Německo: nejnižší DAX od října 2006

redakce Peníze.CZ | rubrika: Příloha | 15. 7. 2008

Indexu DAXse v minulém týdnu opět nepodařilo přerušit sérii poklesů, což vyústilo v pátek nejnižší hodnotou indexu od října 2006. Na německém trhu se opět objevily obavy z akcií finančních společností, které se na něj přelily ze zámoří. Závěr týdne pak pokles "podpořila" i ropa, která se vyšplhala k 147 USD/barel. Jediným růstovým titulem v uplynulém týdnu byly akcie Commerzbank, ty si polepšily o necelé 4 % a nechaly za sebou všechny konkurenty z bankovního sektoru. Smolařem týdne byly akcie Continental AG, které za jediný den odepsaly téměř 8 %, a celkově přes 12 %. Spouštěcím mechanismem byly nižší doporučení od Merrill a nižší cíl od BNP Paribas.

Vývoj indexu DAX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
DAX6 2726 153-1,89
Klíčové události minulého týdne
  • Průmyslová výroba v Německu v květnu poklesla nejvíce za posledních 9 let, což přispívá k dohadům, že největší evropská ekonomika ztrácí svou sílu. Output, upravený od sezónních vlivů a inflace, poklesl oproti dubnu o 2,4 %, což je nejvíce od února 1999. Ekonomové přitom očekávali nárůst o 0,3 %. Evropská průmyslová výroba se potácí, když rostoucí náklady na energie, nadále posilující euro a zpomalující se celosvětový růst negativně ovlivňují export.
  • Exporty německé ekonomiky za květen poklesly nejvíce za téměř 4 roky, Tržby v zahraničí očištěné o pracovní dny a sezónní změny poklesly o 3,2 % oproti dubnu. Meziročně exporty vzrostly o 2,5 %, obchodní přebytek se snížil na 14,4 miliard. EUR.
Vývoj titulů na německém trhu

7/7 RWE AG, druhá největší německá utilita, plánuje v příštích čtyřech letech dvojnásobně snížit náklady na podporu zisku zasaženému růstem nákladů na komodity. RWE chce do roku 2012 snížit náklady o 1,2 miliard EUR, namísto původně ohlášeným 600 milionům.

7/7 Fresenius SE, největší poskytovatel dialýzy na světě, se dohodl na koupi US společnosti APP Pharmaceuticals Inc. za 3,7 miliard USD. Akcionáři APP obdrží za každou svojí akcii 23 USD a směnitelná prává, která jim mohou vynést až 6 USD na akcii a budou splatná v roce 2011. Fresenius díky akvizici pronikne na US trh s generickými léky podávanými vnitrožilně a bude moci vyrábět více jak 100 bezpatentových léků. Fresenius očekává, že akvizice by se měla projevit ve výsledcích ve 2. polovině letošního roku.

8/7 Siemens, největší evropská strojírenská společnost, propustí ve snaze zvýšit zisk na jednoho zaměstnance na úroveň svých hlavních konkurentů 16 750 zaměstnanců. V Německu odejde 5 250 lidí a dalších 4 150 se dotkne reorganizace.

9/7 Dresdner Kleinwort zvyšuje své doporučení pro akcie Nokia Corp. na "buy" z "add." Broker domnívá, že slabší marže za druhé čtvrtletí jsou již započítány do ceny akcií a výhled pro 2. polovinu letošního roku vypadá silně i díky několika novým handsetům, které mají být představeny. Přitažlivost titulu zvyšuje i vysoký dividendový výnos a plán zpětného odkupu akcií.

9/7 Největší akcionář společnosti TUI AG, norský miliardář John Fredriksen, nabídl ruskému miliardáři Alexei Mordashovi odkoupení jeho podílu ve společnosti.

10/7 Automobilka Porsche SE oznámila, že bude mít kontrolní podíl ve Volkswagenu do začátku září. Převzetí firmy bude realizováno krok za krokem. Podle šéfa Porsche Wiedekinga je akvizice nezvratná. Porsche plánuje zvýšit svůj podíl z 31 % ve VW na více než 50 % poté, co to firmě umožní regulatorní orgány.

11/7 Bayerische Motoren Werke AG, největší světový výrobce luxusních vozů, prodal v prvním pololetí letošního roku na čínském trhu 30 325 aut, což představuje 28% nárůst. Firma tak profituje z rostoucího bohatství Číňanů. BMW vyrábí část produkce ve spolupráci s Brilliance China Automotive Holdings Ltd., SUV a modely značky Mini však do země dováží.

Očekávané události
  • 15/7 Index podnikatelské nálady
  • 16/7 Index spotřebitelských cen

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!
Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

 

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: České firmy padají a padají

8. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: České firmy padají a padají

Pražská burza klesla již pátý týden v řadě. Tentokrát si index PX odepsal 3,92 %. V pondělí byla zakončena první polovina roku, která přinesla propad hlavního indexu o 18,3 %, což je... celý článek

Akcie: Osm dnů a pořád dolů

1. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Akcie: Osm dnů a pořád dolů

Pražská burza pokračovala ve svém propadu. Index PX klesal ve všech seancích v průběhu týdne a rozšířil tak počet záporných dní v řadě na osm. Celkově ztratil 5,2 procenta.

Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

24. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

Pražská burza nadále ztrácela a v záporném teritoriu zavřela již třetí týden v řadě. Index PX oslabil o 1,78 procenta.

Akcie: V Praze se lámaly rekordy směrem dolů

17. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze se lámaly rekordy směrem dolů

Pražská burza navázala na pokles z minulého týdne a dále oslabovala. Index PX se po více jak pěti týdnech strávených nad hranicí 1600 bodů vrátil zpět pod tuto metu a celkově oslabil... celý článek

Akcie: Velký páteční sešup, přestože se firmám daří

10. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Velký páteční sešup, přestože se firmám daří

Pražská burza zahájila červnové obchodování v červených číslech. Index PX klesl na 1 632,60 bodu, což znamená pokles o 3,11 %. Zařadil se tak po bok ostatních světových indexů, které... celý článek

Partners Financial Services