Fingood pokořil miliardu, letos míří k další

Petra Nová | rubrika: FINEXPO | 13. 3. 2023
Platforma Fingood, jejímž prostřednictvím se drobní investoři skládají na projekty malých a středních firem, překročila v lednu významnou metu. Celkem už zainvestovala projekty za miliardu korun.
Fingood pokořil miliardu, letos míří k další

Zdroj: Fingood

Komerční spolupráce

Přes investiční crowdfundingovou platformu Fingood lidé loni investovali 642 milionů korun, což představuje slušný skok z předloňských 250 milionů. „Sice jsme trochu doufali, že to bude o něco víc, ale nakonec to považujeme za dobrý výsledek. Rok 2022 se rozjel velmi dobře, ovšem se začátkem ruské invaze přišel na dva tři měsíce útlum. Nikdo nevěděl, co se bude dít. Investice i úvěrování zamrzly. Od léta se to ale postupně začalo zlepšovat a do konce roku jsme tuto ztrátu dohnali,“ popisuje šéf a spolumajitel společnosti Fingood Vít Endler.

K nárůstu objemu rozpůjčovaných peněz přispěli noví investoři. Za rok se jejich počet téměř zdvojnásobil na osm tisíc. Na konci letošního roku jich chce mít Endler v databázi 12 až 13 tisíc. „To už nám dá velkou finanční sílu. S nimi bychom během letoška chtěli proinvestovat 1,2 miliardy korun,“ říká.

Nedostatek vhodných investičních příležitostí by podle Endlera tenhle cíl ohrozit neměl. Už teď má předběžně domluvené projekty za 900 milionů korun. Převládají ty developerské. Fingood se soustředí zejména na regiony a obvykle na bytové domy, kde vzniknou desítky bytů. „Jsou to mnohdy projekty v určité fázi rozestavěnosti, případně další etapy už existujících. Díváme se i na záměry českých developerů na Slovensku,“ vysvětluje Endler.

Vedle developmentu zaznamenal Endler i další trend. Nyní se baví o půjčkách pro firmy, které instalují fotovoltaiku a tepelná čerpadla pro domácnosti i podniky. Je to byznys, který má podle předpokladů v následujících letech skokově vyrůst. Aktuálně poptávka převyšuje nabídku, firmy by mohly instalovat násobně víc, ale brzdí je nedostatek peněz, a tak nemohou držet velké zásoby.

Endler říká, že Fingood je připraven financovat všechny malé a střední podniky z různých oborů. „Investoři by chtěli, abychom se mnohem víc rozkročili také mimo development. Jenže u takových projektů pak nevidí žádnou zástavu ve formě nemovitosti – a najednou se jim do toho moc nechce.“

Přibývají investiční „důchodci“

Splnění letošního cíle bude pochopitelně záviset i na chuti investorů. Ti noví nejčastěji nyní přicházejí, aby uchránili své peníze před inflací. S průměrným loňským zhodnocením 10,3 procenta ji sice Fingood zcela nepokoří, ale přesto je výnos vysoko nad spořicími účty i termínovanými vklady. A loni vydělala investice přes Fingood víc než většina akcií, protože trhy šly dolů.

Kdo je Vít Endler

Spolumajitel a jednatel společnosti Fingood, která se zaměřuje na investiční crowdfunding. Velkou část pracovní kariéry strávil v e-commerce. Zakládal pobočku Mall.cz v Polsku, později řídil celou skupinu Mall v šesti evropských zemích. V roce 2019 vstoupil společně se společností Alcor Investments Tomáše Peška do společnosti Fingood. Ve firmě se soustředí na strategické plánování dalšího růstu a produktový rozvoj.

„Nicméně vidíme, že noví investoři jsou velmi opatrní. Zhruba 40 procent příchozích udělá jednu investici, pak tři čtyři měsíce vyčkávají, co se bude dít. Chtějí si platformu prověřit. Pro nás je to signál, abychom nepřestali budovat důvěru. Čím větší důvěru platforma má, tím rychleji na ní investor začíná investovat,“ přibližuje jednatel Endler.

Mezi investory tvoří největší skupinu lidé mezi 30 až 34 lety. Nejvíc peněz ovšem v průměru proinvestují lidé mezi čtyřicítkou a padesátkou. „V poslední době se však hlásí i starší lidé, v důchodovém věku nebo těsně před ním. Mají na účtech statisíce, někdy až jednotky milionů úspor a inflace je trochu probrala z letargie. Hledají relativně bezpečné aktivum se solidním výnosem,“ říká Endler. Ve Fingoodu, který funguje především digitálně, pro ně dokonce posílili telefonní linku, aby jim pomohli s registrací i investicemi. A letos pro ně chystají další zjednodušení.

U jednotlivých projektů nabízí Fingood výnos mezi devíti a 12 procenty. „Vycházíme z toho, co se děje na bankovním trhu, za kolik by si firmy mohly půjčit v bance. Sazba musí být samozřejmě zajímavá i pro investory. Ale o moc výš být nemůže, to by firmy už nedokázaly splácet. Čekáme, že sazby se budou držet vysoko téměř celý letošek a ke konci roku by mohly začít trochu klesat.“

Firmy vyhledávají alternativní způsoby financování hlavně kvůli rychlosti. V bance by možná získaly o něco nižší úrokovou sazbu, ale trvalo by jim to mnohem déle. Ani Fingood však nepůjčuje firmám na dobré slovo. Od firem vyžaduje zástavu a postupně taky vylepšuje a zpřesňuje postupy, pokud podniky přestanou splácet. Loni zřídili nové oddělení, podobně jako v bankách.

„Může se stát, že společnosti budou mít větší problémy se splácením. A my se musíme postarat, že se peníze vrátí k investorům, že o ně nepřijdou,“ říká Endler. Během loňska se pár projektů se zpožďováním splátek potýkalo, u většiny stačilo upravit splátkový kalendář. Jsou ale i případy, kdy Fingood musel přistoupit ke zpeněžení majetku.

S licencí i do zahraničí

Vedle českého trhu chce Fingood proniknout i na zahraniční trhy. Usnadnit to má nová crowdfundingová licence, o niž Fingood právě žádá u České národní banky.

Investiční crowdfunding bude nově regulovaný byznys, platformy budou muset plnit nové povinnosti, předkládat byznysové a finanční plány a budou podléhat dohledu centrální banky. Vedle toho musí mít dostatečný kapitál, případně pojištění. Navíc se sjednotí pravidla napříč Evropou. Pro provozovatele má být licence na crowdfunding povinná od listopadu.

Fingood chce s licencí vyrazit prvně na Slovensko. „Bude to pro nás trochu tréninkové hřiště, kde si působení na zahraničním trhu vyzkoušíme. A pak bychom chtěli jít spíš směrem na západ než na východ, hlavně kvůli kultuře a vyspělosti podnikatelského prostředí. V první fázi chceme cílit zejména na německy hovořící země,“ plánuje Endler.

Expanzi bude mít Endler, který do Fingoodu přišel v roce 2019 a drží v něm menšinový podíl, na starosti ze strategické pozice. Povede ji společně s Janem Horákem, kterému v prosinci předal ředitelské křeslo.

„Hledali jsme někoho, kdo posílí vedení. Chtěli jsme, aby měl zkušenosti z bankovního byznysu a zároveň s fintechovými startupy. To Honza splňuje. Znám ho z doby, kdy jsem působil v čele Mall.cz. Tehdy pracoval pro Citibank Europe, poté pro Creative Dock, budoval několik fintechových startupů. Bude mít na starosti kompletní řízení firmy a já se budu věnovat především strategii. Potřebujeme mít v Česku stabilní byznys, abychom se mohli pustit do expanze. Navíc tu chceme vybudovat centrálu,“ říká Vít Endler. 

Petra Nová

Autor článku Petra Nová

Copywriterka, externí spolupracovnice NextPage Media. Kromě hrátek s písmenky se jako absolventka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy zajímá i o historii. Ráda se toulá po světě i vlastní domovině a má blízko i k fotografii. Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 4 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Partners Financial Services