Akcie Německo: DAX pořád padá

redakce Peníze.CZ | rubrika: Příloha | 24. 6. 2008
Německý trh se propadá už téměř měsíc. Minulý týden nebyl jiný.

Německé akcie nadále oslabovaly. Index DAX ztratil 2,8 % a sestupná tendence se na německém trhu drží již celý měsíc. Akcie oslabovaly ve 4 z 5 obchodních seancí. Největší pokles zaznamenal trh v pátek, když indexpřes úvodní růst nakonec oslabil o více jak 2 %. Dramatický propad při pátečním obchodování zaznamenaly akcie Commerzbank, které doplatily na obavy investorů o další odpisy ve finančním sektoru. Kurz tak zkorigoval předchozí růst, který byl tažený spekulacemi o možném spojení s Dresden Bank a Deutsche PostBank. Ztrácely i akcie největší německé banky Deutsche Bank (-6 %). Nepříznivé hodnocení od Merrill Lynch poslalo o 6 % dolů akcie Henkelu. Ani příznivý komentář vedení Adidasu o prodeji zboží nezabránilo v poklesu akcií této firmy (-5,3 %). Přes negativní náladu na trhu částečně zastavil pokles automobilový sektor. Posílit dokázaly akcie Volkswagenu (+4,8 %) i konkurenčního Daimleru (+1,1 %).

Vývoj indexu DAX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
DAX6 7656 578-2,8
Klíčové události minulého týdne
  • Sentiment německých investorů spadnul na nejnižší úroveň za posledních 15 let. Index ZEW v červnu klesnul na -52,4 bodů z květnových -41,4 bodů. Trh očekával údaj v blízkosti -42 bodů.
  • Průmyslové ceny v květnu pokračovaly v růstu. Meziměsíčně jsou vyšší o 1 %, meziročně posílily o 6 %. Odhady ekonomů dle Bloombergu byly u obou položek nepatrně nižší.
Vývoj titulů na německém trhu

16/6 ThyssenKrupp AG dosáhne svých cílů zisku a tržeb vytyčených pro rok 2012 zřejmě dříve, a to díky růstu poptávky po oceli v Číně. Informoval o tom německý magazín Euro. ThyssenKrupp má za cíl dosáhnout zisku před zdaněním přes 4,5 miliardy EUR a tržeb 65 miliard EUR před tím, než vyprší kontrakt současnému CEO společnosti, Ekkehardu Schulzovi.

16/6 Výkonný ředitel Adidasu Herbert Hainer na tiskové konferenci ve Vídni prohlásil, že tržby jeho firmy za "fotbalové" zboží jasně překročí cíl pro rok 2008. Cíl, podle kterého měla firma utržit za boty, míče a trička 1,2 miliardy EUR je již z více než 80 % splněn. Adidas sponzoruje na letošním fotbalovém euru národní týmy Německa, Francie, Španělska, Rumunska a Řecka. Tržby za fotbalové zboží letos o 10 % překročí výsledek z roku 2006, kdy se konalo fotbalové mistrovství světa. Firma očekává, že letošní zisk překoná loňský výsledek o 15 % a marketingové náklady nepřesáhnou průměr z posledních let, kdy na ně vynaložila 13 % tržeb.

17/6 Daimler AG, druhý největší výrobce luxusních vozů na světě, vykoupí až 10 % vlastních akcií. Firma na odkup, který potrvá do 8. dubna 2009, vynaloží 6 miliard EUR.

17/6 Deutsche Lufthansa AG, druhý největší letecký dopravce v Evropě, se potýká se stávkou pozemního personálu, když odborová centrála Ver.di zvýšila tlak na růst platů.

18/6 Henkelu AG byl ze strany Merrill Lynch snížen odhad zisku pro příští období. Podle analytiků bude zisk na prioritní akcii tento rok 2,13 EUR, tj. o 8 % méně, než činil původní odhad. Pro rok 2009 byl odhad snížen o 11 % na 2,19 EUR. Henkel podle analytiků potřebuje zvýšit ceny svých výrobků o 5 %, aby vyrovnaly zvyšující se náklady, za první čtvrtletí došlo však ke zvýšení pouze o 2 %.

18/6 Lehman Brotherszvyšuje cílové ceny německých utilit. U akcií E.ON o 7,9 % na 178 EUR a RWE AG o 8,4 % na 107 EUR. Vyšší cílové ceny vycházejí z navýšeného odhadu ceny elektrické energie v Evropě. Lehman svůj dlouhodobý odhad zvýšil o 15 %.

19/6 Největší výrobce chemikálií na světě, BASF SE, oznámil plán na zpětný odkup svých akcií v hodnotě 3 miliard EUR, který by rád uskutečnil do poloviny roku 2010. Poté odkoupené akcie hodlá zrušit, aby vylepšil svojí kapitálovou strukturu a zvýšil EPS.

Očekávané události
  • 23/6 Index IFO
  • 27/6 Spotřebitelské ceny

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!
Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

 

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services