JP Morgan překvapila. Do zdravé banky má stále daleko

Jaroslav Brychta | rubrika: Analýza | 19. 10. 2009
JP Morgan překvapila. Do zdravé banky má stále daleko
Americká banka JP Morgan, která je považována za jednu z těch zdravějších, minulou středu zveřejnila hospodářské výsledky za třetí kvartál. A výsledky to byly skutečně vydařené. Její zisk byl o 80 procent vyšší, než ve stejném období minulého roku.

Americké bance JP Morgan se na první pohled daří dobře. Ve třetím čtvrtletí dosáhla zisku 3,6 miliardy dolarů, což je 3,1 miliardy více než před rokem. Ostře sledovaný zisk na akcii se vyšplhal až na 82 centů, což bylo vysoce nad odhady trhu, které se pohybovaly v rozmezí plus mínus deseti centů od hranice 55 centů na akcii. Reakce obchodníků na tyto překvapivě dobrá čísla na sebe nenechala dlouho čekat. Akcie JP Morgan rostly o necelá tři procenta a prudkého růstu se dočkaly i akcie ostatních finančních institucí. Jen ve středu si americký index S&P 500 připsal 1,6 % a svět oblétly výroky, jako byl ten šéfa newyorské firmy Holland & Co Mika Hollanda, podle kterého jsou výsledky banky v takovémto prostředí mistrovským výkonem. A v jakémže prostředí se banka v minulých měsících vlastně pohybovala?

Celý třetí kvartál byl naplněn postupným odezníváním averze k riziku, což byl jev patrný snad na všech finančních trzích. Jen od července do konce září si americký akciový index S&P 500 připsal růst o velmi silných 15 %. Růstu se dočkala velká většina komodit a nezvykle i cena dluhopisů. To se přitom týkalo jak bezpečných bondů zemí jako jsou Spojené státy a Německo, tak vládního dluhu v podstatně rizikovějších destinacích. Důvodem sborového růstu cen snad všech finančních aktiv byla samozřejmě měnová expanze americké centrální banky (Fed), která zaplavila trhy čerstvou likviditou. Není proto náhodou, že zdaleka největší podíl na zisku JP Morgan ve třetím čtvrtletí měla divize investičního bankovnictví, která vydělala 1,9 miliardy dolarů. Celkový výdělek této divize přitom, v porovnání s minulým rokem rostl o 85 % na 7,5 miliardy dolarů, když jen dluhopisová sekce bance vynesla 5 miliard dolarů (+625 %).

Za velkou část zisku proto banka vděčí především měnové politice Fedu, který prostřednictvím masivního růstu peněžní nabídky zařídil, že cena aktiv v držení banky začala opět stoupat.

Zatímco investičnímu bankovnictví se daří, ostatní divize již tak dobré čtvrtletí neměly. Banku trápí její úvěrové portfolio, jehož kvalita se nezadržitelně zhoršuje. Jen ve třetím čtvrtletí dosáhla tvorba rezerv pro krytí ztrát 9,8 miliardy dolarů, což je nárůst o 47 % v porovnání s minulým rokem. Celých 9 miliard dolarů je přitom vztaženo na spotřebitelské úvěry, úvěry z  kreditních kareta hypotéky.

Problémy s úvěrovým portfoliem navíc jen tak rychle neodezní. Nezaměstnanost je v současnosti těsně pod hranicí 10 procent a bude velký úspěch, pokud by se ji koncem roku 2010 podařilo stlačit pod hranici 9 procent. Americká ekonomika se bude muset již v příštím roce začít vypořádávat s postupným odstraňováním fiskálních a monetárních berliček, což může velmi snadno přibrzdit její probíhající zotavení. Lze si tedy jen stěží představit, že by se v takovémto prostředí měl stav úvěrového portfolia amerických bank jakkoli měnit k lepšímu.

Bank of America v miliardové ztrátě

Americká finanční společnost Bank of America vykázala ve třetím čtvrtletí čistou ztrátu jedné miliardy dolarů (zhruba 17,3 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 1,18 miliardy dolarů ve stejném období loni. Banka hospodařila se čtvrtletní ztrátou podruhé za necelý rok, hlavně kvůli problémům se splácením spotřebitelských úvěrů.

Spotřebitelské úvěry, od hypoték po kreditní karty, tvoří téměř 60 procent úvěrového portfolia banky. Banka uvedla, že zaúčtovala ztráty z nesplácení úvěrů ve výši deset miliard dolarů, ve druhém čtvrtletí tyto ztráty činily jednu miliardu dolarů. Banka rovněž zvýšila rezervy na ztrátové úvěry o 11,7 miliardy USD.

Aby mohla JP Morgan zopakovat podobné výsledky jako ve třetím čtvrtletí, bude se muset na trzích držet i nadále podobná nálada, jako v minulých měsících. Právě zde ale může být kámen úrazu. I štědrá měnová politika centrálních bank má své mantinely. Již v tomto měsíci přestane americká centrální banka vykupovat vládní dluhopisy a v březnu pak ukončí i program vykupování cenných papírů krytých hypotékami. Z trhu tak zmizí jeden z velkých kupců, který pomáhal stlačovat dlouhodobé úrokové sazby, jejichž opětovný růst může znovu negativně dolehnout na celou ekonomiku (zejména na trh s bydlením), která si prochází velmi křehkým oživením.

V momentě kdy euforie na trzích začne polevovat, ziskovost banky může opět výrazně klesnout a nervozita obchodníků ze stavu finančních institucí bude rychle zpět. JP Morgan je přitom stále ještě jednou z těch bank, která je na budoucí ztráty poměrně dobře připravena. V daleko horší pozici by se ale mohly ocitnout ostatní obří banky jako Citigroup a Bank of America, které jsou díky své větší orientaci na klasické retailové bankovnictví daleko více provázány s reálnou ekonomikou. Pozitivní čísla, která přicházejí z bankovního sektoru, proto ještě zdaleka nemusí znamenat, že jsou banky z lesa venku. Teprve další čtvrtletí ukážou, jak těžkou koulí na noze jim jejich úvěrová portfolia ve skutečnosti jsou.

Autor je analytik společnosti X-Trade Brokers.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rok v krizi aneb podívejte se, jak svět prošel recesí

15. 9. 2009 | Jan Stuchlík

Rok v krizi aneb podívejte se, jak svět prošel recesí

Černé září 2008 uvrhlo svět do jedné z nejhorších finančních krizí. Krachy a zestátní velkých bank a pojišťoven v USA krizi odstartovalo. Světové burzy se propadly, cena zlata vystřelila... celý článek

Pád Lehman Brothers: Co poslalo svět do finanční propasti

14. 9. 2009 | Jan Stuchlík | 9 komentářů

Pád Lehman Brothers: Co poslalo svět do finanční propasti

Před rokem, v neděli 14. září odpoledne, zkrachovala jednání o záchraně investiční banky Lehman Brothers. Tento největší bankrot v dějinách Spojených států pak na dlouhé měsíce uvrhl... celý článek

Německo je možná už na dně, Česko si ještě počká

27. 7. 2009 | Jan Stuchlík

Německo je možná už na dně, Česko si ještě počká

V Německu roste optimismus, že recese končí. Naposledy to naznačil index hospodářského klimatu sestavovaného institutem Ifo. To by znamenalo konec propadu i v Česku. Analytici ale varují,... celý článek

Čína půjčuje Americe, sama hledá věřitele těžko

22. 7. 2009 | Jan Stuchlík | 15 komentářů

Čína půjčuje Americe, sama hledá věřitele těžko

Čínské devizové rezervy letos překročily dva biliony dolarů. Třetinu z této sumy Čína investuje do amerického státního dluhu. Sama přitom obtížně hledá kupce pro vlastní dluhopisy.

Japonsko bojuje s recesí za cenu obřích dluhů

15. 4. 2009 | Petr Hlaváč | 2 komentáře

Japonsko bojuje s recesí za cenu obřích dluhů

Japonská vláda odsouhlasila další fiskální stimul, který kritizovali již předem evropští představitelé. Japonský premiér se nechal slyšet, že potřebě vládní pomoci ekonomice nejspíše... celý článek

Partners Financial Services