Češi vs. kreditní karty

Češi vs. kreditní karty
Průměrný majitel kreditní karty u nás je středoškolsky vzdělaný s příjmem do 15 tisíc měsíčně, kartou platí jednou týdně. Alespoň to tvrdí poslední průzkum českého trhu, který si nechala zpracovat společnost MasterCard Europe. Přinášíme vám jeho hlavní výstupy.

Úvěr či půjčka budou v letošním roce zřejmě nejčastěji skloňovanými termíny v oblasti bankovnictví. Po vánočním boomu splátkového prodeje již nelze pochybovat o tom, že jsou Češi na úvěrové nakupování připraveni. Jenže to samo o sobě nestačí, důležité je také to, zda si uvědomují možnost půjčky a znají způsob, jak se k ní dostat. Jednou z cest jsou kreditní karty, o kterých jsme psali v článku Kreditky dnes a zítra. Společnost MasterCard Europe, která v této oblasti kontroluje téměř tři čtvrtiny našeho trhu, se zeptala šesti set respondentů na jejich postoj úvěrovému financování. Přinášíme vám ke krátkému či delšímu zamyšlení výsledky průzkumu.

Již delší dobu jsme doslova bombardováni různými nabídkami na půjčení peněz jak od bank či splátkových společností, tak od různých úvěrových firem, někdy až nebezpečně se blížících lichvářům. První otázkou průzkumu trendů tedy bylo, jaké způsoby získání úvěru respondenti znají. Nejčastěji se mezi odpověďmi objevila půjčka od přátel či vlastní rodiny. Docela dobře se drží ještě bankovní úvěr a nákup na splátky, vzpomněla si na ně polovina spotřebitelů. Posílit by ale měly kreditní karty. Na paměti je má zhruba třicet procent dotazovaných, pokud pomineme jejich současné majitele.

Otázka: Jaké úvěry znáte?

Druhý graf ukazuje, že ne každý si uvědomuje, jaký druh úvěru používá. U kreditních karet je v obraze 71 procent dotazovaných, u splátkového prodeje jen něco málo přes polovinu. Je-li vybraný vzorek české klientely skutečně reprezentativní, znamená to, že vlastně nevíme, co máme a za co bankám platíme.

Otázka: Jaké úvěry používáte?

Zůstaňme ještě u porovnávání jednotlivých úvěrových variant. Nejvíce využívanou je kreditní karta, za rok s ní průměrný držitel nakoupí téměř 52 krát. Na prvenství se ale ve velké míře podepsal princip fungování kreditek, ty jsou na rozdíl od jednorázové půjčky předurčeny k pravidelnému používání. Šest procent držitelů dokonce platí kartou každý den. Zajímavý je výsledek u kontokorentu – průměrný klient využívající přečerpání svého účtu se do mínusu dostane každý měsíc. Nejde tedy o náhodné přestřelení zůstatku konta, ale soustavný kolotoč výdaje-výplata.

Dále se zaměříme jen na kreditní karty a jejich využívání v České republice. Tazatelé se ptali, kde všude bychom chtěli kreditkou platit. Podle očekávání uvedlo téměř 90 procent respondentů hypermarket, o něco méně často pak supermarket. Za benzín by takto chtěla platit polovina z nás. Podíl těch, kteří by rádi svoji kreditku použili ve specializovaných obchodech, dosahoval maximálně několika desítek procent. Na opačné straně pole skončily taxíky, ve kterých chtějí platit kartou jen dvě procenta klientů. Trochu překvapením jsou internetové platby, které vyžadují pouhá tři procenta respondentů.

A co průměrný držitel kreditky? Věk 22 až 50 let, s největší pravděpodobností středoškolské vzdělání a měsíční příjem mezi dvanácti a patnácti tisíci. Zdá se tedy, že na kreditky skutečně dosáhne průměrný Čech.

Uživatelé kreditních karet v ČR

Když už si kreditní kartu pořídíme, pak nejčastěji jako reakci na nabídku banky a ne z vlastního popudu. To ale neznamená, že si nedokážeme určit, co vlastně chceme. Nejdůležitějšími parametry jsou podmínky úročení a paradoxně délka bezúročného období. Paradoxně proto, že oproti zhruba 150 tisícům karet s bezúročnou lhůtou vydaly splátkové společnosti 800 tisíc karet bez odkladu splátek, navíc s často vyšším úrokem. Bankovní marketéři se u posledního grafu pozastaví ještě nad jedním faktem. V poslední době často proklamované doplňkové služby vycházející z rozmanitých co-brandovaných programů či snadné vyřízení žádosti o kartu nejsou pro českého zákazníka příliš důležité.

Jak pořizují Češi kreditní karty?

Co je pro zájemce o kreditní kartu důležité?

O současných trendech v kreditních kartách se můžete dočíst v analýze Kreditky dnes a zítra, shrnutí nabídky najdete v článku Vybíráme nejlepší kreditní kartu.

Chcete si srovnat parametry jednotlivých kreditních karet a vybrat si tu nejlepší? Pomůže vám tato speciální sekce.

Věříte, že výzkum společnosti MasterCard Europe je reprezentativní a věrně ukazuje průměrného českého klienta? A co si myslíte o kreditních kartách a nakupování na úvěr obecně? Neváhejte a přidejte také váš názor!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 5. 2003 16:33, Radek

Asi by to chtělo trochu více znalostí, nebo lépe interpretovat data. Jak proboha může existovat průmerné vzdělání? Znamená to že:
základní vzdělání + vysokoškolské
------------------------------ ----------= středoškolské vzdělání?
2

+31
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vybíráme nejlepší kreditní kartu

28. 4. 2003 | Dušan Hradil

Vybíráme nejlepší kreditní kartu

Druhý díl našeho povídání o českém trhu kreditních karet nás zavede přímo do bank. Podíváme se na jejich nabídku a zhodnotíme kritéria, podle kterých vybírat.

Kreditky dnes a zítra

16. 4. 2003 | Dušan Hradil

Kreditky dnes a zítra

Prioritou českých bank má být v letošním roce poskytování úvěrů. K plnění tohoto úkolu mají přispět také kreditní karty, které se u nás konečně začínají rozjíždět. Znamená stoprocentní... celý článek

Kreditka pro každého?

19. 9. 2002 | Dušan Hradil

Kreditka pro každého?

Kreditní karta dostupná běžnému klientovi je mottem letošního a příštího roku. Česká spořitelna si tento cíl vzala k srdci a přišla s novým produktem. Podařilo se jí vytvořit opravdovou... celý článek

Partners Financial Services