Akcie koupíte už i přes George. Spořitelna vylepšila investice

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 10. 1. 2023 | 5 komentářů
Akcie koupíte už i přes George. Spořitelna vylepšila investice
Ilustrační George.
Zdroj: ČS

Klienti České spořitelny mohou nově obchodovat s akciemi, certifikáty a ETF v elektronickém bankovnictví George – přes počítač i přes mobil.

„Prostřednictvím George půjde jednoduše zadávat jak pokyny k nákupům, tak i limitní ceny, za které chtějí klienti akcie nakoupit. Vnímáme to jako další významný krok v digitalizaci investičních služeb,“ říká Roman Choc, který ve spořitelně vede Tribe Wealth Management.

Klienti spořitelny tak dostanou přístup k akcím zhruba tří tisíc světových firem, investovat mohou i do certifikátů a ETF (Exchange Traded Funds jsou burzovně obchodované fondy, které sledují vývoj svého podkladového aktiva – nejčastěji akciových indexů, ale také například komodit, měn, dluhopisů či vybraných akcií).

„Tyto investiční instrumenty si mohou koupit na všech významných světových burzách – v České republice, Polsku, Německu, Rakousku, Francii, Velké Británii, Japonsku a USA – a ve všech hlavních měnách,“ upřesňuje Choc.

„George za klienty pohlídá správné vyplnění hodnot, vysvětlí jim typ pokynu a upozorní je například na obchodní hodiny konkrétní burzy, odchylku zadané limitní ceny nebo obchod zadaný mimo nejlepší podmínky vypořádání,“ dodává Choc.

Podmínkou je otevření majetkového účtu a splnění dalších náležitostí podle legislativy, například vyplnění investičního dotazníku. Stejně jako u podílových fondů je nutností také běžný účet v méně cenného papíru, připomíná spořitelna.

Za vedení každého běžného účtu v cizí měně vybírá Česká spořitelna paušál 20 korun měsíčně. Klienti s korunovým účtem Plus mají vedení jednoho cizoměnového účtu zdarma. Účet Plus není automaticky bez poplatků, od února nicméně spořitelna zjednoduší podmínky a k jeho bezplatnému vedení budou stačit čtyři platby kartou za měsíc.

Na klienty čekají také vysoké vstupní poplatky. Například běžný nákup akcií na pražské burze do hodnoty půl milionu korun přijde přes spořitelnu na 0,4 % z objemu, minimálně však 300 korun. Zájemce, který chce koupit například dvacet akcií ČEZ po 800 korunách (celkem 16 000 Kč), si tak připlatí 300 Kč – s 10% slevou při online nákupu tedy 270 Kč. To je čtyřikrát víc, než kolik by zaplatil u nejlevnější Fio banky (e-Broker, Smartbroker). A například nákup akcií na německé burze vyjde ve spořitelně na 0,6 %, minimálně však 20,70 eur po slevě, zatímco u Fio banky je to 10 eur. Fio navíc nevyžaduje vedení běžného účtu v cizí měně (který nabízí bez poplatků), stačí jediný investiční účet s možností směny.

Srovnejte si to s námi

„Z hlediska poplatků je naše nabídka srovnatelná s nabídkou investičních produktů ostatních velkých bank,“ říká k tomu mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Samostatnou investiční aplikaci s možností přímého nákupu akcií představila loni v září Raiffeisenbank. ČSOB umožňuje nákup akcií prostřednictvím dceřiné společnosti Patria. Dalšími možnostmi jsou zahraniční aplikace jako Revolut. Popularitu si získaly také aplikace sázející na indexové ETF fondy – v tuzemsku jsou to Portu nebo Fondee. (Víc jsme psali v návodu pro začátečníky: Jak vybrat akcie a kde je koupit). 

Některé další banky pak ve svém elektronickém bankovnictví nabízejí alespoň podílové fondy – vedle už zmíněných to jsou Komerční banka, Air Bank (plánuje rozšíření o akcie) nebo Moneta. Podílové fondy nabízí také UniCredit, nelze je ale koupit online.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+46
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek