní „mince“?

Zákaz vyplývá z paragrafu 21 platného zákona o České národní bance. Ten uvádí, že „nikdo nesmí při označení nebo popisu žetonu, medaile nebo podobného předmětu v souvislosti s jejich nabízením, prodejem nebo jiným rozšiřováním použít slovo mince“.

A zároveň „nikdo nesmí vyrábět, dovážet, nabízet, prodávat nebo jinak rozšiřovat medaile, žetony nebo podobné předměty, které jsou svým provedením způsobilé uvést jejich držitele v omyl, že jde o mince vydávané Českou národní bankou“.

Zákon současně v paragrafu 12 uvádí, že „Česká národní banka má výhradní právo vydávat bankovky a mince, jakož i bankovky a mince pamětní“.

Za porušení zákona hrozí pokuta až do výše jednoho milionu korun.

„Mince, na jejichž emitování si ČNB klade výhradní právo, se vyznačují nominální hodnotou vyjádřenou v měně s nuceným oběhem a možností uplatnit je jako legální platidlo. U pamětních mincí Paralelní Polis přitom není splněn ani jeden z těchto znaků: Mince nejsou spojeny s žádným státním orgánem, českou korunou, ani jakoukoliv jinou měnou s nuceným oběhem, naopak jsou propojeny s kryptoměnou bitcoin,“ vysvětluje Šplíchalová.

„ČNB se snaží tvořit dojem, že napodobujeme měnu vydávanou touto bankou. To je úsměvné i z toho pohledu, že Paralelní Polis je jedním z největších propagátorů finanční svobody a používání kryptoměn, které jsou na státu nezávislé, a sama pro svůj provoz odmítá používat měnu touto bankou vydávanou. Nedávalo by žádný smysl takovou měnu napodobovat,” říká Milan Půlkrábek, spoluzakladatel Paralelní Polis.

Organizace podle něj zmíněnou monopolizaci jazyka odmítá. Slovo mince nepřestane používat, nicméně text na svých stránkách doplnila o výslovné upozornění, že „stříbrné pamětní mince Paralelní Polis nejsou jakkoliv spojeny s žádným státním orgánem (včetně České národní banky), českou korunou, ani jakoukoliv jinou měnou s nuceným oběhem (FIAT měnou). Mince jsou propojeny s kryptoměnou bitcoin (...)”. 

Paralelní Polis v Praze vznikla v roce 2014, v minulosti už například odmítla ve své provozovně zavést elektronickou evidenci tržeb (EET).

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Bitcoin překonal rekord, byl nejdražší v historii

5. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Bitcoin překonal rekord, byl nejdražší v historii

Cena kryptoměny bitcoin se dnes podle agentury Reuters dostala na 69 202 dolaru (víc než 1,6 milionu korun) za minci a dosáhla tak nového rekordu. Nevydržel ale dlouho, cena vzápětí... celý článek

Bitcoin vyletěl o čtvrtinu. V korunách je nejdražší v historii. Týden v kryptu

2. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin vyletěl o čtvrtinu. V korunách je nejdražší v historii. Týden v kryptu

Cena bitcoinu vyskočila o 25 procent, bitcoinová ETF nabízejí i velké americké banky a to od BlackRocku expanduje do Brazílie. Na světlo se dostaly další e-maily Satoshiho Nakamota... celý článek