Rok na trzích: Vysoké zisky akcií a komodit, koruna posiluje

Jan Traxler | rubrika: Komentář | 31. 12. 2021 | 3 komentáře
Nejvyšší zhodnocení na finančních trzích v roce 2021 přinesly akcie a komodity. Výrazně stouply ceny bytů, velmi se dařilo také nemovitostním fondům. Nedaří se pouze dluhopisům.
Rok na trzích: Vysoké zisky akcií a komodit, koruna posiluje

Zdroj: Shutterstock

Akcie vydělaly 30 %

Akciové trhy mají letos za sebou největší růst od roku 2009. Hodnota indexu MSCI World sestaveného z akcií přibližně 1600 největších burzovně obchodovaných společností na rozvinutých trzích stoupla o 30 procent.

Dařilo se akciím v USA i Evropě. V USA byly nadále hlavním tahounem technologické společnosti – tentokrát zejména Alphabet (Google), Microsoft, Apple a Tesla. Slabší výsledky zaznamenaly akorát rozvíjející se trhy, výraznější pokles postihl akcie v Číně a Brazílii.

Český akciový trh patřil k nejlepším na světě: hodnota indexu PX stoupla o necelých 40 %. Velkou zásluhu na tom mají ČEZ a banky.

Ceny akcií rostly napříč celým trhem, ve všech sektorech. Důvodem byl výrazný růst tržeb a zisků, který předčil veškerá očekávání ekonomů. Tempo růstu akciových trhů je samozřejmě neudržitelné, nicméně zdá se, že pozitivní nálada by mohla přetrvat i v dalším roce. Ale uvidíme.

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: FINEZ

Komodit výrazně zdražily

Ceny komodit na burze v roce 2021 prudce stouply. Nejvíce stouply ceny energií, ropa zdražila o 60 %, plyn o 70 %, uhlí o 100 % a cena elektřiny na burze vyskočila na čtyřnásobek. Stouply také ceny průmyslových kovů: hliník o 40 %, zinek o 30 % a měď o 20 %. Zemědělské komodity rovněž výrazně zdražily: rýže o 20 %, pšenice a kukuřice o 30 % a káva dokonce o 80 %. Pouze drahé kovy (zlato, stříbro) mírně zlevnily.

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: FINEZ

Ceny bytů k nezastavení. Nebo ne?

Nemovitosti v Česku dál zdražovaly. Za pět let stouply ceny bytů skoro na dvojnásobek.

Úroky u hypoték však rostou a míří k 5 %. Kvůli tomu výrazně opadne poptávka – takže se dost dobře může stát, že po 10 letech na trhu bude více prodejců než kupců a ceny bytů pak klesnou.

Nemovitostní fondy za rok 2021 nakonec vykážou velmi dobré výsledky, u většiny se zhodnocení bude pohybovat kolem pěti až osmi procent. Nejvyšší výnos bude mít fond Accolade Industrial zaměřený na skladové a logistické areály – jen za tři čtvrtletí vydělal přes 20 %.

I v roce 2022 by vesměs všechny nemovitostní fondy měly mít velmi dobré zhodnocení, protože s inflací každý rok roste nájemné, a potažmo s vyšším cashflow z pronájmu pak také ocenění hodnoty nemovitostí. Stejný princip platí i pro zemědělskou půdu – i zde můžeme se zvýšenou inflací očekávat vyšší výnosy.

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: FINEZ

Koruna posiluje k euru

S rostoucími úrokovými sazbami začala česká koruna výrazněji posilovat k euru. S koncem roku už se kurz pohybuje kolem 25 korun za jedno euro. V příštím roce pravděpodobně bude dál klesat, odhadem k 24 korunám za euro a možná i více.

Jelikož euro ale v uplynulém roce výrazněji oslabilo k dolaru a libře, tak vůči těmto měnám koruna rovněž oslabila. Zde si netroufám další vývoj odhadovat.

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: FINEZ

Dluhopisy nevydělávají

S rostoucí inflací některé centrální banky začínají zvedat úrokové sazby. Ta česká patří v tomto směru k premiantům. Díky tomu také rostou úrokové výnosy u českých dluhopisů, zároveň s tím ale klesá jejich tržní cena.

Dluhopisové fondy za rok 2021 proto vykazují špatné výsledky, zpravidla ztrátu nebo výnosy maximálně jedno až dvě procenta. S růstem úroků nicméně aspoň trochu roste budoucí výnosový potenciál českých dluhopisů.

Přesto jsou úroky u státních dluhopisů nadále výrazně nižší než inflace. Jedinou smysluplnou investicí byly v roce 2021 státní protiinflační dluhopisy, jejichž úrokový výnos je dán růstem indexu spotřebitelských cen.

Vyšší úroky nabízí také různé podnikové dluhopisy, ale zde je výrazně větší kreditní riziko. V uplynulém roce se do insolvence dostala řada firem včetně poměrně velké skupiny Arca Investments. A další budou zcela jistě následovat.

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: FINEZ

Inflace na vzestupu

Inflace v roce 2021 nabrala na tempu. Za listopad dosáhla meziročně šest procent – a v lednu, až se do indexu spotřebitelských cen projeví skokové zvýšení cen energií, může být inflace odhadem na osmi až deseti procentech.

Česká národní banka proto v posledních měsících prudce zvedá úrokové sazby. Na spořicích účtech brzy budou úroky tři až čtyři procenta. Jenže v porovnání s nynější inflací to je žalostně málo.

Kdo chce chránit úspory před inflací, musí peníze investovat. Nejkonzervativnějším řešením byly státní protiinflační dluhopisy. Vyšších výnosů lze pak potenciálně dosáhnout u rizikovějších nebo méně likvidních investic.

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: FINEZ

O autorovi: Jan Traxler je privátní investiční poradce a zakladatel fondu Otakar, podfond FINEZ SICAV

Jan Traxler

Autor článku Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku 2004. Patří mezi průkopníky... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek