Spojené státy: Od podzimu už mínus 20 procent

redakce Peníze.CZ | rubrika: Příloha | 8. 7. 2008

Americké trhy měly díky oslavám Dne nezávislosti v pátek zavřeno, ráz obchodování se však ani ve zkráceném týdnu příliš nezměnil. Indexyve středu prohloubily svoje letošní minimální hodnoty - Dow Jonesztratil 0,5 % a od svého historického maxima je již níže o více jak 20 %, což je jeden z indikátorů medvědího trhu. Výraznější propad zaznamenal technologický Nasdaq, který přišel o 3,1 %. Zátěží byly akcie Nvidia s poklesem o více jak 30 %, když společnost snížila výhled pro druhé čtvrtletí. Negativní dopad zhoršeného výhledu se projevil i u ostatních společností v sektoru, Intel ztratil 4 %. Své ztráty nadále prohlubují automobilky. General Motors i Ford ztratily více jak 10 %. Nedařilo se nadále finančnímu sektoru, Bank of Amerika si odepsala přes 8 %. Poměr klesajících a růstových titulů nebyl tentokrát tak jednoznačný, když z báze DJ si 12 titulů připsalo zisk. Z deseti hlavních sektorů se v rámci S&P 500se nejvíce dařilo utilitám, sektoru zdravotní péče a spotřebitelskému zboží.

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
DJ11 34711 289-0,5
Nasdaq2 3162 245-3,1
S&P 5001 2781 263-1,2

Klíčové události minulého týdne

  • Aktivita v průmyslu v červnu oproti očekávání poprvé za pět měsíců posílila. Index ISM vzrostl na 50,2 bodu z květnových 49,6 bodu. Ukazatel se tak poprvé od ledna dostal přes klíčovou hodnotu 50 bodů.
  • Míra nezaměstnanostiv červnu setrvala na květnových 5,5 %. Počet pracovních míst v nezemědělském sektoru meziměsíčně ubylo 62 000. Jedná se o šestý úbytek míst v řadě, což je nejhorší hodnota od roku 2002. Od začátku roku tak již ubylo 438 tisíc pracovních míst.
  • Podnikové objednávky v květnu vzrostly o 0,6 %. Dubnová hodnota byla revidována o 0,2 % na růst o 1,3 %.
  • Červnový ISM index služeb v USA klesl na 48,2 % z květnových 51,7 %.

Jak si vedly ostatní trhy

Vývoj titulů na amerických trzích

30/6 Plánovaná koupě Electronic Data Systems Corp. společností Hewlett-Packard Co.za 12,6 miliardy USD byla schválena americkým antimonopolním úřadem a čeká se na vyjádření příslušných evropských orgánů.

30/6 Společnost Campbell Soup Co.oznámila plán zpětného odkupu akcií až v hodnotě 1,2 miliardy USD a to do roku 2011. Společnost rovněž oznámila, že růst EPS by se v letošním roce měl pohybovat na horní hranici projekce okolo 5 až 7 procent.

1/7 Největší výrobce vín na světě, Constellation Brands Inc., zvýšil svůj zisk v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2009 na 44,6 milionu USD / 20c na akcii. Ve stejném období minulého roku činil zisk 29,8 milionu USD / 13c na akcii. Bez zahrnutí jednorázových položek překonal zisk na akcii odhady analytiků o 2c. Tržby vzrostly na 931,8 milionu USD z loňských 901,2 milionu USD.

2/7 Společnost Starbucks Corp.provozující největší řetězec kaváren oznámila, že zavře okolo 600 provozoven v USA, které svou výkonností zaostávají za průměrem. Firma také zruší téměř 12 000 pracovních míst, tedy 7 % celkových zaměstnaneckých stavů. Firma tak reaguje na slábnoucí zájem o služby firmy.

2/7 Sal. Oppenheimerzásadně snižuje odhady zisku za druhé čtvrtletí pro Merrill Lynch, když očekává ztrátu 4,21 USD na akcii oproti původně odhadovanému zisku 20c na akcii. Zároveň předpovídá bance za toto období odpisy ve výši 5,8 miliard USD. Analytici rovněž snížily předpověď celoročního výsledku hospodaření na ztrátu 5,37 USD na akcii z původně odhadované ztráty 45c na akcii.

2/7 UnitedHealth Group Inc., největší americká zdravotní pojišťovna, po druhé v tomto roce snížila předpověď zisku a zároveň oznámila zrušení 4 000 pracovních míst, když ubývá členů a přibývá výdajů. Společnost rovněž ohlásila, že zaplatí 895 milionů USD na ukončení soudního sporu okolo udělování práv na akcie svým manažerům. Roční zisk očekává nyní společnost v rozmezí 2,95 - 3,05 USD oproti v dubnu ohlášeným 3,55 - 3,60 USD na akcii.

2/7 Druhý největší výrobce grafických čipů, Nvidia Corp., snižuje kvůli poklesu poptávky, opožděnému vývoji nových čipů a cenové konkurenci odhady příjmů za druhé čtvrtletí.

Očekávané události
  • 8/7 Začátek hlavní výsledkové sezóny: Alcoa
  • 11/7 Spotřebitelská důvěra

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!
Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

 

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Osm dnů a pořád dolů

1. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Akcie: Osm dnů a pořád dolů

Pražská burza pokračovala ve svém propadu. Index PX klesal ve všech seancích v průběhu týdne a rozšířil tak počet záporných dní v řadě na osm. Celkově ztratil 5,2 procenta.

Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

24. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

Pražská burza nadále ztrácela a v záporném teritoriu zavřela již třetí týden v řadě. Index PX oslabil o 1,78 procenta.

Akcie: V Praze se lámaly rekordy směrem dolů

17. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze se lámaly rekordy směrem dolů

Pražská burza navázala na pokles z minulého týdne a dále oslabovala. Index PX se po více jak pěti týdnech strávených nad hranicí 1600 bodů vrátil zpět pod tuto metu a celkově oslabil... celý článek

Akcie: Velký páteční sešup, přestože se firmám daří

10. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Velký páteční sešup, přestože se firmám daří

Pražská burza zahájila červnové obchodování v červených číslech. Index PX klesl na 1 632,60 bodu, což znamená pokles o 3,11 %. Zařadil se tak po bok ostatních světových indexů, které... celý článek

Akcie: Praha zamířila dolů, Amerika padla

27. 5. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha zamířila dolů, Amerika padla

Pražská burza zkorigovala část zisků z minulého týdne. Index PX oslabil o 1,75 % na závěrečných 1671,30 bodu. Největší propad zaznamenal trh ve středu, když se na trhu projevil zhoršený... celý článek

Partners Financial Services