Beneš: Letos by se mohlo dařit dluhopisovým fondům

Beneš: Letos by se mohlo dařit dluhopisovým fondům
Krize české investory naučila, že trhy nerostou donekonečna a že má smysl hodnotit výkonnost fondů v doporučených investičních horizontech. Jejich důvěra ve fondy by se mohla vrátit v polovině roku, říká Josef Beneš, předseda Asociace pro kapitálový trh.

Před rokem jste tvrdil, že českým investorům krize prospěje, že si uvědomí, že trhy nerostou donekonečna. Jak byste nyní popsal dopad finanční krize na české investory?
Platí to, co jsem řekl loni. Češi se vyhýbají riziku, ale na druhé straně chtěli v minulých letech vysoké zhodnocení. Nikdo nemyslel na to, že růst může být na nule či záporný. Loni začali vnímat, že investovat do smíšeného či dluhopisového fondu může za určitých okolností znamenat třeba nulový výnos. To se klienti naučili, což je dobrá zpráva.

Předseda AKAT ČR Josef Beneš
Změnili investoři nějak své chování?

Přestávají se dívat na investice optikou šesti měsíců, kdy uplyne daňový test, či jednoho roku, ale učí se dlouhodobějšímu investování. Poznávají, že pravidelnou investicí se mohou výkyvů do budoucnosti vyvarovat. Poučili se ale i portfolio manažeři, poradci či banky, kteří si v minulých letech zvykli na trvalý růst.

Jak?
Každý dnes dvakrát zváží riziko. Vrátili jsme se v mentalitě o roky zpátky, všichni jsou krizí zchlazení a poučení. Teď nastane čistší období po bouřce.

Jak obstály v šíleném roce 2008 podílové fondy prodávané v Česku?
Zásadní je, že fondy neztratily svou důvěryhodnost. Například že nebyl fond, který by byl navázán na index, který se propadl o dvacet procent, ale výsledek fondu by byl minus 70 procent. Také se nestalo, že by nastal run klientů na nějaký fond a pokud vím, tak ani nehrozilo, že by fond neměl dostatek likvidity.

Neměli přesto portfolio manažeři krizi lépe předvídat?
Je to jejich práce, ale na druhou stranu dalo se to, co se dělo loni na podzim, předvídat?

Předseda AKAT ČR Josef Beneš
Objevilo se tedy něco, co nešlo předpovědět?

Ano. Analýzy, vlastní či nakoupené, ani výroky vedoucích představitelů v první polovině roku žádný velký propad nenaznačovaly. Sice se tvrdilo, že nemovitostní trh v USA je přehřátý, ale ten dopad nedokázal nikdo domyslet. Ale i kdyby to portfolio manažeři nějak vyčetli z křišťálové koule, stejně by nemohli nic moc dělat.

Proč?
Z definice podílových fondů jako produktu. V nich nakupujete a spekulujete na růst, který však nepřišel. Spekulovat na pokles není možné. Právě proto považuji za důležité, že se manažeři chovali až na výjimky podle statutů a portfolia diverzifikovali.

Platí to i pro fondy peněžního fondu, z nichž některé se dostaly do ztrát?
Fondy peněžního trhu by neměly mít výrazné ztráty. To se až na pár fondů, které ale při bližším pohledu na jejich portfolia zase úplně peněžní nebyly, nestalo a výnosy se pohybovaly kolem nuly. Peněžním fondům rozhodně neprospěla nedůvěra a ztráta likvidity na finančním i mezibankovním trhu. Vznikala jim i obrovská konkurence na trhu v podobě spořících a vkladových účtů.

Mohou představovat spořící účty pro fondy peněžního trhu do budoucna problém?
To nedokážu říct. Pro investora jde o rovnocenné alternativy. Může volit mezi depozity a mezi peněžními a částečně dluhopisovými fondy. Teď je trh depozit hodně živý, menší banky se snaží své depozitní marže tlačit dolů. Jde o boj o likviditu.

Předseda AKAT ČR Josef Beneš
Kdy se obnoví důvěra v investování?

Teď investoři nevěří ničemu. To je typický jednorázový, doufám krátkodobý, efekt přestřelení při velkém překvapení, jak přišlo loni na podzim. Snad se situace uklidní a dojde ke stabilizování v první polovině roku. Klíčové bude, aby v prvním a druhém čtvrtletí nepřišla žádná další výrazně negativní informace, například krach velké banky, která zase rozvíří diskuzi o investičním bankovnictví, o investování či o kapitálovém trhu.

Jak moc může recese a případné bankroty v Evropě a v USA ovlivnit hodnotu fondů?
Může se to hodnoty portfolií dotknout, ale díky diverzifikaci by nemělo jí o dramatické propady. Pomalu končí splatnost dluhopisů nakoupených v peněžních fondech, a protože dnes všichni portfolio manažeři investují dvakrát obezřetněji, peněžní fondy by měly vykazovat lineární růst hodnoty. Nebudou ale nabízet překvapivé výnosy, budou alternativou depozita, tak jako vždycky byly. V dobrých dobách se do jejich portfolií dostaly rizikovější dluhopisy, které měly přinést lepší výnos oproti depozitům. Ty tam teď nejsou. Peněžní fondy proto budou bezrizikové, stabilní a jejich výnos bude poplatný situaci na trhu s nízkými úrokovými sazbami.

Jakou očekáváte výkonnost dluhopisových fondů?
Klienti v dluhopisových fondech mají slušný potenciál na rok 2009. Pokud se situace uklidní, a to je velká neznámá, tak nákup výnosu do splatnosti u dluhopisových fondů je velmi pěkný, řádově 20 až 30 procent, což může znamenat roční výnos těchto fondů do deseti procent. Ceny se teď na zamrzlém trhu stanovují podle pravděpodobnosti bankrotu jejich emitenta. Pokud by se vrátila likvidita a ceny se zase začnou stanovovat normálně, promítnou se výnosy i v hodnotě fondů, které porostou.

Mají šanci na zotavení i akciové fondy?
Můžeme spekulovat, zda je dobrá doba na nástup do akciových fondů. Neodvažuji se to doporučit. Rizikově averzní klient by měl diverzifikovat. Měl by kombinovat například dobrý garantovaný fond s produktem s nějakým potenciálem, a ten já vidím na dluhopisovém trhu.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co by se stalo, kdyby zkrachoval správce podílového fondu

17. 12. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Co by se stalo, kdyby zkrachoval správce podílového fondu

Banky, které mají pobočky i v Česku a spravují zde podílové fondy, odepisují miliardy špatných investic. Kdo by se obával, že při krachu takové banky neuvidí z majetku svého fondu ani... celý článek

Peněžní fondy potápí riziko krachu finančních institucí

16. 10. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Peněžní fondy potápí riziko krachu finančních institucí

Zvýšené riziko na kapitálových trzích poslalo dolů ceny dluhopisů, do kterých investují peněžní fondy. Ty tak minulý týden mnohdy ztratily i celý výnos za poslední rok. Část klientů... celý článek

Češi kupují raději jistotu i za cenu nižšího výnosu

25. 3. 2008 | Petr Čermák | 3 komentáře

Češi kupují raději jistotu i za cenu nižšího výnosu

V roce 2007 se majetek ve fondech zvětšil o více jak 16 procent. Touha Čechů neztratit vložené peníze a reklama zajistily největší růst fondům fondů a zajištěným. Ačkoli nálada na trzích... celý článek

Dvojvládí na kapitálovém trhu končí

17. 1. 2008 | Petr Čermák

Dvojvládí na kapitálovém trhu končí

Asociaci fondů a asset managementu a Asociace pro kapitálový trhy (AKAT) 9. ledna 2008 splynuly v jednu organizaci. Nová asociace, která přebírá název AKAT, bude dále usilovat o popularizaci... celý článek

Partners Financial Services