Ropa prý za 100 i za 200. A pak věřte analytikům.

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 27. 5. 2008 | 11 komentářů
Ropa prý za 100 i za 200. A pak věřte analytikům.
Ropy je málo, těžaři nestačí uspokojit prudce rostoucí poptávku z Asie. Ropy je dost, dokonce přebytek, takže ji producenti nechávají v tankerech na moři. To jsou zprávy o stavu trhu s čím dál dražší ropou, které následovaly po sobě během méně než 24 hodin.

Parketoví obchodníci říkají, že hranice 100 dolarů za barel ropy byla letos v lednu překročena jediným kontraktem jediného obchodníka. Koupil nejmenší obchodovatelné množství 1000 barelů, snad aby jednou mohl vyprávět vnoučatům, že byl prvním člověkem na světě, který koupil ropu za sto dolarů. Záhy kontrakt prodal se ztrátou 600 dolarů. Kdyby v pozici vytrval, mohl dnes účet zhodnotit o 35 procent.

Žíznivá Asie ropu projíždí v autech

Země jihovýchodní Asie a zejména Čína a Indie se dostávají na seznam rozhodujících spotřebitelů ropy přibližně v polovině 90. let. Ve studii z roku 1995 Mezinárodní energetická agentura (IEA) vypočítává, že mezi roky 1991 až 2010 poroste HDP v zemích OECD v průměru o 1,9 % až 3 procenta, zatímco v jihovýchodní Asii o 4 až 7,3 % a v Číně až o 9,5 procenta ročně. Ze zkušeností z podobného vývoje v 60. letech v evropských zemích, např. v Německu, IEA vyvozuje také prudký nárůst poptávky po ropě, a to převážně v důsledku rozvoje dopravy. Ačkoliv obě největší asijské země mají k dispozici modernější, úspornější vozy s nižší spotřebou, jejich spotřeba ropy v uplynulém roce stoupla odhadem o 15 procent. S každým dalším zvyšováním hrubého domácího produktu na obyvatele, které bude pokračovat, se bude zvyšovat také počet aut, potřeba cestování, a tedy i spotřeba ropy.

Tato údajně pravdivá historka podporuje názor ostřílených traderů, že v komoditách není možné předvídat příští pohyb trhu. Ještě před rokem byl růst cen nad 100 dolarů za barel jen málo pravděpodobný. Ani teď z toho analytici nejsou moc moudří. Pro jedny je cena přes 130 dolarů za barel nadhodnocená „…o třicet dolarů,“ soudí Robert Kaufmann z Bostonské univerzity. „Je to bublina,“ potvrzuje analytik Peter Beutel v zajímavé diskusi na serveru cnnmoney.com. Pro jiné to žádná bublina není. „Bublina vznikne, když nabídka převyšuje poptávku,“ říká investiční manažer Stephen Leeb tamtéž. To ale není nynější případ. „Pokud ani dva největší světoví producenti ropy, Saúdská Arábie a Rusko, nejsou schopni zvyšovat produkci, je to katastrofa, nikoli bublina,“ varuje Leeb.

V analýzách expertů se navíc stále častěji začíná objevovat cena 150 dolarů za barel. Argun Murti, odvětvový analytik investiční banky Goldman Sachs, dokonce tvrdí, že ceny vzrostou až na 200 dolarů do šesti měsíců, nejpozději do dvou let. Murtiho je přitom radno poslouchat. Když před třemi lety stál barel 50 dolarů, předpověděl stodolarové ceny to tří let.

Donekonečna omílané příčiny drahé ropy jsou tři. První je fundamentální, kdy poptávka převyšuje nabídku. Druhá je spekulační, kdy finanční investoři používají kontrakty na ropu jako nástroj k výdělku. Třetí příčinu tvoří více méně náhodné vlivy, jako jsou změny počasí nebo politické situace v produkčních a zpracovatelských oblastech. Názory na to, kam se pohnou ceny ropy, se liší podle toho, jak silný vliv připisuje autor dané předpovědi konkrétnímu cenotvornému faktoru.

Kromě dopadu rostoucí poptávky z Číny a Indie se stále více hovoří i o vlivu slábnoucího dolaru na zdražování ropy. Dolar oslabuje dlouhodobě, do téměř střemhlavého pádu se ovšem pustil loni v září, když propukla hypoteční a úvěrová krize v USA. Kontrakty na ropu při dlouhodobém výhledu na růst její ceny fungují v podobných případech jako zlato – jistí hodnotu investice. „Ropné kontrakty dnes slouží jako zajišťovací kontrakty vůči pohybům na devizovém trhu,“ říká David Marek, hlavní ekonom investičního portálu společnosti Patria Online. „Vzájemná souvislost pohybů na dolarovém a ropném trhu je stále těsnější, řada výkyvů na ropném trhu se dá vysvětlit jako čistě spekulativní investice.“

Anketa

Kolik bude stát barel ropy na konci roku?

Předpovědi rostoucích cen tedy budou nejspíš obchodníkům ještě nějakou dobu vycházet. Naopak, v čem se analytici mýlili, byly předpovědi dopadu drahé ropy na ekonomiku. V roce 2004 předpovídala Mezinárodní energetické agentury (IEA), že když ceny ropy vzrostou o 10 dolarů (tehdy z 25 na 35 dolarů), v prvním a druhém roce vyšších cen světový hrubý domácí produkt poroste o 0,4 procentního bodu pomaleji Země eurozóny by rostly o 0,5 procentního bodu pomaleji.

Podle těchto předpokladů by svět letos po zdražení ropy na dvojnásobek musel připomínat boxera po knock-outu. Jenže výhledy na růst ve světě i jeho jednotlivých částech, kromě USA, vyznívá spíše optimisticky. Tempo hospodářského růstu se sice zpomalí, ale vliv drahé ropy na toto zpomalení bude zřejmě mnohem slabší, než vliv úvěrové a odbytové krize v USA. Je to tím, že ropa a ropné produkty v ekonomice vyspělých zemí, ačkoliv jejich spotřeba absolutně stoupá, mají čím dál nižší podíl na celkových nákladech. Jinak řečeno, na produkci jednotky HDP je zapotřebí stále méně energie, včetně ropy. To platí i o České republice. „Dělal jsem si propočet pro české hospodářství a vychází mi, že zvýšení cen ropy o sto dolarů by zkrátilo hrubý domácí produkt o jeden procentní bod,“ říká D. Marek.

David Marek soudí, že světové ceny by se měly brzy vrátit pod sto dolarů. V tom se shoduje mj. s Robertem Kaufmannem z Univerzity v Bostonu, který nicméně dodává, že nabídka se nezvýší, a tak jediným uklidňujícím faktorem bude zpomalení spotřeby. „Pod 60 nebo 70 dolarů se ale ropa už ale nejspíš nepodívá,“ dodává Kaufmann.

Je drahá ropa hrozbou pro českou ekonomiku? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 5. 2008 10:40, Petr

Smysl by melo vztahovat cenu ropy k cene zlata (univerzalni platidlo vsech dob)

Zobrazit celé vlákno

+35
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

barel, dolar, komodita, OECD, palivo, ropa, trader

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kam tečou miliardy dolarů za drahou ropu

28. 2. 2008 | Petr Sklenář | 3 komentáře

Kam tečou miliardy dolarů za drahou ropu

Díky drahé ropě zbohatly ropné státy od roku 2001 o tři biliony dolarů. I proto dnes stojí v Dubaji a jeho okolí čtvrtina všech stavebních jeřábů ve světě. Kromě stavby mrakodrapů ovšem... celý článek

Ropa na bodu varu

7. 1. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Ropa na bodu varu

Cena barelu ropy se 3. ledna přehoupla přes psychologickou hranici 100 dolarů. Od začátku roku 2007 se tak zvedla zhruba o 60 procent. Trend je postupný a dlouhodobý, takže se nedá... celý článek

Do čeho investovat v roce 2008

28. 12. 2007 | Petr Čermák | 4 komentáře

Do čeho investovat v roce 2008

V roce 2008 si užijí lidé milující riziko. Ti ostatní mohou zvolit konzervativnější investiční strategie. Třeba investice do zajištěných fondů, dluhopisů či akcií firem, které vyplácejí... celý článek

Investiční hit letošního roku – obilí

20. 12. 2007 | Petr Sklenář | 3 komentáře

Sucho, biopaliva, vzkvétající Asie. To vše letos hnalo cenu potravinářských komodit strmě vzhůru a udělalo z nich letošní investiční hit. Dá se čekat, že sója či kukuřice budou na předních... celý článek

Jak si koupit pár barelů ropy

26. 9. 2007 | Michal Stupavský

Jak si koupit pár barelů ropy

Při obchodování s futures se dá s málo penězi vydělat i prodělat hodně. Před zahájením obchodu musí spekulant složit takzvanou dodatečnou marži, která pokryje maximální možnou ztrátu... celý článek

Partners Financial Services