Benzin prudce zdraží, říká ekonom po útoku na největší ropné zařízení

pk | rubrika: Aktuality | 15. 9. 2019 | 5 komentářů

Po pondělním znovuotevření trhů čekají obchodníci paniku. „Útok na největší ropný areál světa může zvednout cenu ropy až nad 100 dolarů za barel, benzin v Česku pak může zdražit ke 40 korunám za litr,“ očekává Lukáš Kovanda, ekonom Czech Fund.

Dvě obří ropná zařízení společnosti Saudi Aramco na východě Saúdské Arábie v sobotu zachvátil požár poté, co je zasáhly střely z bezpilotních letounů. K útoku se údajně přihlásili jemenští povstalci, americký ministr zahraničí Mike Pompeo z nich ale obvinil Írán.

Agentura Bloomberg uvedla, že půjde o nejhorší jednorázové a nečekané přerušení dodávek ropy v historii. Překoná i výpadek z roku 1990 po útoku Iráku na Kuvajt nebo z roku 1979 kvůli islámské revoluci v Íránu.

Útok sníží produkci ropy v Saúdské Arábii zhruba na polovinu z loňského průměru 10,3 milionů barelů denně. Celosvětově jde o víc než pět procent dodávek ropy, uvedla agentura Reuters.

Cena ropy (WTI) za poslední tři roky

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Návrat k předchozí produkci může podle zdrojů ze Saúdské Arábie trvat několik týdnů, přestože firma zatím oficiálně hovoří jenom o dnech.

„V krajním případě déletrvajícího, měsíčního výpadku by ropa mohla zdražit ze současné úrovně kolem 60 dolarů za barel až nad 100 dolarů. Pokud se však poškozená zařízení podaří plně zprovoznit dříve, cena ropy stoupne spíše maximálně jen v rozsahu nižších desítek dolarů a psychologickou úroveň jednoho sta dolarů nepřekročí,“ říká k tomu Kovanda. 

Důsledkem zřejmě bude i výrazné zdražení benzinu a nafty v Česku – podle Kovandy do konce září o dvě koruny na litr. „V říjnu se pak cena v krajním případě může vyšplhat k rekordním maximům roku 2012. Tehdy stál benzin více než 38,50 koruny za litr a nafta překročila cenu 37,20 koruny za litr,“ dodává ekonom. Opět jde až o krajní scénář déletrvajícího výpadku dodávek.

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledních deseti měsíců.

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Další zdražení čokolády? Cena kakaa prudce vzrostla

19. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Další zdražení čokolády? Cena kakaa prudce vzrostla

Cena kakaa na komoditní burze výrazně rostla už loni, letos se ale stihla už zdvojnásobit. Z cen okolo 2000 dolarů za tunu se vyšplhala až na více než 8000 dolarů.

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

15. 1. 2024 | Jan Traxler | 1 komentář

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

Nejúspěšnější retailový fond v České republice vydělal v uplynulém roce 53 %, naopak nejméně úspěšný prodělal 24 %. Projděte si výsledky rozdělené na akciové, dluhopisové, komoditní,... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Zlato je na historickém rekordu. Bitcoinová raketa letí za ním

6. 12. 2023 | Tomáš Vranka | 1 komentář

Zlato je na historickém rekordu. Bitcoinová raketa letí za ním

Nejvýznamnější kryptoměna, přezdívaná někdy digitální zlato, rychle posiluje. A cena skutečného zlata je vysoko jako nikdy. Co za tím je? Odpovědi v komentáři nabízí Tomáš Vranka, analytik... celý článek

Partners Financial Services