Kdo vydělá díky drahé ropě. Návod pro investory.

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 24. 2. 2010
Kdo vydělá díky drahé ropě. Návod pro investory.
Drahá ropa a přechod na jiné zdroje energie zpomalí růst ekonomiky. Najdou se však firmy, které na tom vydělají. A s nimi i investoři, kteří si koupí jejich akcie. Analytici firmy Morningstar odhadují, kde jsou zajímavé příležitosti.

Cena ropy se za poslední rok více než zdvojnásobila. Experti soudí, že do budoucna bude ropa čím dál dražší, jak se budou ztenčovat její zásoby pod zemí. Na to doplatí řada firem a částečně i investorů, kteří do jejich akcií vložili své peníze. Analytici společnosti Morningstar se pokusili odhadnout, které obory na zmenšující se zásoby ropy mohou doplatit a kterým to naopak může pomoci. Nicméně dodávají, že ani firmy, na něž dopadne nedostatek ropy negativně, nemusí být úplně špatné investiční příležitosti. Jen prý porostou pomaleji než v minulosti.

Poražení: Provozovatelé petrochemické infrastruktury

Foto: Dreamstime

S nižší těžbou ropy bude klesat poptávka po využití přepravní kapacity. Totéž bude platit pro ropné produkty, kterých se bude vyrábět méně než dnes. Za jinak nezměněných předpokladů by tento vývoj znamenal, že provozovatelé infrastruktury budou hospodařit s mizivým ziskem nebo se dlouhodobě propadnou do ztráty. Nižší ziskovost budou mít i rafinerie. Určitou úlevou může být, že vlastníci trubek rozvádějících ropné produkty mohou pokles tržeb kvůli nižšímu průtoku produktů kompenzovat vyšší cenou za použití infrastruktury.

Poražení: Výrobci nápojů jako Coca Cola či Pepsi

Už poslední recese ukázala, že sázka na prodej balené vody se nevyplácí. Poptávka po ní se výrazně propadla, uvádějí analytici Morningstar. Právě balená voda byla hlavním zdrojem růstu Coca Coly a Pepsi. Jenže její výroba a distribuce je poměrně energeticky náročná. Ve prospěch obou firem hovoří skutečnost, že mohou být úspěšné i bez prodeje vody v lahvích.

Poražení: Neúsporné způsoby dopravy

Dnešní ekonomika je založena na relativně levné dopravě zboží a lidí z místa na místo. Jenže s rostoucím objemem dopravy roste i spotřeba ropy v tomto odvětví. V USA například polovina ze spotřebované ropy končí v nádržích aut a letadel. S dražším benzínem a naftou se však kamionová a letecká doprava dostanou pod stále větší tlak. Už nyní má řada leteckých společností problémy a některé vysloveně bojují o přežití. Dražší doprava může poškodit i poskytovatele poštovních služeb. Jak se bude zdražovat poštovné, lidé budou čím dál více využívat levnější elektronickou komunikaci. (Spočítejte si, jestli se vám vyplatí koupit si auto na benzín, nebo na naftu)

Nicméně dražší doprava poškodí celou ekonomiku a zasáhne nepřímo skoro všechny firmy. A tím i portfolia investorů.

Vítězové: Úsporné způsoby dopravy

Společnosti, které nabídnou efektivní a levné způsoby dopravy, na drahé ropě vydělají. Čím dál populárnější budou auta na hybridní pohon nebo na elektřinu, vypočítávají analytici Morningstar. Návrat na výsluní by mohla zažít železnice, která je mnohem úspornější, pokud jde o využívání pohonných hmot. Proto se vlakové dopravy růst cen paliv dotkne méně než silničních přepravců. Možná i proto koupila společnost Berkshire Hathaway slavného Warrena Buffeta železniční společnost Burlington Northern Santa Fe.

Na vlně drahé ropy by se mohly svézt i telekomunikační společnosti, protože firmy a lidé budou více využívat elektronické prostředky pro přenos informací. Zatím ovšem není moc jasné, jakému typu telekomunikací bude patřit budoucnost. Zda přenosu dat po drátech či vzduchem.

Vítězové: Výrobci a distributoři elektřiny

Analytici Morningstar soudí, že jedinou smysluplnou náhradou za ropu v dopravě je větší využívání elektřiny. To bude znamenat vybudování přípojek pro dobíjení automobilových akumulátorů i nového elektrického vedení, které bude schopno tuto novou spotřebu zvládnout. To bude vyžadovat velké investice. Někteří experti tyto náklady odhadují jen v USA na sto miliard dolarů. Výrobci těchto zařízení tedy budou mít dost zakázek. A distributoři budou mít dost možností, jak za lepší služby inkasovat od klientů více peněz. Lepší výdělky pak čekají i výrobce elektřiny.

Vítězové: Alternativní výroba energie

Čím bude ropa dražší, tím více se bude vyskytovat firem, které se pokusí prorazit v oblasti technologií pro alternativní výrobu energie. Ať už půjde o energii z větru, biopaliv, slunce, mořského přílivu či z geotermálních zdrojů. Tento sektor poroste i díky státním dotacím.

Jenže pro investory to zase tak dobrá zpráva není, upozorňují analytici Morningstar. Řada klíčových výrobců technologií pro alternativní energie jsou součástí velkých koncernů jako General Electric či Siemens. Navíc jde o poměrně křehké odvětví. Výrobci solárních panelů například nyní soupeří na poměrně omezeném trhu. I když solární energie bude zažívat rychlý růst, velké investice by bez státních dotací nyní nebyly příliš výhodné. (Spočítejte si, kolik ušetříte díky úsporným žárovkám)

Vítězové: Místní pracovní síla

S dražší dopravou bude nákladnější i přesouvání výroby do vzdálených částí světa za levnou pracovní silou. Některé firmy proto mohou začít uvažovat o přesunu výroby zpět, blíže místu, kde se konečné produkty prodávají. Vítězem by tedy mohla být místní pracovní síla. A firmy, které se novému trendu přizpůsobí nejrychleji.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice do stříbra: cena kovu musí porazit českou DPH

12. 1. 2010 | František Mašek | 23 komentářů

Investice do stříbra: cena kovu musí porazit českou DPH

Obavy z inflace nahrávají investicím do drahých kovů i dalších komodit. Cena zlata loni vzrostla asi o čtvrtinu, stříbra dokonce o 46 procent. Přesto je o stříbro menší zájem. Trh s... celý článek

Investoři neví, kam s penězi, proto ženou cenu ropy vzhůru

11. 6. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Investoři neví, kam s penězi, proto ženou cenu ropy vzhůru

Cena ropy se za poslední tři měsíce zdvojnásobila. Jenže takový růst nemá na první pohled logiku. Na trhu jí je dost, aby pokryla případný růst poptávky po odeznění recese. Za skokem... celý článek

Růst ceny elektřiny potáhne energetické akcie vzhůru

6. 5. 2009 | Petr Čermák

Růst ceny elektřiny potáhne energetické akcie vzhůru

Akcie energetických firem nepadají tak prudce jako ostatní tituly a navíc do budoucna nabízejí slušné zhodnocení. Zejména proto, že spotřeba elektřiny poroste, což bude tlačit vzhůru... celý článek

Koupě zlata v době krize chrání před budoucí inflací

14. 4. 2009 | Jan Šimek | 2 komentáře

Koupě zlata v době krize chrání před budoucí inflací

Obchodování se zlatem má více než 5000 let starou historii. Důvody k jeho nákupu se během této doby měnily. Kdysi bylo nezastupitelným platidlem, dnes se využívá pouze jako jedna z... celý článek

Partners Financial Services