Jedinečné, špičkové, nejlepší a ohnivzdorné spoření na penzi: Eventus

Jedinečné, špičkové, nejlepší a ohnivzdorné spoření na penzi: Eventus
Důchodové pojištění Eventus se prodává jako „špičkový a jedinečný“ spořicí produkt k zabezpečení na důchod. Pojďme se tedy podívat, v čem tkví ona jedinečnost. A odpusťte autorovi, pokud se neudrží a bude při tom trochu špičkovat.

Z praxe finančních poradců víme, že klienti si „do produktu“ Eventus často na důchod spoří i dva tisíce korun měsíčně. Eventus prodává společnost Hamburg-Mannheimer, dceřiná společností německé pojišťovny Hamburg-Mannheimer Versicherungs AG. Na českém trhu působí od prosince roku 2000 prostřednictvím odbytové organizace HMI, která patří do pojišťovací skupiny Ergo a jejímž akcionářem je zajišťovna Munich Re. Síla této finanční skupiny, stojící za produktem, je prezentována jako jedna z hlavních výhod Eventusu.

U odborné veřejnosti v Německu tato skupina nemá příliš dobrou pověst. Nekalé praktiky HMI jakožto prodejce pojištění jsou velmi podrobně popsány v knize Finanční žraloci od Güntera Oggera. A o pořádný poprask se postarala také pojišťovna Ergo, další „člen rodiny“. Ta podle ekonomického deníku Handelsblatt odměnila v roce 2007 špičkové výkony svých pojišťovacích agentů nákladnou párty s prostitutkami. Tak to je tedy doopravdy síla.

O tom všem samozřejmě naprostá většina potenciálních českých klientů nemá tušení.

Zázrak!

Dušan Šídlo

Autor článku je analytik společnosti Partners, odborník na pojišťovnictví, publicista a komentátor.
Napsal mimo jiné i oceňovanou knihu o pojišťovnictví a pojištěních Život jako riziko.

Filozofií HMI je nabízet klientům jeden hlavní produkt, který však patří mezi absolutní špičku na daném finančním trhu. A o tom jsou prodejci přesvědčení: v některých internetových prezentacích (a jsou jich desítky) je těžké najít něco jiného než superlativy. Snad občas nějakou spojku nebo předložku. Jde o produkt „špičkový“ „a“ „jedinečný“. Nebo jinými slovy o „nejlepší důchodové zajištění, které se dá v ČR uzavřít, navíc nabízí kombinaci spoření a krytí rizik“. Další pojišťováci této skupiny dokážou radostné a šťastné stáří přiblížit na vcelku jednoduchém, ale o to působivějším příkladu: „Asi jste si všimli, že němečtí důchodci nejezdí na výlety trabantem nebo škodovkou, ale spíše Audi, BMW či VW. A také si jezdí po hotelích, a to nejen po Evropě. Ukažte mi takového důchodce z Čech!“ Pokud jsme přející a chceme zvednout počet důchodců v luxusních kárách, pomůže samozřejmě Eventus, tedy takzvaný „ soukromý důchod bez rizika“ nebo „jediný program, co vás ochrání před inflací“.

Pro zajímavost dodejme, že úspěšná pojišťovačka HMI paní Tereza Holišíková se v roce 2011 stala místopředsedkyní Paroubkovy strany Národních socialistů – Levice 21. století. Na starosti dostala – jak jinak – penzijní reformu.

Důkazem úspěšnosti marketingu HMI je i fakt, že Eventus doporučují policejní odbory zaměstnancům Policie České republiky. Na oplátku jsou HMI a Victoria Volksbanken pojišťovna partnery Nadace policistů a hasičů – vzájemná pomoc v tísni.

Víme už tedy, že je Eventus nejlepší a špičkový a že zachrání pana nadstrážmistra před trabantem, žalostným to údělem ostatních penzistů. Jen ještě nevíme, co ten zázračný produkt vlastně je.

Co je Eventus

Nuže: Eventus je kapitálové životní pojištění, respektive důchodové pojištění, jehož poskytovatelem je Victoria Volksbanken pojišťovna. Na rozdíl od penzijního připojištění, které sjednávají domácí penzijní fondy, neposkytuje stát k ukládané částce žádný státní příspěvek. To pochopitelně výhodnost spoření snižuje. Pojišťovna se u produktu Eventus zavazuje k výplatě sjednaného důchodu nebo pojistné částky pro případ dožití. Současně se ale v pojistných podmínkách sichruje: „Pojišťovna je oprávněna při okolnostech zvyšujících riziko upravit pojistné.“ Okolnosti zvyšující riziko nejsou blíže definovány. Kromě zabezpečení na důchod, které je hlavní složkou produktu, je prodáváno úrazové připojištění. Trvalé následky úrazu se podle pojistných podmínek hodnotí podle oceňovací tabulky, která má pouhých 18 položek a řeší výhradně jen ztrátu končetin či úplné pozbytí jejich funkčnosti. Moderní úrazové produkty přitom mají tabulky o několika málo stovkách položek a řeší i částečné omezení hybnosti končetin a podobně. Výrazně je tak snížen manévrovací prostor pro stanovení výše odškodnění lékařem či likvidátorem pojišťovny. Co je však ještě závažnější, zajištění proti vážným nemocem a invaliditě způsobené nemocí vám Eventus již nenabídne vůbec. Přitom ve všech věkových skupinách jde podle českých statistik o výrazně významnější riziko, než představují úrazy.

Slova, sliby, modely – a realita

Anketa

Věříte na zázraky?

Pojišťováci HMI často argumentují, že penzijní fondy připisují mizerné výnosy. Zrušte penzijní připojištění a založte si toto pojištění. Eventus přece garantuje 2,4 procenta ročně. A když budeme optimističtí – a to při prezentaci klientům jsme, modelujeme a kalkulujeme se zhodnocením pět procent ročně. Jaká je skutečnost? Na rozdíl od penzijních fondů, které vám z vkladu nic nestrhnou, umí pojišťovny poplatky šikovně skrýt do konstrukce pojištění. Skutečný garantovaný úrok z vkladů do pojištění je tak výrazně nižší než proklamovaný. Z modelací tohoto produktu, které má redakce Peníze.cz k dispozici, plyne, že efektivní úrok tohoto pojištění se pohybuje kolem 1,1 procenta ročně. Při zohlednění patnáctiprocentní daně z výnosu, kterou z důchodového pojištění strhne pojišťovna, se dostáváme pod jedno procento garantovaného zhodnocení. A podíly na zisku? Ty jsou negarantované a vizi vysokých zisků se pojišťovně realizovat bohužel nedaří. Optimistické modely se zkrátka míjejí s neveselou realitou. Podíly na zisku před zdaněním činily v roce 2008, 2009 a 2010 dle zveřejněných informací na internetu 1,2 procenta. Podíly na zisku může pojišťovna pochopitelně snížit, kdyby neměla dostatek peněz na výplaty těm, kteří od ní pobírají důchody.

Závěr je bohužel jednoznačný. Důchodové pojištění Eventus může využívat ke spoření na penzi jen finančně negramotná osoba. Pokud vám budou prodejci tohoto pojištění vyprávět o „zázračných“ výhodách Eventusu, nechejte si je písemně potvrdit od samotné pojišťovny. Pokud by to nebyla pravda, máte dle českého zákona možnost kdykoliv v budoucnu od celé smlouvy bez sankcí odstoupit. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+120
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 165 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 2. 2012 21:11, Vít Suchý

Vzhledem k tomu, že diskuze probíhá na veřejném fóru, je třeba na úvod také „odkrýt karty“ kritika, pokud tak sám neučinil…
1/ Kritiku napsal p. Šídlo, analytik společnosti Partners, kdy tato společnost je vůči HMI konkurencí
2/ P. Šídlo kritiku napsal na webu www.penize.cz , který koupila a provozuje poradenská firma Partners
3/ Ani Partners ani jiná poradenská nebo makléřská firma zmíněný produkt důchodového pojištění z principu od Victoria pojišťovny nemůže klientům nabízet dnes ani v budoucnu, neboť je určen výhradně pro odbytovou organizaci HMI.
Kritika firmy – HMI je 100% dceřinnou společností a přímou odbytovou organizací ERGO pojišťovacího holdingu ( www.ergo.com ), který ze 100% náleží největší světové zajišťovně Munich Re (www.munichre.com ), která zajišťuje i řadu pojišťoven na tuzemském trhu.
Každá společnost se vyvíjí, zmíněná kniha pana Oggera vyšla ještě 3 roky před vstupem Hamburg-Mannheimer do ERGO, tedy pod zajišťovnu Munich Re. Ad zmíněný exces – selhání lidského faktoru se může dít kdekoli, ať je to státní správa či soukromý sektor ale důležité je, zda společnost je schopná sjednat nápravu a to se stalo bezezbytku.
Zázraky – již jsem psal, že se nedějí. Na informačních letácích, prezentacích či v obchodních nabídkách zmiňujeme v souladu s konstrukcí produktu (jako standardně i ostatní pojišťovny) zhodnocení 2,4% TÚM, resp. zhodnocení rezerv ve výši 2,4%... Co je ale technická úroková míra asi p. Šídlo ví.
Pokud se nemýlím např. Česká pojišťovna garantuje TÚM 2,0%, Generali 2,25%, atd...? Maximální výši TÚM si nevymýšlí žádná pojišťovna, ale stanovuje ji zákonem, resp. vyhláškou ČNB.
Co z toho vyplývá? I kdyby jakákoli pojišťovna chtěla garantovat klientům více – nesmí, porušila by zákon….to ale p. Šídlo jistě taktéž ví.
TÚM ale přesto díky své struktuře nikdy nebyla a není klíčovým faktorem výnosu či zhodnocení – tím je u pojistky kapitálového typu konkrétní číslo - garantovaná cílová částka - těmi se ale naopak rádi ve srovnání s jinými produkty „oháníme“.
Slova, sliby a realita – Klientům prezentujeme i garantujeme konkrétní výši kapitálové výplaty a konkrétní výši doživotního důchodu již při podpisu smlouvy. Čili žádné sliby, spekulace, ale černé na bílém. Konkrétní garantovaná částka již obsahuje jak nákladovou složku, tak i cenu rizika. Jakého rizika? To, že se pojišťovna zaváže za „X“ let klientovi vyplatit konkrétní peníze (ať se na trzích děje co se děje) nebo že za konkrétních „X“ let začne v konkrétní výši klientovi vyplácet doživotní penzi…
Zřejmě je i laikovi jasné, že tento závazek není pro poskytovatele produktu nic jednoduchého a nějakou cenu jistě má…
Penzijní fondy vs důchodové pojištění:
1) Má klient PF ve smlouvě napsáno nějaké konkrétní číslo, kolik na konci cyklu obdrží?
2) Má klient PF ve smlouvě napsáno, jaká bude jeho výše doživotní penze?
3) Má klient PF ve smlouvě napsáno, že mu stát garantuje po celou dobu trvání jeho smlouvy státní příspěvek? A odpověď? Třikrát NE.
Důchodové pojištění EVENTUS prezentujeme jako garantovanou alternativu penzijních fondů pro ty klienty, kteří dají ve smlouvě přednost právě konkrétním číslům před sliby a nejistotou budoucího ekonomického i vnitropolitického vývoje ČR.
Důchodové pojištění Eventus není zázrak, ale je typově základním garantovaným produktem k zajištění stáří. Nemáme nic proti investicím – v portfoliu ERGO je m.j. i MEAG (www.meag.com ) a brzy budeme rádi nabízet i jeho produkty – ale to, co kritizujeme jsou obecné praktiky finančního poradenství, kdy je klientům prezentováno, že jako základní model zajištění na stáří je vhodné jen investování do podílových fondů, místo do nějakého konzervativního a garantovaného produktu.
Zde je konkrétní kalkulace kritizovaného důchodového pojištění Eventus v porovnání s libovolným penzijním fondem:
1) Jakýkoli penzijní fond, 30 letý muž, spoří v úvodu článku autorem zmíněných 2.000,-Kč měsíčně. Co obdrží klient na konci, když vezmeme v úvahu „černou nulu“ jako přibližně akceptabilní vyjádření jakési garance (a zkusme doufat, že by stát dalších 30 let přispíval): 774.000,-Kč.
2) Eventus, CAF 10 – smluvně garantována (= tj. napsáno černé na bílém již při podpisu smlouvy) jednorázová kapitálová výplata 834.924,-Kč nebo alternativně 3.608,-Kč doživotní penze (bez podílů na zisku)
Pokud si může takto klient vybrat, kterou variantu zvolí? Invektivu autora o finanční negramotnosti ponechám stranou…A že daň z výnosu platí přece i pro penzijní fondy, to snad netřeba opakovat.

Úrazové „připojištění“ EVENTUS je samostatný produkt. Ve standardních tarifech je odděleno od důchodového pojištění. Bohužel HMI nemůže za deformaci pojistného trhu, kdy se v úrazovém pojištění pojišťují nemoci. Nemoci před změnou legislativy zdravotního pojištění v souvislosti s řadou výluk ani pojišťovat nechceme.
Vyjmenovaná skupina typů trvalých následků je jen základní schéma. Nicméně pokud porovnáme jako vzor a výřez z kvality plnění procentní ohodnocení typu nehybné HK, DK, ztrátu jednoho oka či sluchu na jedno ucho – procentní ohodnocení v úrazovém pojištění EVENTUS patří ke špičce z nabídek pojišťoven. K autorovým spekulacím o „manévrovacích prostorech“ u pojistného plnění: Jelikož v ČR neexistuje zatím žádné schéma posuzování kvality plnění pojišťoven (kromě diskutabilních soutěží makléřů) – zkusme se podívat na německý pojistný trh, najdeme tam ukazatele procesních kvót našich mateřských pojišťoven (i ve srovnání s těmi, které působí na českém trhu). Na tento model chování a dobré jméno našich pojišťoven v Německu logicky navazujeme i v ČR.

Co bohužel autor zamlčel záměrně? Úrazové pojištění EVENTUS nabízí od 50% TN nejen jednorázové plnění, ale i doživotní úrazový důchod 12.000,-Kč měsíčně, bez ohledu na státem přiznaný stupeň inv. důchodu a to skutečně DOŽIVOTNĚ, nejen do doby nároku na starobní penzi…

Shrnutí na závěr? Použiji parafrázi k poslednímu odstavci článku p. Šídla - …a když tedy v pojistných smlouvách důchodového a úrazového pojištění najdou klienti to, co jsem zde uváděl na pravou míru, naopak tito klienti mohou recipročně zažalovat p. Šídla za šíření pomluvy a firmu Partners za nekalosoutěžní praktiky. Vít Suchý, vedoucí reprezentant HMI Česká republika.

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 2. 2012 23:41, Honesto

To si děláte legraci pane Suchý, že indexaci používáte ve "spoření" jako ochranu proti inflaci :-) Podle mne ochráníte peníze před inflací tak, že je zhodnotíte nadinflačně. Což Eventus nedokáže.H.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (165 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Za šest týdnů spadne klec nad penzijními fondy

17. 1. 2012 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Za šest týdnů spadne klec nad penzijními fondy

Nikde se o tom příliš nemluví, i když se to týká víc než čtyř a půl milionu občanů České republiky. Spoustě lidí tak možná unikne důležitá informace: Na změnu fondu v rámci penzijního... celý článek

Smršť aktualizovaných kalkulaček: čistá mzda, nemocenská, mateřská, důchod a důchodový věk

6. 1. 2012 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Smršť aktualizovaných kalkulaček: čistá mzda, nemocenská, mateřská, důchod a důchodový věk

Včera Peníze.cz představily aktualizace kalkulaček navázaných na čerstvě zvýšené životní minimum. Dnes přinášejí další hromádku kalkulátorů: spočítejte si čistou mzdu, nemocenskou,... celý článek

Sedmdesátníci jdou do práce. Sci-fi, nebo realita?

10. 11. 2011 | Ondřej Tůma | 37 komentářů

Sedmdesátníci jdou do práce. Sci-fi, nebo realita?

Průměrný věk se prodlužuje, a tak dnešní mimina půjdou do penze až po sedmdesátce. Jenže – prodlužuje se s délkou života také doba, kdy jsme schopni plnohodnotně pracovat? A budou zaměstnavatelé... celý článek

Očima expertů: „Šetřete na důchod,“ říkají všichni. Ale jak?

30. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 32 komentářů

Očima expertů: „Šetřete na důchod,“ říkají všichni. Ale jak?

V dalším pokračování oblíbené rubriky Očima expertů jsme se ptali známých osobností, jak nejlépe dlouhodobě investovat. Přečtěte si, jak se na stáří zajišťují ekonomové Petr Mach a... celý článek

Analýza: Kolik milionů potřebujete na penzi?

19. 9. 2011 | Jan Traxler | 42 komentářů

Analýza: Kolik milionů potřebujete na penzi?

Spoříte si na důchod? A máte představu, kolik vlastně potřebujete naspořit na dostatečnou finanční rentu?

Partners Financial Services