Proč funguje technická analýza

Jiří Tyleček | rubrika: Jak na to | 14. 12. 2009
Proč funguje technická analýza
Technická analýza mapuje psychologii obchodníků. Zabývá se cenovými změnami, které vyvolává myšlení a chování davu. Přičemž principy davového chování fungují i bez technické analýzy

Technická analýzagrafů je jednou z metod analýzy trhu, jež může pomáhat investorům v dosahování zisků. Pracuje na základě extrapolace dat, tzn. na základě minulých pohybů na trhu předvídá budoucí chování cen. Úkolem technické analýzy je rozpoznání rovnováhy mezi býky a medvědy, respektive mezi kupujícími a prodávajícími. Tato metoda má své zapřisáhlé odpůrce i zastánce, protože její výsledky nejsou obecně prokazatelné.

K technické analýzeexistují v podstatě tři základní přístupy:

  1. Technická analýza nefunguje.
  2. Technická analýza částečně funguje, ale jen proto, že se jí obchodníci zabývají a řídí.
  3. Technická analýza funguje.

Ve všech třech skupinách naleznete zástupce nejúspěšnějších obchodníků na burzách. Má tedy smysl se technickou analýzou zabývat?

Vyhrává vždy jen polovina obchodů

Už v samotném principu nemůže technická analýza fungovat všem. Celková suma peněz na trzích je vždy taková, jakou na ni umístí sami obchodníci. Na trzích tedy nejsou peníze proto, že by byla dobrá úroda, nebo že by se firmě dařilo zvýšit produkci. Na každý jeden ziskový obchod existuje jeden ztrátový (když abstrahujeme od slippage a poplatků). Kdyby technická analýza měla fungovat všem, nemohly by na trzích být ztrátové obchody. Proto nebude nikdy pohled na technickou analýzu jednoznačný.

Psychologie obchodování

Přestože to nemusí být na první pohled zřetelné, technická analýzamapuje psychologii obchodníků. Zabývá se cenovými změnami, které vyvolává myšlení a chování davu. Když obchodníci analyzují trhy, analyzují chování davu a ne jednotlivých obchodníků. Lidé se stávají na trzích náchylní jednat s davem. Dav vnímá jednoduché a silné emoce, na které obchodníci reagují podobně. Proto se trh většinou obrátí, když obchodník vystoupí ze ztrátové pozice. Společně s ním vystupuje na určité cenové úrovni dav. Práh bolesti je totiž ve skupině překonáván na podobných úrovních.

Když dav prosazuje určitou myšlenku, má jednotlivec nevědomou tendenci přizpůsobit své myšlení a názory davu. Bubliny na trzích vznikají právě na základě názoru davu. Čím více je euforie na trhu, tím více obchodníků se přidává k trendu. Dav přestává vnímat varovné signály, které jsou za určité časové období doprovázeny pádem. Davové chování má na rozdíl od individuálního chování tu výhodu, že je lze dobře zmapovat. Právě této vlastnosti využívá technická analýza.

Technická analýza je individuální

Začátečníci se často snaží sehnat obchodní systémy úspěšných obchodníků v domnění, že pak budou taktéž úspěšní. Neuvědomují si však, že by jim byl jen málo platný. Svoji roli v obchodování hrají sebenepatrnější vlivy. Když dva obchodníci mají totožný obchodní systém používající stejné formace a indikátory se stejným nastavením, můžou mít naprosto odlišné výsledky obchodování. Odhaduje se totiž, že obchodní systém, kterého je technická analýza součastí, tvoří pouze 10 % úspěchu (60 % psychologie, 30 % money management). Proto existuje bezpočet indikátorů, interpretací formací a strategií, které můžou fungovat. Záleží na obchodníkovi, jestli si je schopen vybrat ten správný přístup.

Technická analýza funguje.... ovšem ne každému

Hlavním faktorem fungování technické analýzyje psychologie obchodníků a jejich paměť předchozích cenových pohybů. Někteří říkají, že tento typ analýzy funguje jen proto, že se jím obchodníci zabývají. Neuvědomují si však, že principy davového chování fungují i bez technické analýzy. Nejpoužívanější periody indikátorů a základní formace mohou do určité míry ovlivňovat cenu. Na druhou stranu velmi podobné cenové pohyby by nastaly, i kdyby nikdo indikátory technické analýzy nepoužíval.

Kombinací správných přístupů k technické analýze tedy lze docílit lepších výsledků obchodování. Obchodník si ale vždy musí být dobře vědom, co přesně měří a co dělá. Psychologie v obchodování je u začátečníků často opomíjena a zároveň je hlavním důvodem, proč se naprostá většina z nich nikdy nepřesune do pozice úspěšných obchodníků. Zdravý rozum a porozumění chování davů je základem pro úspěšné používání technické analýzy. Obchodník nesmí být medvěd ani býk. Musí stát stranou davu, hledat si vlastní pravdu a teprve pak se technická analýza stane pro jeho obchodování přínosem.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

technická analýza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Technická analýza: Jak používat klouzavé průměry nejen v akciových grafech

10. 7. 2009 | Petr Čermák

Technická analýza: Jak používat klouzavé průměry nejen v akciových grafech

Kromě grafické metody nabízí technická analýza odhady změny pohybu ceny pomocí různých ukazatelů. Jednoduché a poměrně spolehlivé jsou klouzavé průměry. Najdete je i v našich nových... celý článek

Technická analýza: Japonské umění, které Evropě unikalo 200 let

1. 7. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Technická analýza: Japonské umění, které Evropě unikalo 200 let

Občas je až s podivem, jak dlouho můžou Evropanům některé věci zůstat neznámé. Starou japonskou grafickou technickou analýzu – svíčkové grafy – neznali Evropané a Američané až do 90.... celý článek

Technická analýza: Zobrazování mezer je hlavní předností sloupkového grafu

30. 6. 2009 | Petr Čermák

Technická analýza: Zobrazování mezer je hlavní předností sloupkového grafu

I nic může být signálem, pokud toto nic leží mezi dvěma sloupky, které jsou částí sloupcového grafu. Ten je hlavně používán k takzvané gapové analýze, i když ho lze použít i v kombinaci... celý článek

Technická analýza aneb jak využívat omyly jiných

25. 6. 2009 | Petr Čermák | 2 komentáře

Technická analýza aneb jak využívat omyly jiných

Určit správnou cenu společnosti k určitému okamžiku v budoucnosti je těžké. Technická analýza proto hledí jen minimálně dopředu a snaží se odhadnout trend, který utvářejí svým jednáním... celý článek

Partners Financial Services