Zlato je zavirované. V korunách nikdy nebylo dražší

Lukáš Kovanda | rubrika: Aktuality | 18. 2. 2020 | 12 komentářů

Cena zlata dnes odpoledne poskočila na nejvyšší korunovou cenu v dějinách. Unce drahého kovu se v přepočtu prodávala i za více než 36 700 korun. Je tak pokořen dosavadní rekord, necelých 36 600 korun za unci, z loňského září.

Důvodem je opětovný růst obavy trhů z dopadů šíření koronavirové nákazy. Zlato je v takovém případě klíčovým bezpečným útočištěm investorů, kteří do něj investují, aby v nejisté době uchránili své investice a vhodně portfolio přeskupili ve prospěch bezpečnějších aktiv. Za bezpečné kromě zlata investoři považují třeba také japonský jen, švýcarský frank či americké nebo německé dluhopisy.

Napětí kolem koronaviru se stupňuje nejen kvůli obavám z dalšího šíření nákazy, která se nyní naštěstí šíří nejpomaleji od ledna, ale také kvůli dopadu, který tato nákaza začíná mít na podniky a firmy napříč světem. Společnost Apple varovala, že její tržby za letošní první čtvrtletí budou kvůli koronaviru slabší, než se čekalo. V Číně jsou totiž kvůli nákaze zavřené mnohé závody a továrny, takže dodávky odtamtud se zastavily nebo zpomalily.

Srovnejte si to s námi

Podobně jako Apple zřejmě budou muset snížit odhad svých tržeb také mnohé další západní firmy. Firmám škodí nejen to, že jsou zavřené továrny, nýbrž i to, že jsou „zavření“ Číňané – u sebe doma. V karanténě je nyní tolik Číňanů, kolik má Itálie obyvatel. Vycházky omezují i obyvatelé z oblastí mimo karanténu. Nechodí tolik na nákupy a do obchodů, takže odbyt západním firmám typu Apple klesá.

Kvůli koronaviru se nanovo zhoršuje nálada v německém průmyslu, což dnes opětovným propadem demonstroval tamní bedlivě sledovaný index ekonomických očekávání institutu ZEW. I Německo je vysoce závislé na dodávkách z Číny a na vývozu do ní.

K růstu korunové ceny zlata však kromě vzestupu jeho dolarové ceny přispívá i oslabení české měny právě vůči dolaru. Koruna dnes vůči americké měně znehodnotila na svoji nejslabší úroveň od Vánoc 2019, když se poprvé od té doby prodává při kursu nad 23 korunami za dolar.

Koruna oslabuje ze stejných důvodů, ze kterých zdražuje zlato. V čase nejistoty dávají mnozí investoři přednost bezpečnějším aktivům, než je česká měna.

V dolarech cena za unci zlata překročila 1600 USD, což je o pětinu více než před rokem a nejvyšší úroveň od roku 2013.

Autor je ekonom Czech Fund.


Čtěte více:

Lukáš Kovanda

Autor článku Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace. Vydal... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 2. 2020 19:39, Jerry

Panebože. Kam chodí pan ekonom na takový nadpisy? Zlato je zavirované:)

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 2. 2020 20:38, Jk

Kraviny,,, nic vic psat neumi

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

koronavirus, zlato

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

15. 1. 2024 | Jan Traxler | 1 komentář

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

Nejúspěšnější retailový fond v České republice vydělal v uplynulém roce 53 %, naopak nejméně úspěšný prodělal 24 %. Projděte si výsledky rozdělené na akciové, dluhopisové, komoditní,... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Zlato je na historickém rekordu. Bitcoinová raketa letí za ním

6. 12. 2023 | Tomáš Vranka | 1 komentář

Zlato je na historickém rekordu. Bitcoinová raketa letí za ním

Nejvýznamnější kryptoměna, přezdívaná někdy digitální zlato, rychle posiluje. A cena skutečného zlata je vysoko jako nikdy. Co za tím je? Odpovědi v komentáři nabízí Tomáš Vranka, analytik... celý článek

Čokoláda zase zdraží, Vánoce zhořknou

7. 8. 2023 | Jana Divinová

Čokoláda zase zdraží, Vánoce zhořknou

Cena kakaových bobů vzrostla na dvanáctileté maximum: čeká se, že v západní Africe se neurodí. Kontinent přitom zajišťuje dvě třetiny světových dodávek.

Zlato si koupila šestina Čechů, ukázal průzkum

28. 6. 2023 | redakce Peníze.CZ

Zlato si koupila šestina Čechů, ukázal průzkum

Zhruba každý šestý dospělý Čech investoval do zlata a každý desátý má doma zlatou minci. Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK pro Českou mincovnu na reprezentativním vzorku 1746 lidí. celý článek

Partners Financial Services