Nenechte partnera na holičkách aneb co by měl vědět o rodinných financích

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 6. 10. 2009 | 3 komentáře
Nenechte partnera na holičkách aneb co by měl vědět o rodinných financích
Ve spoustě rodin se o finance stará jen jeden z partnerů. Pokud se mu náhle něco stane, může se zbytek rodiny ocitnout ve finanční tísni. Přinášíme šest rad, jak partnerovi orientaci v rodinných financích v takovém případě ulehčit.

Rodinné finance zpravidla řídí jen jeden z manželského či partnerského páru. I když existují rodiny, kde se o placení účtů, sestavování rozpočtu, spoření či investování dělí oba partneři, ve většině případů jde o doménu jen jednoho z nich. Často je to proto, že dotyčný partner má finanční vzdělání, nebo se o finanční záležitosti více zajímá.

Nicméně takové řízení rodinných financí pouze jedním partnerem s sebou nese významná rizika, upozorňuje Christine Benzová z americké společnosti Morningstar. Pokud se s partnerem-finančním manažerem něco stane, dostane se jeho drahá polovička do úzkých. Nemusí totiž vůbec tušit, kde všude má rodina peníze uložené, kde a jak se platí rodinné účty či jak rodinný majetek spravovat.

Proto je dobré, aby i partner, který se na finančním řízení rodiny nepodílí, věděl alespoň následujících šest věcí:

1. Na koho se v případě nouze obrátit

Pokud spravujete rodinné finance, sestavte seznam důležitých finančních kontaktů, např. na svého finančního poradce, pojišťovacího zprostředkovatele či daňového poradce, radí Benzová. Ke každému jménu napište telefon a emailovou adresu a krátké popis, s čím vám tito lidé pomáhají.

2. Kde co najít

Pak začněte sepisovat majetek. Seznam by měl obsahovat investiční účty či podílové fondy, do nichž jste rodinné peníze investovali. Dále seznam bankovních produktů, stavebního spoření či penzijního připojištění. To vše, aby partner či partnerka věděli, kde se rodinné peníze nacházejí v případě, že se vám něco stane. Zároveň tato inventura pomůže i vám při dalším řízení rodinného majetku, dodává Benzová.

Rovněž je užitečné založit si několik složek pro jednotlivé typy finančních produktů. Do těchto složek ukládejte důležité listiny, jako smlouvy, výpisy z účtů či potvrzení o přijetí investičních příkazů. Tyto složky by měl doplnit ještě seznam s čísly účtů, internetovými adresami a přihlašovacími jmény a hesly pro jejich ovládání. U jednotlivých institucí byste měli uvést i kontakty na osoby, s nimiž jste v jednotlivých finančních institucích jednali. Tento seznam uložte na bezpečné místo, třeba do bankovní bezpečnostní schránky. A hlavně nezapomeňte partnerovi říct, jak se do této schránky dostane.

3. Jak vypadá rodinný majetek

I když neinformujete partnera o každé finanční transakci, čas od času ho seznamte se stavem, v jakém se rodinné finance nacházejí, radí dále Benzová. Partner by měl mít přehled, kolik činí celková hodnota majetku a kolik z něj je likvidní, tedy v hotovosti nebo na hotovost snadno převoditelný. Bavit byste se měli i o celkových rodinných výdajích, finančních cílech rodiny a o částkách, které budete spořit.

4. Kde najít volné peníze

Některá aktiva lze čerpat v podobě hotovosti téměř okamžitě, jiné lze využít ihned jen za cenu sankčních poplatků. Ať už jde o pokuty, které stanoví finanční instituce, nebo jde o vracení státních podpor či daňových zvýhodnění, doplňuje Benzová. Vytvořte tedy přehled, jak rychle a za jakých podmínek lze z jednotlivých aktiv peníze získat. Obecně se dá říct, že finanční rezerva, která by měla být ihned k dispozici, by měla pokrýt výdaje domácnosti na zhruba půl roku. (Spočítejte si, jak si vytvořit finanční rezervu)

5. Kam jít pro pomoc

I když se o rodinné finance staráte sami bez cizí pomoci, uvažujte o tom, že váš partner by v případě nenadálé události měl mít někoho, na koho se obrátit o pomoc. Najděte proto takového finančního poradce, kterému věříte a který sdílí vaši investiční filozofii. Jeho telefon či e-mailovou adresu předejte partnerovi.

6. Jak se něco nového přiučit

Partner, který se ocitne v situaci, kdy najednou musí řídit rodinné finance sám, bude potřebovat alespoň částečné uvedení do problematiky finančního rozhodování. A to i v případě, že si nechá radit od finančního poradce, tvrdí Benzová z Morningstar. Proto by ve vaší knihovně neměly chybět knihy, které i začátečníkům jasně vysvětlí, jak rodinné finance řídit.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rodinný rozpočet: Sedm rad pro rodinné ministry financí

12. 8. 2009 | Luboš Smrčka | 5 komentářů

Rodinný rozpočet: Sedm rad pro rodinné ministry financí

Přebytky v hospodaření by rodina měla investovat tak, aby měla vždy dostatek peněz pro konkrétní cíle. Když si chce za rok koupit auto, neměla by například peníze ukládat na víceleté... celý článek

Rodinný rozpočet: Co dělat s finančními přebytky

5. 8. 2009 | Luboš Smrčka

Rodinný rozpočet: Co  dělat s finančními přebytky

Rodina hospodařící s přebytky by si měla říct, zda se o ušetřené peníze bude starat sama, nebo je bude zhodnocovat s pomocí odborníka. První varianta klade nároky na čas a znalosti... celý článek

Rodinný rozpočet: Co je rodinné bohatství

29. 7. 2009 | Luboš Smrčka | 9 komentářů

Rodinný rozpočet: Co je rodinné bohatství

Jen dobře vedený rodinný rozpočet umožní rodině vybudovat si bohatství, které domácnosti zajistí život v důchodu na slušné úrovni. Toto bohatství se musí začít budovat pokud možno co... celý článek

Rodinný rozpočet: Výdaje nezbytné, nutné a zbytné

22. 7. 2009 | Luboš Smrčka | 14 komentářů

Rodinný rozpočet: Výdaje nezbytné, nutné a zbytné

Nikde není řečeno, kolik by měly činit povinné, nezbytné či zbytné výdaje rodinného rozpočtu. Jisté je pouze jedno. Čím větší podíl povinných a nezbytných vydání, tím hůře se bude rodině... celý článek

Partners Financial Services