Hledáte zajímavé výnosy? Zkuste investovat do komodit!

František Mašek | rubrika: Jak na to | 27. 6. 2011 | 1 komentář
Hledáte zajímavé výnosy? Zkuste investovat do komodit!
Ceny komodit poslední týdny silně klesají a až na výjimky, jako je třeba zlato, stříbro či ropa Brent, jsou níž než koncem roku 2010. Prognózy, podle nichž bude zlato časem za 2 000 a ropa za 200 dolarů, ale naznačují, že zůstávají atraktivní investicí. Pozor ale na výkyvy cen, jako je ten současný.

Když začaly někdy v roce 2000 ceny ropy růst a na přelomu let 2001 a 2002 se k černému zlatu přidaly další komodity, málokdo asi tušil, že se jejich růst jen tak nezastaví. Ceny řady z nich od té doby vyšplhaly na několikanásobek. V roce 2000 činila například průměrná cena troyské unce zlata 270 dolarů. Aktuálně stojí kolem 1 500 dolarů. Dá se očekávat pokles? Dosavadní historie ukazuje, že ceny komodit se pohybují v cyklech: řadu let rostou, na konci růstového cyklu pak obvykle nejprve velmi výrazně a pak delší dobu volněji klesají. Historie sice není pro budoucnost nijak závazná, pojďme se z ní přesto zkusit poučit.

Průměrná délka komoditního růstového cyklu činí podle hlavního investičního stratéga a analytika společnosti ČP Invest Milana Tomáška 15 až 18 let. Pokud ten nynější začal v letech 2001 a 2002, mohl by ještě pár let vydržet. Navíc může být, jak soudí Tomášek, delší, než je obvyklý průměr. Souvisí to s růstem počtu obyvatel ve světě, rozvojem infrastruktury a stoupající životní úrovní v Číně, Indii a dalších rozvíjejících se ekonomikách, které zvyšují poptávku po zemědělských plodinách, ale i po průmyslových kovech a ropě a dalších energetických surovinách.

Ceny na horské dráze

Dlouhodobý růstový cyklus ovšem neznamená, že ceny komodit 15 až 18 nebo i více let stoupají a pak zase „ukázněně“ klesají, i během tohoto cyklu přicházejí větší či menší výkyvy. Stačí se podívat na silné výprodeje řady komodit v poslední době. Ceny mnoha z nich jsou, jak upozorňuje analytik Boris Tomčiak z firmy Colosseum, nižší než na konci loňského roku.

Vývoj na komoditních burzách

Pětiletý vývoj cen zlata, stříbra, ropy WTI a pšenice
Graf zvětšíte kliknutím

Komoditní index Dow Jones-UBS Commodity Index oslabil proti konci prosince zhruba o 6,5 %, zemědělský index Dow Jones-UBS Agriculture přibližně o 5,5 % a Dow Jones-UBS Metals, monitorující ceny průmyslových kovů, o více než sedm procent. Barel lehké texaské ropy WTI zlevnil o necelých čtvrt procenta, ropa typu Brent naopak posílila přibližně o 11,66 %. Přetrvávající celosvětová nejistota pomáhá zlatu a stříbru. I jejich ceny šly dolů, zejména u stříbra, přesto jsou v případě zlata dál asi o 6,5 % a u stříbra o 11,3 % výše než koncem roku 2010.

Nastal tedy čas k nákupům komodit, nebo se vyplatí počkat? Dobrá rada je drahá, dlouhodobě lze ale komodity skutečně považovat za atraktivní investici.

Pozor na oslabující dolar

Ceny řady komodit silně ovlivňuje vývoj kurzu dolaru. Když oslabuje, obvykle rostou, pokud americká měna posílí, komodity bývají levnější. To by měl mít na paměti korunový investor – letos například ztratil dolar vůči koruně asi 8,64 %. Proti kurzovému riziku se lze sice zajistit, je ale otázka, při jakých částkách se to investorovi vyplatí.

Je zlato jistota?

Čtenáři doporučují

Komodity, nebo nekomodity?

Loni se komodity ukázaly být chytrou investicí. Bude to tak i letos?

Drobné investory láká často zlato. Někteří jako by dokonce podléhali mýtu, že na tomto drahém kovu není možné prodělat. Zlato je samozřejmě významnou pojistkou proti nejistotě a inflaci. Při větším konfliktu, nejistotě na trzích nebo přírodní katastrofě jde obvykle jeho cena rychle nahoru. Po uklidnění situace může ovšem přijít stejně prudký sešup.

Obecné doporučení říká, že by investor měl mít v komoditách 10 až 15 % prostředků. Nikdy by ale neměl sázet na jedinou, byť třeba „zlatou“ kartu. Větší podíl rizikových investic si mohou dovolit agresivnější mladší investoři, starší by mohli splakat nad výdělkem. Tedy – nad prodělkem.

Tak jsme tu s tou pšenicí, kam to máme složit, šéfe?

Kdo chce investovat do komodit, třeba kvůli zajištění před rizikem inflace, má řadu možností. První je investovat přímo. Kupovat ovšem pár fyzických tun pšenice či kávy může být poněkud nepraktické, jednak něco stojí doprava, jednak se vám nejspíš nevejdou do sklepa. Výjimkou jsou drahé kovy – i jejich skladování však s sebou může nést značné obtíže, například zájem nenechavců. Většina investorů se tedy raději poohlíží po něčem jiném.

Další variantou jsou komoditní futures, tedy termínové obchody. To ovšem není zrovna investorská obecná škola, ale spíš záležitost pro pokročilé. Co tu máme pro obyčejného člověka?

TIP REDAKCE

Investiční univerzita na Peníze.cz

Chcete investovat, ale napřed byste rádi problematiku prozkoumali ze všech stránek? Není třeba – naše stránky pro začátek stačí. Vyzkoušejte Investiční univerzitu na Peníze.cz.

Strukturované dluhopisy, komoditní akcie a fondy

V ČR je občas možné koupit takzvané korunové strukturované dluhopisy, včetně investičních certifikátů, jejichž výnos je vázán na vývoj komoditního indexu nebo cen vybraných komodit. Také v tomto případě si je třeba přesně zjistit podmínky investice, zejména si důkladně proklepnout instituci, která certifikát vydala. Kdyby zkrachovala, přijde investor nejen o výnos, ale i o hodnotu celého certifikátu.

Investor má k dispozici také komoditní akcie, tedy akcie velkých firem spojených zejména s produkcí, případně zpracováním komodit. Je to však spojeno se dvěma riziky – „komoditní“ akcie ovlivňuje i vývoj na akciovém trhu a nadto dění ve firmě, jejíž akcie si investor koupil. Když má těžařská společnost potíže, mohou akcie ztrácet, byť se třeba ropě, na které je zaměřena, daří.

Anketa

Nejzajímavější investice podle vás?

V poslední době je v ČR možné koupit i globálně zaměřené komoditní fondy, a nikoliv pouze ty, které se specializují například na zlato, ropu nebo vodu. Je s podivem, že je nenabízejí takoví významní hráči jako Investiční společnost České spořitelny nebo Investiční kapitálová společnost Komerční banky. Považují je za příliš riskantní a obávají se, že by o ně nebyl zájem?

Investovat je možné i do komoditních fondů denominovaných v cizí měně. Má to ale pro korunového investora vůbec smysl? Některé firmy, například Colosseum, zase nabízejí správu komoditního portfolia, ale od vyšších částek, v daném případě od čtvrt milionu korun.

S takzvanými ETF, exchange traded funds, fondy obchodovanými na burze, které kopírují vybraný komoditní index či ceny některé komodity, se na pražské burze nesetkáte. Ačkoli jsou mezi investory populární. Můžete zde ale koupit investiční certifikáty na koš komodit nebo indexové certifikáty na zlato či ropu, a to vše v korunách. Není to příliš bohatý výběr, kryje však alespoň některé zajímavé komodity.

Poslední vývoj cen komodit ukazuje, o jak rizikovou investici jde. Historie na druhé straně potvrzuje, že se na nich dá dlouhodobě vydělat, pokud ovšem nesázíte na jednu kartu. To ale ostatně platí i u jiných investic.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se bránit před inflací

4. 5. 2011 | František Mašek | 12 komentářů

Jak se bránit před inflací

Vysoká inflace nebyla zatím pro Česko – až na relativně krátká období – větší problém. Stejně tomu může být podle odborníků letos a příští rok. Ani oni však nevylučují možné inflační... celý článek

Dva důvody, proč půjdou komodity dolů

13. 4. 2011 | Jan Traxler | 10 komentářů

Dva důvody, proč půjdou komodity dolů

Rostou, rostou? V tom případě zavčas posbírejte zisky, protože možná nebude dlouho trvat a ceny budou padat dolů. Tady jsou dva pádné důvody.

Jak investovat do komodit

31. 3. 2011 | Petr Novotný, Tomáš Prouza | 6 komentářů

Jak investovat do komodit

Lidé mají k investicím do komodit buďto nadšený, nebo naopak velmi rezervovaný přístup. Přitom by měly být automatickou součástí každého portfolia.

Sedm důvodů, proč letos porostou komodity

31. 3. 2011 | Petr Novotný | 6 komentářů

Sedm důvodů, proč letos porostou komodity

Když je po dešti a měsíc jde nahoru, uslyšíte na otázku Rostou, rostou? nejspíš kladnou odpověď. Podobně přálo počasí v minulých letech komoditám – kdo zainvestoval, většinou neprohloupil.... celý článek

Omrzely vás akcie? Zkuste dřevo, řepku nebo zemní plyn.

31. 3. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Omrzely vás akcie? Zkuste dřevo, řepku nebo zemní plyn.

Akciové trhy posílily od loňského března o desítky procent. Kdo ale hledá zajímavé investiční příležitosti, měl by se do budoucna zaměřit více na komodity. Vynášet mohou především zemědělské... celý článek

Partners Financial Services