Jak připravit své finance na důchod? Pomůže vám spoření do Bitcoinu?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 30. 8. 2021 | 1 komentář
Patří Bitcoin do důchodového portfolia? Poměrně kontroverzní otázka. Jedno je jisté, Bitcoin se stává stále populárnější alternativní investicí, což mnohé investory nutí přemýšlet, kdy (pokud vůbec) by měli nejznámější kryptoměnu zahrnout do svých strategií spoření na důchod.
Jak připravit své finance na důchod? Pomůže vám spoření do Bitcoinu?

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Stručná odpověď? Neexistuje… Plánování důchodových úspor musí zahrnovat celou řadu faktorů, včetně výše naspořené částky, očekávané délky života, příjmových potřeb a tolerance k riziku.

V důchodovém portfoliu je však třeba počítat s určitou mírou rizika, aby dosáhlo náležité návratnosti, zvlášť pokud vás čekají ještě desítky let produktivního života.

Jaká část vašich důchodových úspor by měla být alokována do Bitcoinu?

Zda by měl být v penzijním portfoliu Bitcoin, do značné míry závisí na cílech, investičním horizontu i majetku jednotlivce. Rozhodně však jde o jeden ze způsobů, jak diverzifikovat případné investice.

Alternativní investice v podobě Bitcoinu by však měla tvořit pouze malou část vašeho portfolia. Hodnota pod 1 % je příliš malá na to, aby měl Bitcoin vůbec nějaký vliv na výkonnost portfolia, podíl nad 10 % by už mohl příliš zvyšovat rizikovost vašich důchodových úspor. Hodnota kolem 5 % se tak jeví jako optimální.

Proč byste měli, nebo naopak neměli zařadit Bitcoin do důchodového portfolia?

Existují minimálně dva důvody, proč investovat do Bitcoinu na důchod. Zaprvé ho charakterizuje velmi vysoký výnos ať se podíváme na období posledního roku, tří, pěti nebo deseti let. Samozřejmě cena Bitcoinu je velmi volatilní, pokud se však podíváme zpátky do historie, byla investice do Bitcoinu po 97,4 % dní zisková.

Historický vývoj ceny Bitcoinu. (Cena je vyjádřena logaritmickou stupnicí). Zdroj: lookintobitcoin.com

Bitcoin navíc není výrazně korelovaný s tradičními aktivy, jako jsou akcie a dluhopisy. Jeho zařazení do investičního portfolia tak může přispět k celkové diverzifikaci důchodového portfolia. V neposlední řadě můžeme Bitcoin považovat také za převratnou technologii srovnatelnou se vznikem internetu, která se objevuje jednou za generaci.

Největším rizikem spojeným s investováním do Bitcoinu je pravděpodobně investor sám. Investice si může vést velmi dobře, kdy jeden měsíc dosáhne nového vrcholu, ale pak klesne o 50 % a investoři se v panice pustí do prodeje. Úspěšní investoři však drží Bitcoin dlouhodobě, a to bez ohledu na momentální tržní volatilitu.

Kromě toho má investice do Bitcoinu také potenciální daňové nevýhody. Tato investice nepodléhá časovému testu – i když budete držet investici déle než tři roky, budete muset případný zisk zdanit 15 % sazbou daně z kapitálových výnosů.

Riziko investice do Bitcoinu můžete výrazně snížit prostřednictvím pravidelných nákupů

O strategii pravidelného investování jste už pravděpodobně slyšeli ve spojitostí s tradičními investičními aktivy, nebo ji sami praktikujete. Nic vám však nebrání v tom, abyste ji využili i při nákupu Bitcoinu a těžili tak ze stejných benefitů

V kostce tato strategie spočívá v investování pevně stanovené částky do Bitcoinu v pravidelných časových intervalech. Níže můžete vidět srovnání pravidelné investice do Bitcoinu, zlata a amerických akcií (S&P 500), kdybyste posledních 5 let investovali 10 dolarů týdně.

Zdroj: dcabtc.com

Pro zajímavost. Benchmark pro americký akciový trh – index S&P 500 dosáhl od svého založení v roce 1957 průměrné návratnosti kolem 10 % ročně. Pokud patříte mezi konzervativní investory a Bitcoin vám nic neříká, investování do akcií vám dokáže nabídnout poměrně konzistentní výnosy, které i tak dalece předčí výnosy tradičních spořicích produktů.

Výhody pravidelné investice do Bitcoinu:

Pravidelná investice do Bitcoinu je efektivní strategie, která umožňuje získat dlouhodobou expozici vůči bitcoinu a zároveň snižuje volatilitu vaší investice. Jaké jsou její výhody?

  • Snižuje riziko investice na vrcholu: Pravidelné investování je založeno na konceptu rozdělení potenciální investice do několika menších nákupů prováděných pravidelně. Protože neinvestujete celý kapitál ve stejný den, není možné investovat všechny peníze najednou – v okamžiku nejvyšší ceny.
  • Není vyžadována vysoká počáteční investice: Vzhledem k tomu, že je pravidelná investice postavena na provádění malých, ale pravidelných nákupů, nebudete muset od prvního dne investovat obrovské množství kapitálu.
  • Získáte čas porozumět Bitcoinu: Mnoho lidí kapituluje již krátce po uskutečnění prvního nákupu. Tito investoři tak často činí proto, že si neudělali čas, aby Bitcoinu řádně porozuměli, a po prudkém poklesu ceny reagují emocionálně. Strategie pravidelného investování vám poskytne určitý čas na řádné pochopení Bitcoinu dříve, než bude celá vaše investice alokována.
  • Dává příležitost nakoupit Bitcoin s výraznou slevou: Díky tomu, že nerealizujete svou investici najednou, budete mít možnost nakoupit více bitcoinů v době jeho propadů.
  • Snižuje emoční stres: Velmi podceňovaným bodem každé investiční strategie je daň, kterou si vybírá na vašem duševním zdraví. To platí pro divoký bitcoinový trh dvojnásob. Cenové výkyvy, které jsou považovány na akciovém trhu za neslýchané, jsou v případě Bitcoinu často každodenní normou. Pravidelná investice drobných částek vás před těmito výkyvy do značné míry ochrání. Při nižších cenách nakoupíte bitcoinů za konstantní částku více a naopak.

Jak se k Bitcoinu stavíte vy? Podpoříte vaše důchodové spoření?

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services