Cena zlata překonala 1400 dolarů. Ještě rychleji posiluje palladium

pk | rubrika: Aktuality | 21. 6. 2019

Na své maximum za posledních skoro šest let se dnes dostala cena zlata. Překonala hranici 1400 dolarů za troyskou unci (31,1 gramu). Naposledy se zlato za takovou cenu prodávalo začátkem září roku 2013.

„Zlato letos v korunovém vyjádření zhodnotilo o 9,2 procenta. Pro srovnání: další z drahých kovů, platina, zhodnotila od začátku roku v korunách o 2,3 procenta. Cena stříbra se letos v korunách zatím propadá, a to o 0,8 procenta,“ připomíná Lukáš Kovanda, analytik společnosti Czech Fund.

Šampionem v letošním zhodnocení mezi drahými kovy je ovšem palladium. Od začátku letošního roku posílilo o 18,3 procenta, říká Kovanda.

Zdroj: peníze.cz

Růst ceny zlata má podle něj tři důvody. Prvním je ten, že americká centrální banka od tohoto týdne signalizuje snížení klíčové úrokové sazby. Analytici si myslí, že k němu dojde už na červencovém zasedání. První takové snížení úroků od roku 2008 povzbuzuje investice právě do zlata. Při snížení sazby centrální bankou lze totiž očekávat tlak na pokles reálné úrokové míry do záporného pásma.

„Přidává se obava, že měnová politika americké centrální banky znehodnotí dolar, takže hmotný majetek, třeba právě ten ve zlatě, bude na ceně získávat právě už jen kvůli znehodnocování papírových peněz,“ dodává Kovanda.

Peníze dělají peníze

Máte k dispozici řádově aspoň miliony, spíš desítky až stovky milionů korun? Ukážeme vám, co se s nimi dá dělat. Chcete je co nejlíp ochránit před inflací? Nebo hledáte vyšší zhodnocení?

Kam s volnými miliony?


Nastavení základních sazeb České národní banky napovídá, kde se ustálí úroky spořicích účtů a jak můžou zdražit hypotéky.

ČNB dál zvedá sazby. Co to znamená pro vklady, hypotéky a korunu?

Dalším důvodem zdražování zlata je podle něj geopolitické napětí, nejnověji mezi Spojenými státy a Íránem. Zlato je totiž obecně vnímáno jako určitá pojistka do nejistých časů. „A pomáhá mu i to, že stále nemá plnohodnotnou konkurenci,“ myslí si Kovanda.

Citelné tlaky na další růst ceny zlata budou pokračovat i v následujících měsících, očekává Kovanda.

„Zlato je především udržitelem hodnoty. V dlouhém období se však ukazuje, že zlato dokáže přinášet i solidní výnosy. Například v období od roku 1971 (kdy byl zrušen Brettonwoodský měnový systém) do dnešního dne dosáhlo zlato na roční výnos v dolarech ve výši 7,72 procenta,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Připomíná, že na začátku letošního roku stála troyská unce zlata 1282 dolarů, tedy s ohledem na tehdejší kurz zhruba 28 900 korun. Dnes lze stejnou troyskou unci zlata prodat za přibližně 31 700 korun. „Investor si tak za necelých šest měsíců přišel na zhodnocení blížící se deseti procentům,“ připomíná Křeček.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

investice, palladium, zlato

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Další zdražení čokolády? Cena kakaa prudce vzrostla

19. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Další zdražení čokolády? Cena kakaa prudce vzrostla

Cena kakaa na komoditní burze výrazně rostla už loni, letos se ale stihla už zdvojnásobit. Z cen okolo 2000 dolarů za tunu se vyšplhala až na více než 8000 dolarů.

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

15. 1. 2024 | Jan Traxler | 1 komentář

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

Nejúspěšnější retailový fond v České republice vydělal v uplynulém roce 53 %, naopak nejméně úspěšný prodělal 24 %. Projděte si výsledky rozdělené na akciové, dluhopisové, komoditní,... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Partners Financial Services