Proč už nefungují některé dříve "jisté" vztahy na finančních trzích

Jaroslav Brychta | rubrika: Analýza | 2. 11. 2009
Proč už nefungují některé dříve "jisté" vztahy na finančních trzích
Na finančních trzích lze historicky pozorovat stovky zajímavých souvislostí, které často pomáhají vysvětlit pohyb cen řady finančních aktiv. Jedny z nejoblíbenějších korelací, které byly obzvláště aktuální v minulosti, se vztahují ke vzájemnému vztahu mezi akciemi, dolarem a zlatem.

Jak dolar, tak zlato jsou historicky vnímány jako bezpečné přístavy, ke kterým se obchodníci uchylují v dobách nejistoty. Akcie jsou naopak podstatně rizikovější investicí, které se daří v dobách ekonomického růstu. Není proto náhodou, že během nejdramatičtějších výprodejů na akciových trzích z přelomu let 2008/2009 rosta právě cena dolaru a zlata, zatímco cena ostatních finančních aktiv či komodit prudce klesala. Z této, řadou let prověřené, vazby proto lze vyvodit snadnou investiční poučku. Čekáme-li další zhoršení situace na finančních trzích, diverzifikovat své portfolio do dolarů a zlata může být jedním z řešení jak vydělat.

Zatímco korelace mezi rostoucím rizikem, cenou dolaru a zlata je dlouhodobě spolehlivá, jiné korelace mohou mít podstatně kratší životnost. Jejich vznik či zánik je ovlivněn celou řadou vnitřních faktorů, které v daný moment nejvíce ovlivňují cenu daného aktiva. Ty však podléhají neustálým změnám, a tak je pro porozumění determinantů těchto korelací bezpodmínečně nutné chápat tyto vztahy, umět odhadnout kdy jsou nejtěsnější a kdy naopak pozbývají na své důležitosti. 

Dobrým příkladem je vztah mezi měnovým párem USD/JPY a cenou akcií. Ještě donedávna platil japonský jen za jednu z nejvíce korelujících měn s vývojem na akciových trzích. V momentě kdy se akciím dařilo, japonský jenslábnul, zatímco propad akciových indexůpomáhal japonské měně k růstu. Tento vztah byl dán skutečností, že během posledních patnácti let udržovala Bank of Japan daleko nejnižší úrokové sazby na světě. V dobách optimismu a dostatku likvidity proto obchodníci častokrát využívali levné půjčky v japonských jenech, prostřednictvím kterých nakupovali, často s vysokou pákou, aktiva denominovaná v dolarech, která díky vyšším úrokovým sazbám nabízela podstatně vyšší výnos. Bohatli tak nejen na rozdílu mezi úrokovými sazbami, ale také na kurzovém pohybu, kdy měna kterou prodávali (JPY) oslabovala, zatímco měna kterou nakupovali (USD), na páru s japonským jenem zpevňovala. Celý proces se však otočil v momentě, kdy se na trhy vrátila nervozita, a akciové indexy zamířily do červených čísel. Obchodníci začali své rizikové pozice, financované levnými půjčkami v japonských jenech, uzavírat a půjčky splácet, což se podepsalo na růstu japonské měny na páru s dolarem.

Zelená = USD/JPY, Modrá = S&P500

Vazba fungovala téměř dokonale až do letošního léta. Japonská měna k dolaru, proti zvyklosti z minulých let, dokázala od začátku července do poloviny října zpevnit o 6,3 %, a to přesto, že během stejné doby vzrostl americký index S&P500 o skokových 10 %. Dřívější korelace jednoduše přestala fungovat. Jak je tato náhlá změna možná? Důvodem je naprosté vymizení mezery mezi úrokovými sazbami v USA a Japonsku (obrázek níže). Zatímco se úrokové sazby v Japonsku dlouhodobě pohybují na velmi nízkých úrovních, sazby v USA v minulých měsících dramaticky klesly. V srpnu tohoto roku se dokonce sazby na tříměsíční dolarové půjčky dostaly poprvé od roku 1993 pod úroveň sazeb na tříměsíční půjčky v japonských jenech, čímž zcela vymizel jakýkoli důvod pro spekulace na úrokovou mezeru mezi dolarem a japonským jenem. Dlouholetá vazba mezi měnovým párem USD/JPY a akciovými indexy proto se změnou měnové politiky americké centrální banky přestala platit, a tak do dalších měsíců může být vývoj na akciových trzích pro pohyb tohoto měnového páru daleko méně relevantním faktorem, než tomu bylo v minulých letech.

Zelená = USD 3M LIBOR, Modrá = JPY 3M LIBOR

Podobně na tom mohou být i korelace mezi ostatními finančními aktivy. V poslední době například přestal fungovat inverzní vztah mezi cenou zlata a akcií, které se častokrát vyvíjely v protisměru. Zatímco cena akcií od července vzrostla o 10 %, cena zlata během stejné doby vystoupala o 11,5 % až ke svému historickému maximu. Růstu se navíc dočkala i cena dalšího bezpečného přístavu, jakými jsou americké vládní dluhopisy. Co způsobilo tuto změnu v chování investorů? Je to především výrazný přebytek likvidity v držbě finančních institucí, který v posledních měsících tlačí vzhůru ceny všech finančních aktiv a velké většiny komodit.

Znalost korelací a vzájemných vazeb mezi jednotlivými finančními aktivy, měnami a komoditami, může být velmi užitečnou informací k účinné diverzifikaci vlastního portfolia a ke zvolení vhodné investiční strategie. Korelace mezi jednotlivými aktivy ale rozhodně není něčím, co by bylo vnitřně dáno, a proto bude vždy jen historickou zkušeností, či výsledkem situace na trhu, která je předmětem neustálé změny. Přehnané spoléhání se na korelace a jiné historické vztahy pak může být obzvláště nebezpečnou investiční strategií v současné době, která je charakteristická největšími změnami vzájemných vazeb na finančních trzích, a to přinejmenším v posledním desetiletí.

Autor je analytik společnosti X-Trade Brokers.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

korelace

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services