Půlroční výsledky XTB 2022: lepší ziskovost a zisk 103,4 milionu eur

PR článek | rubrika: FINEXPO | 1. 8. 2022
Společnost XTB zveřejnila předběžné finanční výsledky za první pololetí roku 2022. Dosáhla čistého zisku ve výši 103,4 milionu eur a loňský výsledek překonala víc než šestkrát. Padl i dosavadní rekord z roku 2020.
Půlroční výsledky XTB 2022: lepší ziskovost a zisk 103,4 milionu eur

Zdroj: XTB

Komerční spolupráce

V prvním pololetí roku 2022 dosáhla společnost XTB čistého zisku 103,4 milionu eur v porovnání se ziskem 14,3 milionu eur v předchozím roce. Provozní příjmy zaznamenané v prvním pololetí roku 2022 dosáhly 180,1 milionu eur, což ve srovnání s prvním pololetím roku 2021 znamená nárůst o 238,4 %. Provozní náklady naopak dosáhly 57,6 milionu eur (v prvním pololetí roku 2021: 35,9 mil. eur).

Ve druhém čtvrtletí 2022 získalo XTB 45,7 tisíce klientů, což v kombinaci s 55,3 tisíce nových klientů v prvním čtvrtletí představuje celkem přes 101 tisíc nových klientů ke konci června. V obou čtvrtletích tak společnost splnila svůj závazek získat v průměru alespoň 40 tisíc nových klientů čtvrtletně. Celkový počet klientů společnosti XTB překročil už půl milionu, na konci června jich bylo 525,3 tisíce. Za zmínku stojí zejména nárůst průměrného počtu aktivních klientů. V prvním pololetí dosáhl 149,8 tisíce ve srovnání se 105 tisíci v prvním pololetí předchozího roku a 112 tisíci v průměru během celého roku 2021. To se projevilo v nárůstu objemu obchodování s CFD instrumenty vyjádřeném v lotech – v prvním pololetí bylo zaznamenáno 3,05 milionu transakcí ve srovnání s 1,99 milionu ve stejném období roku 2021 (nárůst o 53,6 %). Hodnota čistých vkladů klientů se zvýšila o 17,5 % (z 354,4 mil. eur v prvním pololetí roku 2021 na 416,5 mil. eur v prvním pololetí roku 2022).

Rychlý přehled

Společnost XTB v prvním pololetí 2022

  • Konsolidovaný čistý zisk: 103,4 milionu eur
  • Nárůst proti stejnému období roku 2021: 623,2 %
  • Noví klienti: víc než 100 tisíc
  • Meziroční růst objemu obchodování s CFD instrumenty: 53,6 % (z 1,99 milionu lotů na 3,05 milionu lotů)
  • Zvýšení ziskovosti na lot: 125 %

„Naše pololetní výsledky ukazují, že naše podnikání udržuje trend. Neustále opakujeme, že základem naší strategie je budovat zákaznickou základnu a poskytovat svým zákazníkům technologie a služby nejvyšší kvality. Systematické rozšiřování zákaznické základny znamená, že zaznamenáváme nárůst počtu transakcí a s ním i nárůst příjmů. Pokračující volatilita na trzích se ve druhém čtvrtletí projevila ve vyšší ziskovosti,” říká Omar Arnaout, generální ředitel XTB.

Pokud jde o příjmy XTB z hlediska tříd instrumentů zodpovědných za jejich tvorbu, v prvním pololetí roku 2022 byly nejziskovější CFD na indexy. Jejich podíl ve struktuře příjmů z finančních instrumentů dosáhl 48,9 %. Je to důsledek vysoké ziskovosti CFD založených na americkém indexu US100, německém akciovém indexu DAX (DE30) nebo americkém indexu US500. Druhou nejziskovější třídou aktiv byly CFD na komodity. Jejich podíl ve struktuře výnosů v prvním pololetí roku 2022 činil 34,8 %. Nejziskovějšími instrumenty v této třídě byly CFD založené na kotacích energetických zdrojů – zemního plynu či ropy – ale svůj podíl zde mělo také zlato. Příjmy z CFD na forex tvořily 13,4 % všech příjmů, přičemž nejziskovějšími finančními instrumenty v této třídě byly instrumenty založené na měnovém páru EUR/USD.

Provozní náklady v prvním pololetí roku 2022 dosáhly 57,6 milionu eur a byly o 21,7 milionu eur vyšší než ve stejném období předchozího roku (35,9 milionu eur v prvním pololetí roku 2021). Nejvýznamnější položkou byly náklady vyplývající z marketingových kampaní, které začaly v 1. čtvrtletí a pokračovaly ve 2. čtvrtletí. S rozvojem společnosti souvisí i nárůst zaměstnanosti, což se projevilo v nárůstu nákladů na mzdy a zaměstnanecké benefity o 7 milionů eur

„Naše dobré výsledky při získávání nových klientů spolu s expanzí na mnoha trzích potvrzují, že XTB je na správné cestě mezi světové investiční společnosti. Budování globální značky však vyžaduje intenzivní aktivity nejen v oblasti produktů a technologií, ale také propagaci na všech trzích, kde jsme přítomni. Proto budeme pokračovat v marketingových kampaních propagujících investiční řešení, která nabízíme, a nástroje, které usnadňují vstup do světa investic: od platformy vytvořené na základě očekávání zákazníků, přes denní analýzy trhu až po četné vzdělávací materiály. Naše aktivity doplňují změny v nabídce, které jsou reakcí na měnící se situaci na trhu a očekávání zákazníků,” dodává Omar Arnaout.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Partners Financial Services