Ke kreditce 1000 Kč a 2 % z nákupů. Prozkoumali jsme akci

Petr Kučera | rubrika: Recenze | 18. 5. 2021 | 13 komentářů
ČSOB startuje akci na podporu kreditní karty. Když ji dokážete správně využít, můžete si snadno přilepšit.
Ke kreditce 1000 Kč a 2 % z nákupů. Prozkoumali jsme akci
Ilustrační foto.
Zdroj: ČSOB

ČSOB odstartovala akci na získání nových uživatelů kreditních karet. Slibuje jednorázovou odměnu 1000 korun, k tomu až dvě procenta zpět z nákupů a odpuštění poplatku za automatické inkaso splátky.

Do akce se může zapojit každý, kdo u ČSOB – včetně značky Poštovní spořitelna – úspěšně požádá do konce srpna o novou kreditní kartu Standard (ne Premium). Smůlu mají stávající držitelé kreditní karty nebo ti, kdo ji během letošního roku zrušili. Žádat lze jak na pobočce, tak online.

V aktuální nabídce bonusů od tuzemských bank jde na první pohled o nadprůměrnou nabídku. Web Peníze.cz se na její podmínky podíval podrobněji. Výsledek? Stojí za vyzkoušení. Nečeká na vás žádný skrytý háček – pokud dokážete kreditku správně používat a samozřejmě včas splácet.

Na jednorázovou odměnu 1000 korun není těžké dosáhnout. Banka ji automaticky připíše každému, kdo „aktivně využívá mobilní bankovnictví“ – podle podmínek však stačí aspoň jedno přihlášení během 30 kalendářních dnů ode dne otevření úvěrového účtu. Pozor: nestačí se tedy přihlásit jenom přes internetové bankovnictví, je potřeba si stáhnout aplikaci ČSOB (Smartbanking nebo novou verzi nazvanou Smart) a podívat se dovnitř. Odměna přijde do 60 dnů od ukončení akce, tedy nejpozději v říjnu. 

Další odměnou jsou dvě procenta zpět z každého nákupu zaplaceného kreditní kartou. Počítají se kamenné i internetové obchody. Tuhle odměnu můžete čerpat po dobu šesti měsíců, podmínkou je mít zároveň běžný účet. V každém kalendářním měsíci lze získat zpátky až 1000 korun (přesněji: bodů, jak si vysvětlíme za chvíli). K využití na maximum byste tedy nejdřív museli utratit 50 tisíc za měsíc. Když kartou pokaždé zaplatíte třeba 15 tisíc měsíčně, dostanete zpátky 300 korun – za půl roku celkem 1800 korun. Konkurenční kreditky běžně vrací maximálně 1 % a mají i výrazně nižší strop. 

Drobná komplikace je v tom, že 2% odměna se připíše v bodech do programu Svět odměn, ne přímo v korunách na účet. Pak je nicméně můžete proměnit na koruny (a použít pro splátku kreditky, když nashromáždíte aspoň 500 bodů) nebo využít na konkrétní odměny a slevy u obchodníků zapojených do programu. 

Po uplynutí prvních šesti měsíců klesne odměna na 0,5 % z nákupu – stejnou mají i dosavadní uživatelé kreditky Standard. Maximem zůstává 1000 bodů měsíčně. 

Tipy pro lovce odměn

Přinášíme vám denně aktualizovaný přehled slev, bonusů a časově omezených akčních nabídek u běžných a spořicích účtů, zajištění na stáří, kreditních karet, překlenovacích úvěrů, stavebního spoření, hypoték a úvěrů. Stačí si vybrat. 

Akce, slevy, bonusy!

Banka láká nováčky i na odpuštění poplatku za automatické inkaso plné splátky kreditní karty. Jde o volitelnou službu, kterou si můžete objednat jako prevenci pro případ, že byste dluh zapomněli včas splatit.

Za službu automatické splátky si ČSOB standardně účtuje 30 korun měsíčně. Poplatku se však brzy budou moct zbavit i dosavadní klienti, a to prostřednictvím nové digitální asistentky Kate. „Služba se aktuálně nasazuje a klienti ji mohou využít v naší aplikaci Do Kapsy a během tohoto roku i v novém mobilním bankovnictví ČSOB Smart,“ řekl webu Peníze.cz mluvčí Patrik Madle. A dodává, že banka v současné době pracuje na revizi a zatraktivnění aktuálních benefitů i pro dosavadní držitele kreditních karet.

Vedení kreditní karty je u ČSOB zdarma jen v případě, že s ní každý měsíc zaplatíte aspoň 3000 korun. Jinak podle sazebníku přijde ke slovu měsíční paušál 30 korun. Kreditku můžete kdykoliv zrušit, účast v akci vás k ničemu nezavazuje – ani k vrácení jednorázové odměny.

Součástí kreditní karty Standard od ČSOB je automaticky půlroční pojištění ochrany nákupu elektroniky a domácích spotřebičů proti poškození, zničení nebo odcizení, stejně jako o rok prodloužená záruka k zakoupenému zboží.

Noví klienti neplatí prvních šest měsíců úroky. Standardní bezúročné období je do 25. dne následujícího kalendářního měsíce, tedy až 55 dnů. Pak hrozí – podobně jako u konkurence – vysoká úroková sazba 19,9 % p.a., výrazně vyšší než u spotřebitelského úvěru.

Když už musíte...

... půjčte si u někoho normálního

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

Zmíněná akce se týká jenom nových uživatelů kreditních karet Standard. Dodejme, že ČSOB nabízí i kreditku Premium, na kterou bez měsíčního paušálu 450 Kč dosáhnou uživatelé Premium konta (s příjmem aspoň 50 tisíc měsíčně na účet, nebo s aspoň třímilionovou hypotékou, nebo s vklady aspoň 1,5 milionu).

Prémiová kreditka sice zahrnuje další výhody (nejlepší varianta cestovního pojištění pro celou rodinu, vstup do letištních salonků, nižší úrok...), na druhou stranu nedává žádnou odměnu za objem nákupů – na rozdíl od kreditky Standard nevrací ani 0,5 % (s výjimkou partnerů Světa odměn).

ČSOB přidává i pár statistik: Průměrná měsíční útrata klienta s kreditní kartou činí 10 666 korun. Tři čtvrtiny klientů ČSOB splácejí své kreditní karty v bezúročném období. Průměrný limit, který si ke kartě sjednávají, je zhruba 35 tisíc korun, v praxi ho pak využívají přibližně z jedné třetiny.

S námi se nespálíte

Zdroj: Shutterstock

Nejspíš víte, že výběr z bankomatu kreditní kartou vyjde draho. Jsou ale i další věci, které s ní radši nedělat. Kromě vysokého poplatku hrozí i to, že přijdete o bezúročné období. Nejpřísnější omezení zavedla v září Hello bank.

Kreditku splatíte včas, přesto se prodraží. Pozor na výjimky


Rostoucí konkurenci jednoduše bezplatných účtů nedokázala odolat další velká banka. Zaplatíte jenom za výběry z jiných bankomatů.

Účet zdarma bez podmínek už má i ČSOB


Sberbank přichází s novými účty. Můžou být bez poplatku, navíc slibují zajímavé bonusy. Přinejmenším v základní variantě nejsou podmínky složité.

Dáme vám 1234 Kč každý rok, láká banka. Prošli jsme podmínky


Mall Pay má velké plány. Místo jedné varianty odložených plateb nově nabízí čtyři. A hlavně: Věří, že Čechy naučí skipovat.

Naučte se nové slovo. Přichází skipovací karta

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 5. 2021 14:43, Pavel

Tohle je fakt síla. Banka nabízí 7litrů za půl roku (na ceském trhu zcela bezkonkurenční akce)a stanoví si u toho podmínky. Kdo by to čekal, viď.

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 5. 2021 19:06, Eva

V článku by mohlo být změneno když stě vlastník kreditní karty tak stě v evidenci jako dlužník uveru

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Revoluce v placení se blíží, hlásí banka. Zacvakáte bez terminálu

5. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Revoluce v placení se blíží, hlásí banka. Zacvakáte bez terminálu

Nové řešení, které má podstatně rozšířit možnost bezhotovostního placení v Česku, přinese Air Bank pod značkou Cvak. Obchodníkům umožní přijímat platby i bez klasického platebního terminálu. celý článek

Hledáte starší platbu? Porovnali jsme, jak daleko vás banky pustí

6. 11. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Hledáte starší platbu? Porovnali jsme, jak daleko vás banky pustí

Můžete v roce 2023 snadno najít platbu z roku 2020? Délka takzvané transakční historie se u bank výrazně liší. Dobrou zprávou je, že v posledních letech se prodlužuje.

Číslo karty v mobilní aplikaci ukáže už sedm bank

23. 10. 2023 | Petr Kučera | 3 komentáře

Číslo karty v mobilní aplikaci ukáže už sedm bank

Kompletní údaje k platebním kartám už umí ukázat i mobilní aplikace Smart Banking od UniCredit Bank. Klienti si mohou nechat zobrazit celé číslo karty, datum expirace i její CVV/CVC... celý článek

Hello bank definitivně končí, klientům posílá výpovědi

26. 9. 2023 | Petr Kučera

Hello bank definitivně končí, klientům posílá výpovědi

Hello bank bude poskytovat platební účty a spotřebitelské úvěry už jenom do konce letošního listopadu. Vyplývá to z výpovědí, které od minulého týdne rozesílá klientům.

Mastercard má nového obchodního ředitele pro Česko

4. 9. 2023 | Petr Kučera

Mastercard má nového obchodního ředitele pro Česko

Novým obchodním ředitelem společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko byl k 1. září jmenován Tomáš Chumchal. Ve funkci bude mít zodpovědnost za prodejní strategii a řízení... celý článek