Zlato – bublina, nebo velká příležitost?

Arsen Lazarevič | rubrika: Analýza | 14. 9. 2010 | 3 komentáře
Zlato – bublina, nebo velká příležitost?
Ceny zlata rostou jako z vody. Investoři by si ovšem měli dát velký pozor na případnou povodeň.

Akciové trhyuž svůj růst zažily a moc atraktivních investicneposkytují. Dluhopisynenabízejí adekvátní výnos vzhledem k opodstatněné obavě z vyšší inflace. Nemovitosti v České republice stále nejsou výhodné a jejich další cenový růst je nejistý. Lze tedy někde bezpečně uchovat peníze? Odpověd by mohl poskytovat komoditní trh a konkrétně zlato!

Roste jako z vody! To možná napadne leckoho z nás při pohledu na graf pojednávající o rostoucí ceně zlataod roku 2001. Cena tohoto kovu od uvedeného roku vyskočila z nějakých 260 dolarů na současných přibližně 1250 dolarů za troyskou unci.

Hledat důvody podobného růstu není zas tak těžké – v roce 2001 splaskla obrovská technologická bublina, při níž spousta nereálných projektů zkrachovala a investoři přišli o značnou část peněz v panické hrůze zachránit alespoň to, co z akcií zbylo.

Obrovský přebytečný kapitál hledal další možnosti, kam bezpečně investovat. Místo akcií začaly frčet dluhopisy, nemovitosti a nakonec i zlato! Zatímco ceny nemovitosti společně s dluhopisy již svůj pád zažily, zlato si stále zachovává růstovou tendenci.

Jedna strana investorů

Existuje řada investorských celebrit, které podporují investování do zlata. Příkladem může být známý investor Peter Schiff. Ten tvrdí, že světu hrozí ekonomická deprese a ke zlatu se vyjádřil následovně:

„Já sám investuji do komodita vzácných kovů, snažím se zbavit dolaru... Pro ceny zlata neexistuje žádný horní limit. Ze současných cen vzrostou několikanásobně – na tisíce dolarů za (troyskou) unci. Lidi to bude šokovat. Překvapuje mě, že zlato je stále tak levné jako v současnosti. Vím, že jeho cena poroste, může i raketově vystřelit.“

Graf vývoje zlata v USD a EUR

Tato silácká gesta můžeme lehce přehlížet, faktem však je, že Peter Schiff byl jeden z mála, který předpověděl splasknutí internetové bubliny. Byl také úspěšný s předpovědí současné ekonomické krizejiž koncem roku 2007. Schiff zakládá své argumenty především na chybné politice americké centrální bance Fed, která tiskne ve snaze pomoci ekonomice další dolary, které ovšem se musí někde alokovat.

Zlatu věří i velký spekulant a „člověk, který potopil britskou libru“, tedy George Soros . U něj však lze předpokládat, že chce svými výroky vyhnat poptávku nahoru, protože investoval do těžebních společností.

Atraktivní výnosy

Výnosy v případě zlata byly pro střednědobé investory velmi atraktivní. Vždy ovšem závisí na měně, v níž s ním obchodují. Ty nejzajímavější mohli mít, pokud do zlata investovali prostřednictvím libry. Jednoduše se tak totiž mohli ochránit proti poklesu britské měny v následujících letech. Výnosy však jsou velmi zajímavé i v případě eura, kde dosahují až 20 procent ročně.

V případě koruny to však bylo méně, a to kvůli jejímu rekordnímu posilování vůči dolaru. A zde se dostáváme k dalšímu problému. Pro zdejší investory může nejistý vývoj koruny přestavovat další ze sérii rizik, který jim brání v investicích do zlata. Vzhledem k vysokým exportním přebytkům lze totiž očekávat, že koruna bude vůči dolaru dlouhodobě posilovat, což by mělo v případě zlata „tlumit“ další výnosy.

Co si myslíte o investicích do zlata? Uvažujete o nich? Napište nám o tom!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

14. 7. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

Nejistota nahrává zlatu. Jeho cena může dál překonávat rekordy, často ale kolísá. Ani nákup tohoto drahého kovu tedy není bez rizika. Víte, které investice jsou nejbezpečnější a jak... celý článek

Investice do umění: nepotřebujete miliony, stačí pár tisícovek

16. 2. 2010 | František Mašek | 1 komentář

Investice do umění: nepotřebujete miliony, stačí pár tisícovek

Podívejte se na deset nejdražších obrazů loňské aukční sezóny. Na investici do kvalitního umění ale nutně miliony nepotřebujete. Některé dobré kresby a grafiky vyjdou na pár tisícovek. celý článek

Investice do stříbra: cena kovu musí porazit českou DPH

12. 1. 2010 | František Mašek | 23 komentářů

Investice do stříbra: cena kovu musí porazit českou DPH

Obavy z inflace nahrávají investicím do drahých kovů i dalších komodit. Cena zlata loni vzrostla asi o čtvrtinu, stříbra dokonce o 46 procent. Přesto je o stříbro menší zájem. Trh s... celý článek

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

6. 1. 2010 | Milan Tomášek | 1 komentář

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

Nervy drásající rok 2009 je pryč. Investoři na něj budou nahlížet jako na jeden z nejpodivnějších a zároveň nejvýnosnějších. Rok 2010 by mohl být klidnější, ale méně výnosný.

Ze zlata se pro českého investora může stát past

18. 2. 2009 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Ze zlata se pro českého investora může stát past

Zlato je v očích investorů zase v kurzu. Jeho cena roste a měla by stoupat i v příštích měsících. Češi, kteří chtějí peníze investovat do žlutého kovu na delší dobu, by však měli odolat.... celý článek

Partners Financial Services