Raiffka má novou investiční aplikaci. Zatím jen na pozvání

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 14. 9. 2022 15:15 aktualizováno 15. 9. 2022 14:00
S jednoduchým investováním přes mobil přichází první velká banka. Zájemci si o ní musí aktivně říct, nebo čekat na oslovení.
Raiffka má novou investiční aplikaci. Zatím jen na pozvání

Zdroj: Raiffeisenbank

Raiffeisenbank v úterý oznámila, že spouští novou mobilní aplikaci s názvem Raiffeisen investice. Umožní nákup ETF, akcií, podílových fondů a investičních certifikátů „na pár kliknutí“. Postupně by měla nahradit dosavadní aplikaci RBroker, která má mezi uživateli podprůměrné hodnocení (1,8 z pěti hvězdiček v Google Play a 2,3 v Apple Store).

„Naším cílem je vytvořit komplexní investiční platformu, ve které budou naši klienti moci uspokojovat všechny svoje investiční potřeby. V současné době lze v aplikaci jednoduše otevřít komisionářskou smlouvu a pohodlně investovat do různých typů cenných papírů jak jednorázově, tak i pravidelně. Postupně plánujeme umožnit například nákup frakčních akcií a frakčních ETF či využití služby roboadvisory,“ říká Marek Podrabský, ředitel investic v Raiffeisenbank.

„Peníze můžete začít zhodnocovat již do 10 minut od stažení aplikace. Investiční smlouvu si založíte jednoduše. Stačí si zkontrolovat své osobní údaje, vyplnit investiční dotazník, dokončit aktivaci a podepsat smlouvu. Pro začátek stačí investovat 100 Kč,“ píše banka na svém webu.

Zdroj: Petr Kučera (z aplikace)

Nový uživatel je v pasti. Jak začít s investicemi, nezjistí ani po kliknutí na žlutý odkaz dole, ani na Nápovědu.

Nová aplikace je už sice ke stažení, jenže v praxi se do ní zájemci jednoduše nedostanou. Vyzkoušeli jsme si to jako klient Raiffeisenbank. „Pro aktivaci otevřete Raiffeisen mobilní bankovnictví,“ vyzývá po startu. Uživatel se pak sice dostane do hlavní bankovní aplikace Mobilní eKonto, ale nenabízí se mu ani aktivace investičních služeb, ani žádné vysvětlení – vidí jen úvodní stránku mobilního bankovnictví s přehledem běžného účtu, spoření, platebních karet a podobně. Když se vrátí do investiční aplikace, nepomůže ani kliknutí na Nápovědu.

Zájemci najdou vysvětlení až v posledních dvou větách tiskové zprávy: „V průběhu září začneme posílat individuální pozvánky ke stažení investiční aplikace prvním několika tisícům klientů, od kterých budeme průběžně sbírat zpětnou vazbu,“ říká v ní Marek Podrabský.

Klienti, kteří chtějí začít investovat s novou aplikací už teď, mohou požádat o zaslání pozvánky ke stažení aplikace přes kontaktní formulář dostupný na webu banky. Vyzkoušeli jsme to v úterý večer, odpověď z banky přišla ve čtvrtek po poledni. Pak už šlo všechno jednoduše, investiční smlouvu jsme si skutečně založili online během pár minut.

Ukázky z nové aplikace. Zdroj: Raiffeisenbank

Kdy bude aplikace dostupná i ostatním klientům, kteří už s Raiffeisenbank začali investovat dříve? „Ostatním klientům bude aplikace zpřístupněna postupně na konci prvního čtvrtletí příštího roku,“ píše banka na svém webu.

Proč banka veřejně ohlašuje start nové aplikace, přestože zatím není snadno dostupná pro každého? Vysvětlení najdeme hned na začátku tiskové zprávy: „Raiffeisenbank jako první velká banka na českém trhu spouští vlastní mobilní aplikaci pro nákup ETF, akcií, podílových fondů a investičních certifikátů,“ píše se v ní. Na podzim se totiž chystá investiční aplikaci spustit Česká spořitelna (v rámci George), takže by Raiffeisenbank uniklo prvenství.

Vlastní aplikaci e-Broker má už řadu let také Fio banka, novou verzi plánovala původně na loňský rok. „Věřím, že do konce letošního roku novou mobilní verzi e-Brokera spustíme,“ řekl v únorovém rozhovoru Jan Bláha z představenstva Fio banky. Jednoduchý nákup akcií umožňuje třeba i Patria ze skupiny ČSOB. Dalšími možnostmi jsou zahraniční aplikace jako Revolut. Popularitu si získaly také aplikace sázející na indexové ETF fondy – v tuzemsku jsou to Portu nebo Fondee. (Víc jsme psali v loňském návodu pro začátečníky: Jak vybrat akcie a kde je koupit)

Zpátky k nové aplikaci Raiffeisen investice. Do konce letošního roku má slevy na poplatky: Za nákup akcií na pražské burze chce do konce roku minimálně 10 korun (standardně účtuje 0,11 %, minimálně 100 korun), na frankfurtské burze jedno euro (standardně 0,2 %, minimálně pět eur), na americké burze jeden dolar (standardně 0,2 %, minimálně pět dolarů).

Vedle podílových fondů ze skupiny Raiffeisen nabízí banka také produkty od NN, Fidelity, Franklin Templeton, BlackRock nebo BNP Paribas. Vstupní poplatek se pohybuje od nuly do 0,5 % podle fondu. Za „správu investičních nástrojů“ vybírá 0,3 % při objemu portfolia do deseti milionů korun, pak poplatek klesá.

Dosavadní nabídku investic prostřednictvím Raiffeisenbank (přes 1000 produktů) sice nová aplikace zatím zásadně nerozšiřuje, nabízí ji ale dostupnější přes mobil a ve výrazně lepším uživatelském prostředí včetně interaktivních grafů.

Raiffeisen investice je samostatnou mobilní aplikací. Už 20. září spustí Raiffeisenbank také novou verzi hlavní bankovní aplikace – dosavadní eKonto nahradí Raiffeisen bankovnictví, klienti v něm najdou „pasivní náhled“ na jejich investice.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services