Naučte se nové slovo. Přichází skipovací karta

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 6. 10. 2020 | 7 komentářů
Mall Pay má velké plány. Místo jedné varianty odložených plateb nově nabízí čtyři. A hlavně: Věří, že Čechy naučí skipovat.
Naučte se nové slovo. Přichází skipovací karta

Zdroj: Mall Pay

Zájemci o odložené platby Mall Pay dostanou vyšší limit k čerpání a delší splatnost než doteď. Když zaplatí měsíční paušál, získají navíc i možnost využít odložené platby kdekoliv (nejenom u partnerů služby) a další výhody jako dopravu zdarma, asistenční služby řemeslníků nebo předplatné spotřebitelského časopisu dTest.

Zásadní vylepšení dosavadní nabídky představil Mall Pay dva týdny poté, od České národní banky získal licenci poskytovatele platebních služeb malého rozsahu. Ve své komunikaci se firma nově zaměří na skipovací kartu. Jde o kategorii, kterou si sama vytvořila a pojmenovala. Karta se svými vlastnostmi blíží kreditce, podle šéfa Mall Pay Adama Kolesy je však jednodušší a přehlednější.

Mall Pay nově nabídne čtyři zákaznické účty nazvané Na zkoušku, Start, Plus a Komplet.

První dva jsou zdarma, tedy bez měsíčního paušálu. Umožňují odložené platby jenom na partnerských e-shopech – těch, které mají aktivované „tlačítko“ Mall Pay. Těch je mírně přes sto – v čele s obchody z mateřské skupiny Mall Group (Mall.cz, CZC, Košík nebo Vivantis).

Základní tarif nazvaný Na zkoušku je totožný se službou, jakou mohli zájemci využívat doteď. Má limit 5000 korun na nákupy a 14 dnů na zaplacení. Jediným bonusem je sbírání věrnostních bodů.

Druhý bezplatný tarif – Start – nabízí limit 50 tisíc korun se splatností až 50 dnů, konkrétně do 20. dne následujícího měsíce s možností odložení části vyúčtování o další měsíc. Vyžaduje však detailnější identifikaci a prověření uživatele a jeho příjmů. Na rozdíl od řady kreditních karet je to však záležitostí několika minut. Ověření probíhá online, přes zákaznickou zónu nebo prostřednictvím aplikace, příjmy se potvrzují výpisem z bankovního konta. Na takovou půjčku samozřejmě nedosáhne každý zájemce.

Za další dva účty – Plus a Komplet – už zájemci platí měsíční paušál. Za něj dostanou především kartu (zatím plastovou, do konce roku má přibýt i virtuální) umožňující odložené platby ve všech obchodech v Česku i zahraničí, internetových i kamennných. Tedy i mimo partnerské e-shopy s tlačítkem Mall Pay – prostě všude tam, kde přijímají značku Mastercard.

Účty Mall PayZdroj: Mall Pay

Nová nabídka účtů Mall Pay. Klikněte pro zvětšení.

Vydavatelem karty je ČSOB, která fintech Mall Pay vlastní rovným dílem se skupinou Mall Group. To mimo jiné znamená, že přepočet zahraničních měn se řídí kurzy ČSOB. Výhodou jsou bezplatné výběry z bankomatů ČSOB (která jinak u klasické kreditky účtuje 50 korun) a především výběry z bankomatů v zahraničí. Bez poplatku je i dotaz na zůstatek kdekoliv. Výběr z ostatních tuzemských bankomatů přijde na 29 korun. Kartu si lze přidat do Google Pay nebo Apple Pay a platit tak přímo mobilem. Ovládá se přes aplikaci Mall Pay.

Kolesa věří, že Češi přijmou nový název skipovací karta. Slovo „přeskakovací“ je prý moc krkolomné. Skipování podle něj znamená přeskočení překážek spojených s placením a úspěšným dokončením nákupu, ale také minimalizaci všech administrativních kroků nutných k získání účtů a karty.

Když už musíte...

... půjčte si u někoho normálního

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

„Lidé vnímají podstatný rozdíl mezi odložením platby jako povinností a přeskočením všech nepříjemných věcí spojených s placením a objednávkou zboží. Skipování tedy výrazně lépe vyjadřuje, co chceme zákazníkům přinést. Neodkládáme totiž pouze platbu. Umožňujeme přeskočit výběr platební metody, zadávání karetních údajů, odpočítávání dnů do výplaty nebo starosti s reklamací, pokud vyberete špatné zboží. A díky jednoduchému zákaznickému prostředí také bankovní byrokracii,“ upřesňuje Kolesa.

Co konkrétně znamená, že klientovi odpadnou starosti s reklamací? Jde vlastně jenom o to, že díky odložené platbě nemusí čekat na vrácení peněz, jestliže se během zákonné čtrnáctidenní lhůty pro vyzkoušení rozhodne zboží vrátit do e-shopu. S klasickou reklamací, tedy vadným zbožím třeba po pár měsících, mu služba nepomůže. Kromě případů, kdy si spotřebitel koupil pojištění či prodlouženou záruku – i tohle teď Mall Pay obchodníkům nabídne.

Tarif nazvaný Plus přijde na 39 korun měsíčně a ke kartě nabízí i dvakrát ročně možnost využít řemeslníka v případě nenadálé události – třeba zabouchnutých dveří nebo prasklé vody.

A nejdražší tarif Komplet za 89 korun měsíčně míří na lidi, kteří nakupují často a věří, že se jim paušál vyplatí. Vedle už zmíněných služeb obsahuje i dopravu zdarma na výdejny v síti Uloženky (má stejné vlastníky jako Mall Group), na výdejny Mall nebo do Mall boxů, předplatné magazínu dTest a získávání trojnásobného počtu věrnostních bodů.

Odložené platby mohou být pro spotřebitele a e-shopy alternativou i k dobírce. Lidé zaplatí až poté, co jim zboží přijde a vyzkouší si ho. E-shop zároveň dostává peníze hned, nečeká na ně jako u dobírky.

Pro nakupujícího funguje Mall Pay podobně jako kreditní karta: Když zaplatí dluh do určeného data, jde prakticky o bezúročnou půjčku. Při zpoždění pak Mall Pay účtuje hlavně pevně stanovené poplatky – na rozdíl od kreditek se tedy dluh hned neúročí podle toho, jak je vysoký. U základního účtu Na zkoušku jde o 100 korun při prodlení pět dnů po splatnosti, dalších 100 korun pak deset dnů po splatnosti a dalších 100 korun patnáct dnů po splatnosti. U zbylých účtů je poplatek 200 korun za každých pět dnů po splatnosti, od třicátého dne pak firma chce 10 procent z dlužné částky. Kromě základního účtu Na zkoušku si lze posunout splatnost na další měsíc, poplatek jsou tři koruny za každých odložených 100 korun.

Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

„Vzorem je pro nás švédská Klarna,“ říká Kolesa. V tuzemsku jsou konkurenty Mall Pay především Twisto, odložené platby pod názvem PlatímPak spustila na jaře i Equa bank. Do oblasti krátkodobého financování nákupů se čerstvě vydává i Air Bank, která nabízí tříměsíční kontokorent bez úroku (zatím do konce roku).

Při využití Mall Pay se klient nevyhne zapsání do úvěrových registrů BRKI/NRKI, a to i když bez problémů splácí. Obsahují totiž i takzvané pozitivní informace o samotné existenci úvěru, případně o zamítnuté žádosti.

Mall Pay funguje od listopadu 2018 a navazuje na službu Kup Najisto, jejíž historie sahá až do roku 2014. Od letošního února je Mall Pay plně integrována do platební brány ČSOB. Službu si zatím vyzkoušelo nebo chtělo vyzkoušet 175 tisíc uživatelů. Z toho 55 tisíc je aktivních a osm tisíc nakupuje pravidelně. Celkový počet transakcí od startu zatím dosáhl 180 tisíc, letos to má být něco pod 100 tisíc.

Mall Pay věří, že u účtů s kartou se teď počet transakcí zpětinásobí. Očekává, že letos vydá vyšší stovky nebo tisíce karet. Objem plateb prostřednictvím Mall Pay letos podle Kolesy přesáhne 100 milionů korun. Skokově roste díky zapojování dalších e-shopů: na začátku letošního roku jich byla dvacítka, teď 111. A díky kartě teď půjde platit i jinde než u partnerů.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 10. 2020 21:32, HonzaV

Hele, každý svého štěstí strojvůdcem. Ať už investoři firmy se jménem, které jsem si ani po přečtení článku nezapamatoval, nebo zákazníci využívající další z mnoha platebních vynálezů "proč to dělat jednoduše, když to jde složitě". Oběma přeju hodně úspěchů, hlavně ať do ničeho nenutí mně.

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Revoluce v placení se blíží, hlásí banka. Zacvakáte bez terminálu

5. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Revoluce v placení se blíží, hlásí banka. Zacvakáte bez terminálu

Nové řešení, které má podstatně rozšířit možnost bezhotovostního placení v Česku, přinese Air Bank pod značkou Cvak. Obchodníkům umožní přijímat platby i bez klasického platebního terminálu. celý článek

Hledáte starší platbu? Porovnali jsme, jak daleko vás banky pustí

6. 11. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Hledáte starší platbu? Porovnali jsme, jak daleko vás banky pustí

Můžete v roce 2023 snadno najít platbu z roku 2020? Délka takzvané transakční historie se u bank výrazně liší. Dobrou zprávou je, že v posledních letech se prodlužuje.

Číslo karty v mobilní aplikaci ukáže už sedm bank

23. 10. 2023 | Petr Kučera | 3 komentáře

Číslo karty v mobilní aplikaci ukáže už sedm bank

Kompletní údaje k platebním kartám už umí ukázat i mobilní aplikace Smart Banking od UniCredit Bank. Klienti si mohou nechat zobrazit celé číslo karty, datum expirace i její CVV/CVC... celý článek

Hello bank definitivně končí, klientům posílá výpovědi

26. 9. 2023 | Petr Kučera

Hello bank definitivně končí, klientům posílá výpovědi

Hello bank bude poskytovat platební účty a spotřebitelské úvěry už jenom do konce letošního listopadu. Vyplývá to z výpovědí, které od minulého týdne rozesílá klientům.

Mastercard má nového obchodního ředitele pro Česko

4. 9. 2023 | Petr Kučera

Mastercard má nového obchodního ředitele pro Česko

Novým obchodním ředitelem společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko byl k 1. září jmenován Tomáš Chumchal. Ve funkci bude mít zodpovědnost za prodejní strategii a řízení... celý článek