Zajištěná investice do černého zlata

Datum: 7. 6. 2011
Nový zajištěný certifikát Ropa Garant nabízí společnost Cyrrus. Jak už název napovídá, jde o sázku na růst cen ropy. Popis produktu je k nalezení ve složce Cyrrus v Prometeu, stejně jako formulář smlouvy. Úpis končí 1. července.

Jednoznačnou výhodou certifikátu je odstranění měnového rizika, tedy zajištění do české koruny. Do komodit může opatrný investor požadující garanci investovat i ve fondu STEP 90 Commodities od BNP Paribas, ten je ovšem vedený v euru.

Druhou výhodou nového certifikátu je jeho jednoduchost, přinejmenším ve srovnání mnoha jinými strukturovanými produkty. Žádné složité průměrování cen nebo výnos vázaný na splnění deseti různých podmínek, které z vysvětlování produktu klientovi udělají práci na půl dne. Výnos se určuje zcela přímočaře – investor dostává celé zhodnocení podkladového indexu, ale maximálně do výše 38 % za čtyři roky. Omezení výnosu je cenou za jistotu.

Jaké jsou příležitosti a rizika investování do ropy? Komodity obecně umožňuje lépe diverzifikovat portfolio, protože se nechovají zcela stejně jako ceny akcií. Ale jak už to tak na finančních trzích bývá, nic neplatí absolutně – v roce 2008 ceny ropy extrémně poklesly v souvislosti s finanční krizí. Když klesá výkon ekonomiky, klesá i poptávka po ropě – a roste korelace cen ropy s akciemi.

Na druhou stranu, svět bez fosilních paliv je zatím jen zbožným přáním solární lobby. Když k tomu přičteme politickou nestabilitu Blízkého východu, těžko si představit, že by ropa trvale zlevňovala. Samozřejmě nelze garantovat, že zrovna před splatností produktu cena neklesne, od toho je tu ale zajištění alespoň vložené částky.

Na závěr upozornění: certifikát je dluhopisem rakouské Volksbank, investor tedy nese kreditní riziko – malé, ale přece. Produkt je tedy vhodný spíše jako doplněk portfolia, ne jako investice veškerých klientových prostředků.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Partners Financial Services