Německo: Burza roste, podnikatelé se děsí budoucnosti

redakce Peníze.CZ | rubrika: Příloha | 29. 7. 2008

Německý akciový trhpokračoval v posilování z dvouletých minim a navázal tak na růst z minulého týdne. Index DAXposílil o 0,9 %, když se akciím dařilo hlavně v první polovině týdne. Čtvrteční pokles byl následně citelný, dosažené zisky se však smazat nepodařilo. V Evropě má výsledková sezóna oproti USA trochu zpoždění, i zde však už mámě několik zajímavých čísel k dispozici. V centru pozornosti byly výsledku Volkswagenu (+9 %), kterému se na rozdíl od amerických konkurentů vede velmi dobře. Pozitivní informací bylo rovněž přitakání Evropské komise záměru Porsche navýšit svůj podíl ve Volkswagenu. Z více jak tříletého minima se rázně odrazily akcie Henkelu (+6 %), když titulu pomohly klesající ceny ropy. Automobilový sektor byl tentokrát výkonnostně rozdělen, když po nepříznivých výsledcích ztrácely akcie Daimleru (-5,1 %).

Vývoj indexu DAX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
DAX6 3836 439+0,9
Klíčové události minulého týdne
  • Index podnikatelského klimatu Ifo klesnul v červenci na 97,5 bodů z červnových revidovaných 101,2 bodů. Pokles byl podstatně výraznější než průměrné tržní očekávání. Hodnota je nejnižší od září 2005 a jeho pokles byl nejstrmější od záři 2001.
Vývoj titulů na německém trhu

22/7 Schaeffler Group plánuje nabídnout za jednu akcii Continentalu70,12 EUR. Cena byla zveřejněna poté, co regulátor trhu BaFin určil tříměsíční průměrnou cenu akcií Continentalu. Regulátor trhu podle všeho proti plánovanému převzetí nic nenamítá. Vedení Continetalu opakovaně nabídku odmítnulo, jednání se však nebrání.

23/7 Deutsche Telekomse dohodnul s rakouskou firmou STRABAG na prodeji své dceřiné společnosti DeTeImmobilien. Firma, která se zaměřuje na služby v oblasti facility managementu, dosáhla v loňském roce tržeb zhruba 1 miliarda EUR. Finanční podmínky transakce nebyly zveřejněny.

23/7 Prodejce domácích potřeb Praktiker AG oznámil 8,7% nárůst zisku v druhém čtvrtletí, když tržby ze zahraničních poboček rostly. Firma však předpokládá pomalejší růst výnosů, když cítí zpomalení ekonomiky. Čistý zisk stoupl na 55,2 milionu EUR (91 centů na akcii), tržby zůstaly téměř stejné na 1,13 miliardy EUR. Výnosy mimo Německo stouply o 18 %, zatímco v Německu oslabily o 5,5 %, kde v červnu maloobchodní tržby poklesly a další pokles v tomto roce se čeká. Praktiker za uplynulých 12 měsíců otevřel 18 zahraničních prodejen. Tržby v tomto roce porostou mírným jednociferným tempem, provozní zisk by měl činit 135 až 140 milionů EUR.

23/7 Čistý zisk Merck KGaA, výrobce léku Erbitux, ve druhém čtvrtletí letošního fiskálního roku vzrostl na 207,4 milionu EUR (95 centů na akcii), zatímco ve stejném období loňského roku firma hospodařila se ziskem 85,5 milionu EUR. Za rychlým růstem zisku stojí koupě švýcarského Serona. Tržby za uplynulé čtvrtletí vzrostly na 1,9 miliardy USD.

23/7 Automobilka Volkswagen AG za první pololetí hospodařila se ziskem 2,57 miliardy EUR, meziročně se zvýšil o 31 %. Tržby poskočily o 56,6 miliardy EUR. Analytici dotazovaní agenturou Bloomberg očekávali zisk 2,22 miliardy EUR. Na provozní úrovni zvýšila automobilka zisk na 2,12 miliardy EUR (+22 % y/y).

24/7 Výrobce luxusních vozů Porsche SE udělal rázný krok k ovládnutí německé automobilky Volkswagen. Evropská komise rozhodla, že zvýšení podílu Porsche ve Volkswagenu nijak výrazně neporušuje hospodářskou soutěž. Porsche chce zvýšit svůj stávající podíl z 31 % na 50 %.

24/7 Největší pošta v Evropě, Deutsche Post AG, zveřejnila své hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí, ve kterém společnost zvýšila EBIT o 18 %. Tržby meziročně stouply o 4 %. Společnost oznámila, že všechny divize vyrovnaly nebo překonaly výsledky z loňského roku. Pro letošní rok očekává společnost, že EBIT dosáhne 4,1 miliardy EUR. Detaily hospodářských výsledků společnost zveřejní 31. července.

24/7 Výrobce automobilů Daimler AG (DAI) zveřejnil své výsledky za druhé čtvrtletí, ve kterém se mu snížil zisk o 25 % kvůli odpisům spojeným s bývalou divizí Chrysler. Čistý zisk klesl na 1,395 miliardy EUR / 1,40 EUR na akcii v porovnání se ziskem 1,85 miliardy EUR / 1,74 EUR o rok předtím. Analytici očekávali zisk okolo 1,38 miliardy EUR.

Očekávané události
  • 29/7 Spotřebitelské ceny
  • 30/7 Maloobchodní tržby
  • 1/8 Nezaměstnanost

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!
Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

 

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: podivuhodný středeční obrat

22. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: podivuhodný středeční obrat

Přestože týdenní změna indexu PX neimplikuje výrazné změny na trhu, skutečnost byla jiná. Týden byl ve znamení výrazných pohybů, když v úvodu týdne se index PX dostal pod hranici 1... celý článek

Akcie: tabák zabodoval

15. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: tabák zabodoval

Akcie na pražské burze přerušily sérii 5 týdnů, během kterých si index PX odepsal více jak 15 %. Návrat kupců byl v úvodu týdne patrný na akciích Komerční Banky, která v pondělí poskočila... celý článek

Akcie: České firmy padají a padají

8. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: České firmy padají a padají

Pražská burza klesla již pátý týden v řadě. Tentokrát si index PX odepsal 3,92 %. V pondělí byla zakončena první polovina roku, která přinesla propad hlavního indexu o 18,3 %, což je... celý článek

Akcie: Osm dnů a pořád dolů

1. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Akcie: Osm dnů a pořád dolů

Pražská burza pokračovala ve svém propadu. Index PX klesal ve všech seancích v průběhu týdne a rozšířil tak počet záporných dní v řadě na osm. Celkově ztratil 5,2 procenta.

Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

24. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

Pražská burza nadále ztrácela a v záporném teritoriu zavřela již třetí týden v řadě. Index PX oslabil o 1,78 procenta.

Partners Financial Services