Všecko je legální a ty máš holej zadek aneb moderní finanční inženýring (I)

Ondřej Záruba | rubrika: Jak na to | 20. 10. 2010 | 57 komentářů
Všecko je legální a ty máš holej zadek aneb moderní finanční inženýring (I)
Kdekomu vadí vysoké poplatky za provoz běžného účtu. Bližší pohled ale ukazuje, že jde o pouhou kapku v moři skutečného problému.

Nejsem člověk, který jako levicový fanatik svádí vše zlé na hamižnost kapitalistů. Jako odkojenec Liberálního institutu jsem monetarista skrz naskrz a nepřítel nesmyslné regulace. Fandím svobodnému podnikání, kde dlouhodobě přežije jen ten, kdo funguje na bázi win-win. Tolik na úvod. Je mi totiž zcela jasné, že mne mohou mnozí po přečtení následujících řádků apriori zařadit mezi socialisticko-keynesiánské utopisty.

To proti čemu bojuji, nejsou vysoké ziskyfinančních institucí. Problém spočívá v tom, jak finanční instituce dosahují zisku. Vadí Vám vysoké poplatky za obhospodařování běžného účtu. Proč? Vždyť je to kapka v moři skutečného problému. Navíc pohlavní styk není homogenní produkt. Srovnávají se „hrušky s jabkama“. Jak mohu srovnávat cenu služeb něčeho těžce profesionálního jako je vlajková pobočka nejmenované banky, která sídlila Na Příkopě v nádherné budově z roku 1868 s provinčním poloamatérským spolkem hobby-finančníků, kteří se snaží prodávat něco, co si říká „šikula“ v prostorách deprimujících ještě víc než podatelna na katastrálním úřadě a pošta dohromady.

Je si třeba uvědomit, že světová populace se dělí na dva typy lidí.Na „finanční pitomce“ a „ finančně gramotné“. A nemusí to mít spojitost se schopností vydělávat peníze. Špičkový kardiochirurg či vynikající IT specialista nepotřebují pro to, aby vydělávali statisíce měsíčně rozumět financím.Tihle lidé se dokonce okrádají ze všech nejlépe. Když o nějaké peníze přijdou, obvykle nad tím mávnou rukou, a jdou vydělat další. Soudobý finančník se řídí heslem : „pitomce je třeba okrádat“. Říkáte si nejspíš, že jsem to se slovem okrádat trochu přehnal. Berte mě lehce s nadsázkou. Věřím ale, že porozumíte mému nevybíravému slovníku po přečtení prvního příkladu z praxe.

Příklad z moderního finančního inženýringu 1

Tak si říkáte, že by bylo dobré naspořit si nějakou korunu na stáří a obrátíte se na zástupce významného hráče na poli finančního zprostředkování ve střední Evropě. Prodá vám nástroj od jedné z největších místních finančních skupin. A odejdete s něčím, čemu absolutně nerozumíte. Říkají tomu investiční životní pojištění a je to prý výborná věc na spoření peněz na penzi. A dokonce Vás pojistí v podstatě zadarmo na pár statisíců pro případ smrti. No chtělo by se říci super kauf, ne?

Ale ejhle. Náklady na zprostředkování dosahují „zanedbatelných“ 200 procent z částky, kterou jste se tam zavázal ročně ukládat následujících 30 let (chraň Vás ruka Páně, pokud jednou něco nepošlete). Tahle částka musí být co nejdřív odeslána na účet tomu, kdo s Vámi strávil čas odpovídající vypití asi tří káv slibováním a papírováním, protože on přece nepracuje zadarmo. Pak taky ten portfolio manažermusí dostat svá tři procenta ročně z objemu peněz. Broker, přes kterého se obchoduje, chce poplatky – dejme tomu 0,5 procenta ročně. A co chudák pojišťovna?Ta si veme jen marži z rizikového pojistného (Ne, to pojištění není zadarmo , jen Vám sečetli cenu dvou produktů) a navíc dostane za posílání ročních výpisů, mlžení informací a vybírání peněz velice sympatické procento ročně. To je sakumprásk cca 4,5% ročně + počáteční náklady 200% roční úložky .A ještě si dovolí naúčtovat sympatický poplatek za vedení účtu třeba 50 Kč, protože to už Vás nevytrhne.

Otázka, která takřka nikdy nezazní (jinak by v takovém produktu nebylo mnoho miliard Kč), zní: kolik musím vydělávat s takovými poplatky, abych byl na nule?

Odpověď: – abyste byli nominálně (tj. účetně – to nemá s ekonomickou realitou nic společného) na svém, tak by zhodnocení portfolia muselo být alespoň 5,07 % ročně.

Realita je však po inflaci.

inflace 2% - 7,27 % p.a.

inflace 3% - 8,37 % p.a.

inflace 4% - 9,47 % p.a.

inflace 5% - 10,79 % p.a.

inflace 6% - 11,93 % p.a.

Neuvažuji zde o pojištění pro případ smrti, které má zcela oddělenou kalkulaci .V tomto produktu slouží jako záminka jak učinit transakci přes pojišťovnu a zcela zneprůhlednit výpočet pro běžného klienta.

Pokud máte data, je počítání pomocí vzorečku BUDOUCÍ HODNOTA velice jednoduché. Tyto hodnoty reprezentují bod zvratu. Pokud je nepřekonáte, budete mít reálně méně peněz než jste reálně spořili. Znamená to, že je naprosto legální inkasovat od někoho 30 let peníze. A starat se o ně za 30x 4,5% z váženého průměru ročního zůstatku klientova portfolia, což není málo. To vše vede k tomu, že máte míň peněz. Jde o konkrétní produkt na českém finančním trhu.

Data mám z velmi důvěryhodného zdroje – přímo od tvůrce tohoto produktu. Bohužel to nejsem schopen doložit písemnými důkazy. Nedoložitelná je ale jen část těchto informací. Tzv. „ TER“ neboli ukazatel celkové průběžné nákladovosti fondu lze někdy dohledat přes vyhledávač Google. Nejvýznamnější položkou TERu je správcovský poplatek. Ten je veřejnou informací, stejně jako poplatek za administrativu. Nikdo vám ale zřejmě dobrovolně neprozradí správcovský poplatek na úrovni pojišťovny – oněch 1% p. a. a také výši počátečních nákladů na uzavření smlouvy.

Kolik na celé transakci může trhnout pojišťovna s investiční společností, která spravuje investice (čistě náhodou součástí holdingu, ve kterém je i pojišťovna)?

Při zhodnocování aktiv 7 % p. a. před poplatky to u klienta, který do takového produktu platil 30 let 5000 korun měsíčně, to nominálně dělá 1 228 581 korun. Pro ty, kteří počítají pomaleji – klient do produktu nasypal 1.800 000 korun nominálně. Po 30 letech obdrží 2.385 861 Kč. Takhle to nevypadá tak hrozně, jenže to je nominální nesmysl, který s realitou nemá nic společného.

Reálně to vypadá při tříprocentní roční inflace takto (dejte se na víru, pokud chcete takhle superpříznivou hodnotu) :

Klient obdrží 982.943 Kč, zaplatí 1.211.307 Kč , to je 228.364 Kč ztráta za to, že je „finanční pitomec“.

Pojišťovna a investiční společnost vyinkasují celkem 681.312 Kč.

A při 5000/30 let měsíčně se takto v tomto produktu protočí stovky milionů Kč. Uznejte sami, že proti této zlodějně byli lupiči co ukradli 100 milionů břídilové.

Závěr neboli ochrana před moderním finančním inženýringem

V první díle našeho seriálu jsme si názorně ukázali, jak z Vás může udělat celkem snadno „finančního pitomce“ pojišťovna, která má dceru investiční společnost. Pamatujte na tyto zásady:

  1. Pojištění a spoření/investování neradno kombinovat dohromady. Pokud existují dvě složky v jednom produktu, je takřka vždy netransparentní a zbytečně drahý, což ve finále vede k tomu, že máte minimální šanci dosáhnout i malého zisku.
  2. Pracujte vždy s časovou hodnotou peněz. Inflace je fakt.Ne mýtus.
  3. Nikomu nevěřte. Nedejte na sympatie k lidem, kteří Vám něco prodávají.
  4. Nestrkejte peníze do nástrojů, kterým nerozumíte.
  5. Nedělejte věci složitě, když existuje jednodušší řešení. Jednoduchý nástroj upřednostněte před derivátem apod.

Každý z nás je někdy za „pitomce“. Pokud takto označuji oběti moderního finančního inženýrství, tak ne kvůli posměchu. Snažím se jen demonstrovat, jak smýšlejí o svých obětích ti , kteří výše uvedenou variantu soudobého finančního inženýringu úspěšně provozují.

Co si o investičním životním pojištění myslíte vy? Napište nám o tom!

Ondřej Záruba

 Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+144
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 57 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 12. 2010 5:47, Jura

Nu, článek je to podnětný, ale přestože se necítím zcela finančně negramotný, v části která demonstruje ztráty klienta a zisky finančního ústavu, se mi orientuje těžko .Císla do sebe nezapadají, není zcela patrné co je z čeho odvozeno. Pro větší údernost a prospěšnost ( o které není pochyb ) by bylo vhodné demonstrovat polopatičtěji a přehlednějí ( tabulka ? )
I tak děkuji, článek je počinem, který by si ( po doplnění a opravě pravopisných chyb a překlepů ) zasloužil publikovat v denním tisku vedle reklam pojišťoven. Ale kdo by to vydal, že ..

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 10. 2010 18:59, nafta

no to jsou perly, co z tebe padaj...nechceš škrtnout ???

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (57 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investiční životní pojištění si pořizujte s rozmyslem

4. 10. 2010 | Zuzana Křeháčková | 43 komentářů

Investiční životní pojištění si pořizujte s rozmyslem

Investiční životní pojištění je příliš nákladný produkt. Pro některé situace může mít opodstatnění, jako spořicí produkt pro mladého člověka na zajištění na penzi se však nehodí.

Investice: Pozor na přílišné riziko, ale i přehnanou hru při zdi

29. 9. 2010 | František Mašek | 2 komentáře

Investice: Pozor na přílišné riziko, ale i přehnanou hru při zdi

Češi obvykle hrají na jistotu – boj o jejich peníze tak často vyhrají finanční instituce s nejlépe úročeným spořicím účtem či termínovaným vkladem. Jejich výnosy jsou ale nízké. Proč... celý článek

Životní pojištění: Jak být dobře pojištěn na riziko smrti

26. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Životní pojištění: Jak být dobře pojištěn na riziko smrti

Jedním z hlavních rizik, které by měla životní pojistka kvalitně krýt je riziko smrti. Pokud se stane nešťastná událost a pojištěný zemře, dobře nastavená pojistka může jeho rodinu... celý článek

Reklamovat se dá i životní pojištění

1. 2. 2008 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Reklamovat se dá i životní pojištění

Životní pojistky by se neměly kupovat jako housky. Než si je lidé sjednají, měli by o tomto produktu něco vědět. Jinak jim pojišťovna či prodejce může snadno vnutit něco, co nepotřebují.... celý článek

Investiční životní pojištění – příliš drahé „spoření“

17. 10. 2007 | Petr Fejtek | 34 komentářů

Investiční životní pojištění – příliš drahé „spoření“

Existují různé definice investičního životního pojištění. Jednou z nich může být tato: IŽP je jako lít teplou vodu do Vltavy na Šumavě ve víře, že se v Praze ohřejeme. Pojišťovnám se... celý článek

Partners Financial Services