Jak spolu souvisí zlato a dolar?

Vavřinec Kryzánek | rubrika: Analýza | 8. 8. 2002
Jak spolu souvisí zlato a dolar?
…"v posledních týdnech spekulanti na futures trzích vydělali spoustu peněz spekulací na pokles dolaru a na růst zlata"… <i>(The Wall Street Journal Europe, 7 - 9.6 2002)</i>

Americký ministr financí Paul O´Neill při slyšení před senátní bankovní komisí prvního května letošního roku zpochybnil smysl intervencí: "Říkám, že mám skutečné pochybnosti o efektivnosti intervencí a výroků o intervencích." Intervence a ujišťování trhu byly substancí politiky silného dolaru bývalého Clintonova ministra Roberta Rubina, jejich zpochybněním současný ministr de facto vyjádřil, že nevěří ve svou schopnost podporovat a bránit hodnotu dolaru. Rubinovu "mantru": silný dolar vede k silné ekonomice, O´Neill, prezident Bush a jeho hlavní ekonomický poradce Lawrence Lindsey nahradili myšlenkou, že silná ekonomika vede k silnému dolaru. Trhy reagovaly: dolar v následujících týdnech oslabil vůči euru o více než osm procent, vůči jenu o sedm procent a vůči zlatu o čtyři procenta.

Ztráta důvěru trhu v určitou měnu vede ke spekulaci na její oslabení prostřednictvím spekulace na růst jiné měny. Možnost posílení ostatních měn bývá omezená nebo přinejmenším komplikovaná, protože historicky vlády věřily, že příliš rychlé posílení vlastních měn je špatné pro ekonomiku. Jedním z prostředků spekulace na pokles či růst určité měny je právě zlato - komodita, jejíž cena není ovlivněn průmyslovou poptávkou, ani změnami v roční produkci, jejíž kupní síla je velmi stabilní, která je dostatečně likvidní a není v posledních desetiletích přímo ovlivňována vládními autoritami.

Pokles důvěry v dolar se za jinak stejných okolností projevuje oslabením dolaru vůči ostatním měnám a vůči zlatu. Cena zlata se pohybuje inverzně vůči hodnotě dolaru na měnových trzích. Pokles dolaru vůči konkrétní měně však nemusí vždy znamenat současný růst dolarové ceny zlata, protože oslabení dolaru na měnovém trhu nemusí nutně signalizovat pokles důvěry v dolar, ale nárůst důvěry v ostatní měny například v důsledku intervencí nebo v důsledku více tržní ekonomické politiky vlád ostatních zemí. Naopak posílení dolaru proti určité měně nemusí znamenat nárůst důvěry v dolar, ale pokles důvěry v ostatní měny.

Vztah mezi cenou zlata a hodnotou dolaru na měnových trzích tedy není v žádném případě exaktní, nicméně současná spekulace na pokles dolaru a na růst ceny a zlata a naopak je praxí starou přinejmenším několik desetiletí a data včetně formálnější statistické analýzy tento vztah potvrzují.

Počátkem sedmdesátých let mezi laiky i ekonomy panoval jeden omyl: dolar dodává hodnotu zlatu. Například Henry Reuss člen kongresu za demokraty prosazoval devalvaci a předvídal, že po oddělení zlata od dolaru cena zlata klesne na sedm dolarů za unci. Přesný opak je pravdou: cena zlata není závislá na dolaru pozitivně, ale negativně (inverzně), a jeho dlouhodobá kupní síla – bez ohledu na dolar - je stabilní. Zlato nikoliv dolar, euro nebo jen je konečným rezervním aktivem, standardem vůči kterému trhy měří hlasováním svými penězi hodnotu papírových měn.


Máte raději zlato nebo dolary? Věděli jste, že se proti sobě pohybují inverzně? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními!

Další díl seriálu o zlatu si přečtete opět za týden.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se chová cena zlata?

1. 8. 2002 | Vavřinec Kryzánek

Jak se chová cena zlata?

V další části našeho seriálu o zlatu se podíváme na důvody výkyvů v ceně zlata. Byl pokles jeho ceny na konci devadesátých let způsoben výprodeji centrálních bank? Ovlivňuje tržní cenu... celý článek

Zlato: zvláštní komodita

25. 7. 2002 | Vavřinec Kryzánek | 1 komentář

Zlato: zvláštní komodita

Zlato je ve finančních médiích uváděno jedním dechem vedle hlavních akciových indexů, měnových kursů a ceny ropy. Proč zrovna zlato?

Partners Financial Services