Spojené státy padly o více než čtyři procenta

redakce Peníze.CZ | rubrika: Příloha | 1. 7. 2008

Americké akciezahájily týden v poklidném duchu, druhá polovina však přinesla pokračování výrazných propadů. Největší ztráty zaznamenaly indexyve čtvrtek, když ztrácely i více jak 3 %. Celkově za týden Dow Jones oslabil o silných 4,2 %. V průběhu pátečního obchodování se index dostal o 20 % níže oproti historickému maximu. Širší S&P 500naopak atakoval nejnižší závěrečnou hodnotu z průběhu letošního roku. Technologický Nasdaq si odepsal 3,7 %. Z jednotlivých deseti hlavních průmyslových skupin dokázala posílit pouze jediná - energetická (+1,4). Díky své defenzivní povaze příliš neztrácely ani akcie ze sektoru zdravotní péče. Největší propady naopak zaznamenaly finanční tituly (-6,8 %) a akcie průmyslových společností (-6 %). Akcie General Motorsnadále prohlubují své ztráty a po sníženém doporučení ze strany Goldman Sachstento týden ubraly 16 %. Kromě pozitivních výsledků testování pomáhalo farmaceutické firmě Merck(+5,2 %) i zvýšené doporučení o JP Morgan.

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
DJ11 84311 347-4,2
Nasdaq2 4062 316-3,7
S&P 5001 3181 278-3,0
  • FED ponechal dle očekávání úrokové sazby beze změny. Představitelé vyjádřili obavy o stav inflace, hospodářská aktivita dle jejich vyjádření expanduje.
  • Růst americké ekonomiky v 1. čtvrtletí dosáhl dle konečných údajů růstu o 1 %. Došlo tak k pozitivní revizi původní hodnoty o 0,1 %.

Jak si vedly ostatní trhy

Vývoj titulů na amerických trzích

23/6 Bank of Americaočekává, že Merrill Lyncha UBS AGodepíší dalších 3,5 miliardy, respektive 7 miliard USD, a že za druhé čtvrtletí vykáží tyto investiční banky ztrátu. Analytik Michael Hecht předpovídá pro Merrill Lynch ztrátu 1 USD na akcii oproti předchozímu odhadu zisku ve výši 21c. Pro UBS odhaduje ztrátu 1,70 USD na akcii v porovnání s původně předpokládanému zisku 31c.

24/6 Největší americký výrobce chemikálií, Dow Chemical Co., oznámil, že v červenci zvýší ceny produktů až o 25 %, aby se vyrovnal s rostoucími náklady na energie a na zpracované materiály. Přitom již v květnu společnost avizovala zvýšení cen pro červen o 20 %, což bylo největší navýšení cen v historii společnosti.

24/6 Eastman Kodak Co.oznámila schválení zpětného odkupu akcií v hodnotě 1 miliardy USD, což představuje zhruba čtvrtinu jejích akcií.

25/6 Potravinářský gigant General Millszveřejnil výsledky hospodaření za čtvrté čtvrtletí. Čistý zisk klesl oproti minulému roku o 17 % na 185 milionů USD / 53c na akcii. Vyjma jednorázových speciálních položek vzrostl upravený zisk o 18 % na 73c. Tržby vzrostly o 13 % na 3,5 miliardy USD. Analytici odhadovali zisk 71c na akcii. Pro fiskální rok 2009 se očekává zisk 3,78 - 3,83 USD na akcii.

26/6 Čistý zisk softwarové firmy Oracle  v uplynulém fiskálním čtvrtletí meziročně vzrostl o 27,5 % na 2,04 miliardy USD (39 centů na akcii). Tržby rostly o 24 % na 7,24 miliardy USD. Bez vlivu některých jednorázových položek firma vydělala 47 centů na akcii což je o 2 centy více, než očekávali analytici.

26/6 Čistý zisk Nike, největšího výrobce sportovního zboží na světě, v posledním čtvrtletí uplynulého fiskálního roku vzrostl o 12 % na 437,9 milionu USD (86 centů na akcii) a o 10 centů na akcii tak překonal odhady analytiků. Tržby vzrostly o 16 % na 5,1 miliard USD, zatímco trh očekával 4,95 miliard USD. Zisk před zdaněním z USA se však snížil o 10 % na 390,7 milionu USD.

26/6 Goldman Sachssnížil doporučení pro americké brokery na "neutral" z "attractive." Investiční banka se domnívá , že v daném sektoru nelze v současné době nalézt stimul, který by ho během následujících měsíců posunul výše, za předpokladu, že podmínky na trhu by se budou nadále zhoršovat. Zároveň nesouhlasí s názorem trhu, který přikládá příliš velkou váhu možnosti krachu další investiční banky. GS také zařadil akcie Citigroup na svůj "conviction sell list" a doporučuje tento titul shortovat, zatímco nabádá investory, aby kupovaly akcie Morgan Stanley.

26/6 Goldman Sachssnížil doporučení pro US automobilového výrobce General Motors Corp.  na "sell" z "neutral" a snížil svoji cílovou cenu pro titul na 11 USD z předchozích 19 USD. Obává se, že zhoršení tržních fundamentů může opět vyvolat obavy o likviditu společnosti.

Očekávané události
Klíčové události minulého týdne
  • 1/7 ISM v průmyslu
  • 3/7 Nezaměstnanost
  • 3/7 ISM ve službách

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!
Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

 

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

24. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

Pražská burza nadále ztrácela a v záporném teritoriu zavřela již třetí týden v řadě. Index PX oslabil o 1,78 procenta.

Akcie: V Praze se lámaly rekordy směrem dolů

17. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze se lámaly rekordy směrem dolů

Pražská burza navázala na pokles z minulého týdne a dále oslabovala. Index PX se po více jak pěti týdnech strávených nad hranicí 1600 bodů vrátil zpět pod tuto metu a celkově oslabil... celý článek

Akcie: Velký páteční sešup, přestože se firmám daří

10. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Velký páteční sešup, přestože se firmám daří

Pražská burza zahájila červnové obchodování v červených číslech. Index PX klesl na 1 632,60 bodu, což znamená pokles o 3,11 %. Zařadil se tak po bok ostatních světových indexů, které... celý článek

Akcie: Praha zamířila dolů, Amerika padla

27. 5. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha zamířila dolů, Amerika padla

Pražská burza zkorigovala část zisků z minulého týdne. Index PX oslabil o 1,75 % na závěrečných 1671,30 bodu. Největší propad zaznamenal trh ve středu, když se na trhu projevil zhoršený... celý článek

Akcie: Praha konečně tam, kde byla v lednu

20. 5. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha konečně tam, kde byla v lednu

Pražská burza pokračovala v umazávání svých letošních ztrát. Index PX se dostal nad hranici 1700 bodů, nad kterou zavíral naposledy 8. 1. 2008. Ve všech seancích index pražské burzy... celý článek

Partners Financial Services