Kdy kontokorent pomůže rodinnému rozpočtu a kdy se mu raději vyhnout obloukem?

PR článek | rubrika: PR Článek | 17. 9. 2018
Finančně nestíháte? Pak si sjednejte kvalitní rezervu. Tu vám nabídnou téměř ve všech českých bankách. Že nevíte, o čem je řeč? Přeci o kontokorentu.
Kdy kontokorent pomůže rodinnému rozpočtu a kdy se mu raději vyhnout obloukem?

„Píše mi pan Říha, že finančně nestíhá. Někdy je prostě potřeba kvalitní rezerva.“ říká Jakub Kohák v reklamě na Fio banku. A co doporučuje klientovi? Zajít si do banky pro kontokorent. S ním získáte rezervu na cokoliv. „Takže jste vlastně takový kontokorentiér,“ dodává na konci reklamy Kohák. A má pravdu. Kontokorent je opravdu skvělou finanční rezervou, která vám pomůže v nečekaných životních situacích, a to ať už vám budou chybět peníze na nájem, na jídlo, na opravu automobilu nebo na nový kotel.

Přečerpat běžný účet do mínusu můžete jen s pravidelným příjmem

Kontokorent není nic jiného než revolvingová půjčka, i proto je k němu nutné přistupovat s obezřetností. „Revolvingová“ znamená, že si lze peníze půjčit kdykoliv a opakovaně. Úvěr tak stačí jednou sjednat a už ho máte stále předschválený.

Nedílnou součástí kontokorentu je běžný účet, který v případě potřeby čerpáte do mínusu. Přesná částka, o kterou můžete kontokorent přečerpat, je velmi individuální. Nárok na kontokorent nemá každý klient banky. Základní podmínkou je pravidelný příjem, a právě ten rozhoduje o výši kontokorentu. Obvykle banky umožňují půjčit si dvojnásobek až trojnásobek čistého měsíčního příjmu. Překročit schválenou sumu se rozhodně nevyplácí, jako trest vám budou naúčtovány nemalé sankce.

Kontokorent využijte jen po případ nouze před výplatou

U kontokorentu se nejedná o klasickou půjčku, kterou musíte splácet každý měsíc. Stačí, když se dostanete alespoň jeden den v roce opět na nulu. Přečerpaný zůstatek je tak nutné splatit minimálně jednou za rok.

Přesto je ale doporučováno kontokorent využívat jen jako krátkodobý úvěr, například pro překlenutí chybějících peněz před výplatou. Při dlouhodobém využití se poměrně prodraží. Potřebujete-li si půjčit například na vybavení domácnosti, pak raději volte spotřebitelský úvěr, který nabízí nižší úrokovou sazbu.

Vhodnou alternativou kontokorentu může být i kreditní karta, ta je ale také určena jen ke krátkodobému využití. U úvěru z kreditky, získáte bezúročné období, což znamená, že pokud v tomto čas vrátíte peníze zpět, nezaplatíte na úrocích ani korunu navíc.

Jak vybrat kontokorent?

Kontokorent najdete v portfoliu většiny bank, i proto se vyplatí porovnat nabídky a vybrat si ten nejvýhodnější produkt. Hlavní parametrem při výběru je jednoznačně úroková sazba, ta se pohybuje obvykle kolem 20 %.

Dále se zaměřte jak na poplatky za sjednání a vedení služby a další transakce, tak i na sankce a úroky z prodlení. I o těch byste měli mít ponětí. V neposlední řadě se zajímejte o dobu splatnosti. Zatímco u některých bank stačí dostat se do plusu jednou za rok, jiné vyžadují dorovnání kontokorentu jednou za půl roku.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Víc než desetina lidí si půjčuje rizikově, zjistil průzkum

30. 11. 2023 | Kateřina Hovorková

Víc než desetina lidí si půjčuje rizikově, zjistil průzkum

Více než desetina lidí (11 procent) v Česku se zadlužuje výrazně problematicky. Oproti loňsku se situace mírně zhoršila, a to o jeden procentní bod. Ukázal to Index rizikového zadlužování České... celý článek

Twisto po dvou letech mění majitele. Budeme v zisku, věří

18. 8. 2023 | Petr Kučera

Twisto po dvou letech mění majitele. Budeme v zisku, věří

Původem česká služba Twisto znovu mění majitele. Za blíže neupřesněnou cenu ji koupila turecká fintechová společnost Param. Ta podepsala kupní smlouvu už letos v květnu, Twisto oficiálně... celý článek

Potřebujete půjčit? Možností je plno. Poradíme, jak na ně

28. 4. 2023 | Jan Müller | 1 komentář

Potřebujete půjčit? Možností je plno. Poradíme, jak na ně

Hypotéky, leasingy, spotřební úvěry, úvěry účelové i neúčelové... Půjčit vám může i kreditní karta. Projdeme si je všechny. Jedno mají všechny půjčky společné: prakticky za každou se... celý článek

Bezúročná rezerva u kontokorentu v Air Bank končí

18. 1. 2023 | Petr Kučera

Bezúročná rezerva u kontokorentu v Air Bank končí

Air Bank ke konci března zruší možnost bezúročného čerpání kontokorentu do výše 3000 korun. Tu nabízela klientům od srpna 2021.

Air Bank nabízí rozložení plateb bez úroku. I zpětně

10. 1. 2023 | Petr Kučera | 4 komentáře

Air Bank nabízí rozložení plateb bez úroku. I zpětně

Klienti Air Bank si nově mohou rozložit platbu na tři měsíční splátky, a to bez úroku. Za využití služby zaplatí jednorázový poplatek 50 korun.

Partners Financial Services