Jak dosáhnout finanční nezávislosti

PR článek | rubrika: FINEXPO | 21. 2. 2022 | 2 komentáře
O finanční nezávislosti mluví mnoho lidí, ale co přesně znamená a jak jí můžete dosáhnout?
Jak dosáhnout finanční nezávislosti

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Představte si následující situaci. Je vám teprve 55 let a už můžete přestat pracovat. Nemáte žádné finanční starosti a můžete si dělat, co chcete. Zní to dokonale, že? Mnoho lidí si neuvědomuje, že dosažení tohoto cíle bude pravděpodobně vyžadovat spoustu krve, potu a slz. Protože odejít do důchodu dříve a žít si podle svých představ se nestane automaticky. Jak to tedy funguje?

Finanční nezávislost

Stále více mileniálů o tom mluví – stát se finančně nezávislými. Je to natolik aktuální téma, že vzniklo hnutí lidí, kteří se snaží této finanční nezávislosti dosáhnout pomocí vlastních zásad, FIRE. Tyto zásady FIRE se zaměřují na co nejúspornější život a investování ušetřených peněz. Tímto způsobem „můžete ušetřené peníze využít k práci“. Čím úspornější budete, tím méně budete utrácet, a čím méně budete utrácet, tím více můžete ušetřit. A čím více můžete ušetřit, tím více můžete investovat a tím dříve budete finančně nezávislí. 

Ale co přesně je finanční nezávislost? Finanční nezávislost je jednoduše tehdy, když je váš pasivní měsíční příjem vyšší než částka, kterou musíte zaplatit na fixní výdaje. Být finančně nezávislý tedy automaticky neznamená, že musíte přestat pracovat. Pokud chcete, můžete pracovat dál, i když jste finančně nezávislí. 

Myšlenka, která za tím stojí, se může zdát jednoduchá, ale je důležité si uvědomit, že je za tím něco víc. Ve skutečnosti to má obrovský vliv na váš život, a to až do okamžiku, kdy finanční nezávislosti skutečně dosáhnete. Dobrá večeře nebo dovolená v tropické destinaci? To už je minulost. Důraz se klade na to, abyste žili dobrý a bezstarostný život později, a ne tady a teď.

Různé alternativy

Zní to všechno příliš extrémně, ale přesto si myslíte, že je důležité mít v pozdějším věku dostatek peněz? Pak existují i jiné způsoby, jak toho dosáhnout. Můžete se například rozhodnout kupovat na investice nemovitosti nebo bitcoin, případně založit vlastní společnost. Zejména investice do bitcoinu by mohla být pro mnoho lidí zajímavá, vzhledem k tomu, že v dnešní době existuje spousta platforem, kde si můžete koupit krypto. Ať už si vyberete jakoukoli možnost, nezapomeňte si o ní přečíst spoustu informací, abyste později svého rozhodnutí nelitovali. Protože bez ohledu na to, jak je příjemné žít bez finančních starostí, své peníze můžete utratit jen jednou, takže vybírejte moudře.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services