Sázka na lednový efekt může být letos ošidná

Petr Čermák | rubrika: Když se řekne | 9. 1. 2009 | 3 komentáře
Sázka na lednový efekt může být letos ošidná
Začátek roku byl na akciových trzích optimistický. Všechny hlavní světové trhy se vydaly směrem vzhůru. To by mohlo naznačovat, že poučka o lednovém efektu rychlého růstu může zase platit. Přílišný optimismus ale není na místě, únor může být mrazivý.

V lednu by akcie měly růst rychleji než po zbytek roku. Tak zní závěr dlouhodobých pozorování burz. Už loňský rok ale ukázal, že finanční krize postavila nejednu zažitou poučku na hlavu. Ani letos není jisté, že se tzv. lednový efekt dostaví. „Letošní lednový efekt může být eliminován finanční a ekonomickou krizí,“ myslí si Bohumil Trampota, analytik společnosti Patria.

Trhům by naopak mohla pomoci velká očekávání spojená s inaugurací nového amerického prezidenta Baracka Obamy. Ten se ujme úřadu 20. ledna. „Trh pozitivně vnímá jakýkoliv náznak razantních opatření, která může Obama po svém nástupu představit. Tyto spekulace mohou trhům v lednu pomáhat. Spíše než o lednovém efektu bych tedy letos hovořil o ‚Obama efektu‘,“ tvrdí Marek Hatlapatka, analytik Cyrrus. „Spíše bych předpokládal přetrvávající vyšší volatilitu s jistou rostoucí tendencí do doby inaugurace Baracka Obamy,“ dodává Milan Vaníček, hlavní analytik společnosti Atlantik.

Průměrné zhodnocení indexu PX v jednotlivých měsících v období 1995 až 2008

leden2,293
únor1,681
březen1,512
duben0,062
květen0,691
červen-2,164
červenec1,997
srpen0,595
září-1,853
říjen-0,785
listopad-1,159
prosinec3,346

Lednový efekt objevili v roce 1976 Michael Rozeff a Westley Kinney. Zjistili, že americké akciev letech 1904 až 1974 dosahovaly v lednu zhodnocení v průměru 3,5 procenta oproti průměru 0,5 procenta ve zbytku roku. Pohled na Česko je podobný. Vývoj indexu PX ukazuje, že v letech 1995 až 2008 je lednové průměrné zhodnocení 2,29 procenta. Na zbytek roku pak připadá 0,36 procenta. Ovšem leden není v Česku tím nejvýnosnějším měsícem v roce. Kvůli lednovému pádu akcií v roce 2008 se v průměru nejlepším měsícem stal prosinec. Zajímavý je také záporný výnos před a po prázdninách.

Letos v lednu mohou brzdit akcie negativní zprávy. „Například již tento pátek nás opět čekají důležitá data o vývoji trhu práce v USA. Očekává se nárůst nezaměstnanosti na 7 procent a úbytek dalšího půl milionu pracovních míst,“ říká Hatlapatka.

Málo se také zmiňuje, že lednový efekt se více týká společností s nízkou kapitalizací, tedy takových, kde vzhledem k jejich velikosti je větší riziko, že zkrachují. Tyto tituly také nejsou tak likvidní. Růstový efekt u nich činí v průměru přes sedm procent. „D. B. Keim konkrétně hovoří o celkovém průměrném rozdílu mezi výnosem amerických akcií malých a velkých firem ve výši +8,16 procenta v prvních pěti lednových dnech za období 1963 až 1976,“ uvádí v knize Investování na kapitálových trzích Jitka Veselá. Právě výše zmíněný větší nárůst na začátku ledna než v jeho průběhu je druhým méně známým tvrzením.

Průměrné zhodnocení indexu PX v jednotlivých měsících v období 1995 až 2007

leden3,806
únor1,770
březen1,408
duben-0,696
květen0,293
červen-1,646
červenec2,706
srpen0,66
září-0,746
říjen0,923
listopad-0,626
prosinec3,76

„Zdá se, že lednový vliv se dá vysvětlit chováním institucionálních investorů. Investiční manažeřinejsou schopni permanentně dosahovat lepších výsledků, než umožňuje strategie ‚kup a drž‘. Nepříznivé roční výsledky je vedou ke snaze změnit svůj přístup, přičemž se snaží držet standardní investiční strategie, která tvrdí, že nadprůměrné výnosy přinášejí akcie společností s nízkou kapitalizací,“ uvádí v knize Trhy cenných papírů Petr Musílek.

Pokud by se letošní leden přeci jen projevil jako růstový měsíc a investor, který příliš nevyhledává riziko, by chtěl vstoupit na kapitálový trh, měl by si dát dvakrát pozor. V únoru startuje výsledková sezóna a analyticivarují, že čísla z firem nebudou příjemná. Pokud budou horší, než se očekává, nejspíš pošlou ceny akcií dolů. Navíc v době, kdy řada investorů reaguje na každou špatnou zprávu citlivěji než obvykle.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Věřte obrům, aneb jak krize zamávala s nejcennějšími firmami světa

7. 1. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Věřte obrům, aneb jak krize zamávala s nejcennějšími firmami světa

Deseti největším firmám světa vévodí americké společnosti. Finanční krize z nejlepší desítky postupně během dvou let vytlačila banky a některé ropné koncerny. Přesto se obrům vyplatí... celý článek

Nezajištěná investice je někdy příležitost k nadvýnosu

5. 1. 2009 | Petr Čermák

Nezajištěná investice je někdy příležitost k nadvýnosu

Ani korunové podílové fondy investující v zahraničí nejsou imunní vůči pohybům měnových kurzů. Ty mohou zajímavý výnos v cizí měně po převodu na koruny slušně osekat. Řešením je zajištění... celý článek

Investice 2009: Rok bankrotů a snad i pozvolného obratu

23. 12. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Investice 2009: Rok bankrotů a snad i pozvolného obratu

Odhadnout po divokém roce 2008, jak se budou vyvíjet finanční trhy v roce 2009, je pro analytiky obtížné. Nemají z minulosti údaje, od nichž by se mohli odrazit. Shodují se na tomto... celý článek

Madoff: Podvodník, kterého odhalila až finanční krize

23. 12. 2008 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Madoff: Podvodník, kterého odhalila až finanční krize

Americký investiční guru Bernard Madoff připravil klienty podle obžaloby o 50 miliard dolarů. Podvody mu procházely díky nadhodnocování výnosů i hodnoty aktiv. Přitom bližší pohled... celý článek

Partners Financial Services