Odhady analytiků jsou nyní bezcenné, trhu vládnou emoce

Odhady analytiků jsou nyní bezcenné, trhu vládnou emoce
Každá nová zpráva z finančního světa činí z předpovědí analytiků jen prázdná slova. Odhadovat, co se na trzích stane v příštích dnech a týdnech, se proto už skoro nikomu nechce.

Minulý týden po pádu Lehman Brothers mnoho analytiků věřilo, že akcie poletí dolů. Zbytek tvrdil, že trhy zůstanou v klidu. Prudká páteční a pondělní houpačka ukázala, že pravdu neměli ani jedni. „Finančním předpovědím se dá věřit, ale je potřeba si uvědomit, že jsou stavěny na současných dostupných informacích,“ míní analytik Patria Jan Krejčí. „Situace na finančním trhu byla minulý týden extrémně špatná a hrozil bezprecedentní domino efekt, který by poslal finanční trhy do mnohem větších hlubin,“ vysvětluje Marek Hatlapatka, analytik Cyrrus , příčinu nekrologů, které analytici o finančním trhu psali.

Místo rozumu tak na trzích vládnou emoce . Každá nová zpráva ze Spojených států proto způsobí výrazný pohyb na trhu, ať už nahoru či dolů. „Pro nezkušené investory, kterých je většina, se spíše vyplácí nespekulovat a nesázet na časování trhů,“ tvrdí o současné situaci Martin Fuchs, ředitel investičních produktů HSBC Bank . Analytici mají za to, že pro dlouhodobé nákupy je ten správný čas, jelikož jsou akcie levné. Na druhou stranu pouze spekulační nákupy se záměrem, že už „to nemůže jít víc dolů“, nepovažují za moudré. Většina z nich raději na otázku, zda burzy viděly střednědobé dno (tedy nejnižší hodnotu v tříměsíčním horizontu), raději neodpovídá.

To, že indexy mohou ještě dále spadnout, ukazuje historie. Podle agentury Bloomberg v průběhu 11 předcházejících medvědích trhů klesl v průměru index Standard and Poor’s 500 o 30,4 procenta. Pokles v průměru trval 386 dnů. Pokud by tedy nynější finanční krize byla z těch průměrných, index S&P’s by dna dosáhl za necelý měsíc. Na dno by tak narazil za dvacet pět dní při hodnotě 1090 bodů. Tedy ještě o sto bodů níže, než je dnes.

Akcie USA v dobách recese

Začátek receseKonec receseTrvání (měsíců)Pokles indexu S&PS&P 12 měsíců po skončení recese
Listopad 1948Říjen 194911-15%25%
Červenec 1953Květen 195410-12%28%
Srpen 1957Duben 19588-19%38%
Květen 1960Únor 196110-11%29%
Prosinec 1969Listopad 197011-30%37%
Listopad 1973Březen 197516-46%32%
Leden 1980Červenec 19806-7%33%
Červenec 1981Listopad 198216-24%52%
Červenec 1990Březen 19918-16%29%
Březen 2001Listopad 20018-46%22%
Průměr10,4-23%33%
Zdroj: Fortis Investments

Jedním z analytiků, který se nebojí tvrdit, že existuje dost náznaků, že burzy dosáhly minimálně střednědobého dna, je Štěpán Pírko, analytik Colosseum . „Obchodníci prodávají v panice. Akcie jsou velmi levné, v řadě zemí je jejich cena již na méně než desetinásobku zisku. I když situace vypadá katastrofálně, začínají se konečně řešit příčiny problémů, nejen potlačovat příznaky. To je předpokladem k vyléčení,“ vyjmenovává důvody pro své tvrzení Pírko.

The Economist - titulní ilustrace

Titulní stránka the Economist

Kromě emocí může někdy pomoci při odhadování vývoje trhu sledování novin a časopisů, nebo alespoň jejich titulních stran. Pár dnů před tím, než se dostala ropa na letní maximum, otiskl britský týdeník The Economist na titulní stránce fotku barelu, pád akciových trhů zase v březnu předznamenal časopis titulní ilustrací rozpadajícího se Wall Streetu. „Moje očekávání ohledně titulní strany The Economist se tehdy vyplnilo,“ pobaveně Pírko. Zatím posledním počinem britského týdeníku je velký vodní vír, který splachuje vše, co mu na Wall Streetu stojí v cestě. Časopis vyšel minulý pátek. V pondělí následoval velký akciový výplach.

Názory analytiků se různí i na samotný pád Lehman Brothers. „Vnímám pád negativně. Nechat padnout banku může být problém. Nechat padnout více velkých bank je pak skoro katastrofa,“ míní Petr Hlinomaz z BH Securities . Pírko naopak vnímá tento krok pozitivně, protože se prý trh konečně začal čistit.

Optimismus může budit i chování některých uznávaných osobností. Miliardář Warren Buffett například oznámil, že investuje 5 miliard dolarů do banky Goldman Sachs. „Buffetův statut legendárního investora dává důvod k optimismu,“ komentoval zprávu Chris Hossain, ředitel obchodu CDO securities.

Vývoj trhů v příštích dnech a týdnech si ovšem troufá odhadnout málokdo. „Nepovažuji za korektní v současné situaci činit nějaké předpovědi. S příchodem nových a nových zpráv bude trh postupně hledat úměrnou pozici,“ říká Hatlapatka. „Myslím si, že naději má posílení akcií ke konci roku,“ tvrdí Hlinomaz a zdůvodňujete to tím, že koncem roku není tolik ekonomických informací, tedy by na trh nemuselo dojít mnoho špatných zpráv.

Začal pádem Lehman Brothers očistný proces v americké ekonomice?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 9. 2008 18:22, bredy.vyletnici.net

Co určitě funguje jsou tzv. novinová doporučení. Jakmile v novinách napíší, že se do něčeho vyplatí investovat, je nejlepší čas prodávat, nebo aspoň být ve střehu. Čím bulvárnější noviny, tím větší jistota.


Citace - cedr / 25.09.2008 17:36

:-) takze, co navrhujete? Znate snad nejaky zpusob, ktery mi ty budouci zisky zaruci?

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 9. 2008 11:36, Tomas Strnad

Akcie take nedoporucuji. Penize bych ulozil na nejaky sporici ucet, napr. ING konto, kde vam neco i vydelaji (zde 3,25%) a kdykoliv je muzete poslat na jiny ucet.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na dno si akciové trhy sáhnou možná až za rok

24. 9. 2008 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Na dno si akciové trhy sáhnou možná až za rok

Americký ministr financí zatím s plánem na záchranu bank v hodnotě 700 miliard dolarů v Kongresu narazil. Podle některých zákonodárců ho bude muset výrazně předělat. Akciové trhy se... celý článek

Lehman Brothers: investoři za hodinu zchudli o 300 miliard dolarů

16. 9. 2008 | Jan Stuchlík | 5 komentářů

Lehman Brothers: investoři za hodinu zchudli o 300 miliard dolarů

Z Wall Street zmizely dvě obří investiční banky. Lehman Brothers požádala o bankrotovou ochranu. Banku Merrill Lynch koupila Bank of America. Světové akciové trhy se propadly. Na trhu... celý článek

Krize nutí americkou vládu pokřivovat trh

17. 7. 2008 | Petr Čermák | 9 komentářů

Krize nutí americkou vládu pokřivovat trh

Americká vláda je nucena k intervencím, za které dříve kritizovala ostatní vlády, aby ochránila hypotéční ústavy Freddie Mac a Fannie Mae. Menší americké banky přitom krachují. Nervozita... celý článek

Kvůli ABS může dostat finanční smyk nejen banka

2. 7. 2008 | Petr Čermák

Kvůli ABS může dostat finanční smyk nejen banka

Když se řekne sekuritizace, vybaví se nejspíš hypoteční krize, kterou tento relativně nový nástroj ve světě financí způsobil. Myšlenka sekuritizace přináší mnoho výhod, na druhé straně... celý článek

Partners Financial Services