Lukáš Vácha: Investoři se stále drží při zdi

Petr Novotný | rubrika: Rozhovor | 22. 11. 2010
Lukáš Vácha: Investoři se stále drží při zdi
Investoři se musejí v příštím roce připravit na téměř jistý pokles výkonnosti dluhopisů. Prostor pro růst mají naopak stále relativně levné akcie a některé alternativní investice, říká Lukáš Vácha, který nevěřím katastrofickým scénářům, které stojí za posilováním cen zlata, ani v bankrot Irska.

Zdá se, že čeští investoři mohou být s letošním vývojem poměrně spokojeni. O jaké investice teď vlastně mají největší zájem?
Aktuální data o celkovém vývoji majetku podílových fondů ukazují ve 3. čtvrtletí docela výrazný nárůst objemu majetku v dluhopisových fondech, a to především na úkor fondů peněžního trhu, možná i zajištěných fondů. Opět se tedy ukazuje, že "historická výkonnost prodává", a drobní investoři trochu iracionálně reagují na zajímavé zhodnocení, které dluhopisy dosud přinášely. Bohužel v krátko- až střednědobém horizontu je potřeba se u dluhopisových nástrojů připravit na daleko nižší výnosy v řádech nízkých jednotek procent. Je to dáno tím, že excelentní výkonnost dluhopisů v posledních měsících byla dána rychlým poklesem úrokových sazeb.

Kdy podle vás sazby začnou znovu růst?
Sazby jsou nyní na takových úrovních, že nemají kam klesat, spíše budou pozvolna růst, což negativně ovlivní výkonnost dluhopisů. Nebude to žádná tragédie, spíše návrat do normálu po dvou pro dluhopisy tučných letech. Drobní investoři se tedy zatím drží velmi při zdi, což je vidět i na stagnujícím objemu investic do akciových fondů.

Dluhopisy tedy pro příští rok pohřbíváte?
Ne tak docela, jen se investoři musejí připravit na téměř jistý pokles výkonnosti oproti posledním dvěma rokům. Na druhou stranu očekávaný velmi umírněný růst světových ekonomik (českou nevyjímaje) ukazuje, že úrokové sazby nebudou růst nikterak rychle. V případě ČNB se první zvýšení sazeb odkládá někam do hloubi příštího roku, takže se podílnici dluhopisových fondů nemusejí až tak děsit. Tyto fondy zůstanou logickou volbou pro konzervativní klienty a alternativou depozitním produktům, oproti kterým nabízejí řádově lepší rozložení kreditního rizika (riziko "krachu emitenta"). Platí to zejména pro objemy peněz, které již nepokrývá zákonné pojištění vkladů.

Nicméně po řeckých problémech se objevují další potenciální jobovky – Irsko, Portugalsko, Španělsko. Nepřijde další podlomení důvěry dluhopisových investorů?
Zde je nutné rozlišovat, o jaké dluhopisy se jedná. V tomto ohledu mohou být čeští investoři rádi za korunu. Ta spolu s probíhajícími škrty veřejných rozpočtů je pro domácí investory velmi dobrým předpokladem stability cen a kredibility českých státních obligací.

V případě zahraničních dluhopisů existují v EU dvě skupiny zemí. Ty první, u kterých se nečekají žádné větší problémy, slouží jako parkoviště současné likvidity a výnosy jejich obligací jsou na rekordně nízkých úrovních. Těm ostatním investoři příliš nevěří a při nákupu jejich dluhu požadují téměř "lichvářské úroky".

Zbytek si přečtete na investicniweb.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Martin Mikulášek: Jak sestavit portfolio z podílových fondů

18. 11. 2010 | Michal Šolin | 3 komentáře

Martin Mikulášek: Jak sestavit portfolio z podílových fondů

Široce diverzifikované portfolio z podílových fondů samozřejmě sestavit lze, zásadní je však to, komu jsou peníze svěřovány. Jaké jsou parametry výběru fondu a na co si dát pozor? Rozhodně... celý článek

Hledáte vhodné investice? Začněte od poplatků.

24. 8. 2010 | Martin Exner | 1 komentář

Hledáte vhodné investice? Začněte od poplatků.

Ve světě financí platí přísloví dvakrát měř, jednou řež, víc než kdekoliv jinde. Týká se to i výběru vhodného podílového fondu. Budoucí vývoj na burze sice uhodnete jen stěží, ale kolik... celý článek

Jak snadno porovnat korunové podílové fondy

8. 2. 2010 | František Mašek

Jak snadno porovnat korunové podílové fondy

Výsledky mnoha korunových podílových fondů je možné navzájem snadno porovnat – když začínají, prodává se jejich podílový list většinou za korunu. Časem tak snadno poznáte, který je... celý článek

Při investování nesledujte jen výnos

11. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ

Při investování nesledujte jen výnos

Vysoký stabilní příjem z investic bývá zpravidla vyvážen vyšší kolísavostí hodnoty takové investice. Proto by investoři měli sledovat nejen výši slibovaného pravidelného příjmu, ale... celý článek

Benchmark: hlídací pes manažerů podílových fondů

8. 9. 2009 | Petr Čermák

Benchmark: hlídací pes manažerů podílových fondů

Benchmark je slovo, které rádi používají analytici, když provádí nějaké srovnání. Benchmark ale může být informační zdroj i pro investora, který chce vědět, zda má fond kvalitního manažera... celý článek

Partners Financial Services