Zlato je populární investice

PR článek | rubrika: FINEXPO | 1. 3. 2021
Loni zlato s rezervou překonalo dosavadní rekord, když se katapultovalo nad laťku 2000 dolarů za unci. Dlouhodobý trend přes občasné výkyvy míří nahoru. I když cena krátkodobě zakolísá, nikdy už nebude zásadně klesat. Vsadíte na spoření do zlata?
Zlato je populární investice

Zdroj: Česká mincovna

Komerční spolupráce

Otázka ani tak nestojí, jestli zlato kupovat, ale spíš kolik do něj z úspor investovat a jak. Kupovat akcie těžařských firem? Nebo raději zlato fyzické? A co šperky? Ekonomové a odborníci říkají, že ve fyzickém zlatě by měla být uložena až pětina úspor. A doporučují cihly, slitky nebo mince. Myšlenku na návštěvu klenotnictví prý raději zaplašte. Pokud má být investice likvidní, tedy dobře zpětně směnitelná za peníze, šperky nejsou dobrá volba.

Proč mince

„Mně osobně se jako ideální jeví mince. Mají svou zlatou hodnotu a ještě k tomu nadstavbu v podobě uměleckého zpracování,“ říká Lenka Klimentová, mluvčí České mincovny. Šikovné je, že podle emisních plánů se dá rozvrhnout, do čeho konkrétně chce člověk investovat, a zvolit si třeba i tematický cyklus. Navíc jsou mince proti jiným formám investičního zlata solidně likvidní. „V případě potřeby lze mince snadněji a především i jednotlivě prodat,“ potvrzuje Klimentová.

Český lev 2021
Zdroj: Česká mincovna

Zlatá pravidelnost

Pokud se člověk rozhodne investovat do drahých kovů, je dobré nákup plánovat a nereagovat ukvapeně a impulzivně s vidinou rychlého zisku, když je zlato krátkodobě dole. Zlato není rychloobrátková komodita.

Dobré řešení je Zlaté spoření s Českou mincovnou. Vyberete si produkt, mince nebo cihly, zvolíte výši pravidelných úložek a máte přesně stanovený cíl. „Na jednu nezanedbatelnou výhodu si dovolím zvlášť upozornit. Zlaté mince, které u nás takto zakoupíte, vám zdarma uložíme ve svých sejfech,“ říká šéf marketingu České mincovny Jaroslav Černý. Na svůj poklad se můžete jezdit dívat, jak utěšeně roste.

Komu (ne)věřit

Drahé kovy, mince a medaile kupujte jen z ověřených zdrojů. Od seriózních a kapitálově silných firem. Pozor na nabídky podezřele pod cenou! Pokud někdo nabízí něco téměř zadarmo, nebude to seriózní obchodník. „Nabídka z letáku v dopisní schránce nebo reklama v časopise na ‚zaručenou investici‘ bohužel oslovuje často ty nejzranitelnější, důvěřivé seniory. V dobré víře pak za celoživotní úspory koupí bezcenný kus kovu s minimální vrstvou zlata nebo stříbra,“ upozorňuje na nekalé praktiky Černý. A reklamovat není kde: jediný kontakt bývá infolinka a majetkové vazby vedou kamsi na druhý konec světa.

Zásada je, že kdo své zboží prodává i v kamenné prodejně, je velmi dobře dohledatelný obchodník. Česká mincovna, která mimo jiné jako jediná razí oběživo i pamětní mince pro Českou národní banku, je zákazníkům k osobnímu kontaktu, konzultaci a výběru produktů otevřena. Pobočky má v Jablonci nad Nisou, Praze, Brně a Bratislavě.

Více informací na www.ceskamincovna.cz.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Další zdražení čokolády? Cena kakaa prudce vzrostla

19. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Další zdražení čokolády? Cena kakaa prudce vzrostla

Cena kakaa na komoditní burze výrazně rostla už loni, letos se ale stihla už zdvojnásobit. Z cen okolo 2000 dolarů za tunu se vyšplhala až na více než 8000 dolarů.

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

15. 1. 2024 | Jan Traxler | 1 komentář

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

Nejúspěšnější retailový fond v České republice vydělal v uplynulém roce 53 %, naopak nejméně úspěšný prodělal 24 %. Projděte si výsledky rozdělené na akciové, dluhopisové, komoditní,... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Partners Financial Services