Recenze služby Zapomenuté Miliardy

PR článek | rubrika: FINEXPO | 23. 8. 2021 | 77 komentářů
Zástupci služby Zapomenuté Miliardy oslovili finanční poradce, aby pomohli svým klientům najít zapomenuté akcie a související nároky, potažmo získat peníze do jejich rodinných rozpočtů.
Recenze služby Zapomenuté Miliardy
Tým společnosti Zapomenuté miliardy
Zdroj: Zapomenuté miliardy

Komerční spolupráce

Finanční poradkyně Jana Rosprýmová, která pracuje pro společnost Fincentrum, provedla celým procesem svého klienta pana Martina a následně popsala svoji zkušenost:

Některým svým klientům jsem doporučila, aby si ověřili, zda nezapomněli na některé své akcie z kuponové privatizace. Mezi těmito klienty byl i pan Martin.

Asi týden poté, co jsme spolu s panem Martinem prošli jednoduchou úvodní registrací, obdržel výzvu k nahrání občanského průkazu do systému nebo doručení dokumentu s ověřeným podpisem. Pan Martin takový požadavek zpočátku považoval za poněkud zvláštní, proto jsme společně ověřili důvod, proč služba takové podklady vyžaduje. Na internetových stránkách jsme se dozvěděli, že jde skutečně o standardní postup, tato informace nám však nestačila. Proto jsme se ještě rozhodli doptat a zavolali na telefonickou podporu služby. Tam nám bylo sděleno, že u klientů, u nichž je hledání akcií a pohledávek úspěšné, musí ještě před sdělením konkrétních výsledků dojít k ověření totožnosti, aby došlo ke splnění zákonných podmínek. Vzhledem k tomu, že původně k ověření totožnosti nedošlo, a vzhledem k zákonné povinnosti, na kterou společnost v e-mailu upozornila i s odkazem na příslušné zákonné ustanovení, které odpovídá dané situaci, jsem proto klientovi doporučila ověření totožnosti uskutečnit jednou ze dvou nabízených variant.

Po dalších deseti dnech klient obdržel výpis a zároveň nabídku na odkoupení nalezených akcií. S klientem jsem tedy nalezené akcie vyhodnotila a posoudila jsem i nabízenou cenu. Na nezařazeném majetkovém účtu měl pan Martin několik akcií společnosti O2 a kromě nich také akcie společnosti Hasičská vzájemná pojišťovna a.s. za celkem přibližně 44 tisíc korun.

U akcií společnosti O2 klientovi služba Zapomenuté miliardy nabídla odkup za cenu dle aktuálního obchodování na pražské burze s odchylkou do 1 %, což jsem vyhodnotila jako dobrou nabídku, protože ceny na burze se v rámci denního obchodování běžně mění i o více než 1 %. Klient nakonec obdržel hodnotu, která odpovídala 99,5 % ceny obchodované v daném dni na burze. Klient se rozhodl nabídku přijmout a akcie prodat.

U akcií společnosti Hasičská vzájemná pojišťovna, která se veřejně neobchoduje, byla situace podstatně složitější. Klient na výpisu viděl nominální hodnotu 102 Kč na akcii, na což jsem mu hned řekla, že to určitě není způsob, jak stanovit cenu akcie. Nominální cena firem z kuponové privatizace se totiž stanovovala před 30 lety, a proto velmi záleží na tom, jak se firmě od té doby dařilo. Některé akcie mají vyšší hodnotu, než je nominální, většinou je však dle mých zkušeností hodnota nižší než nominál. U této firmy však nabídka takřka odpovídala nominální ceně.  Rozhodli jsme se však pro jistotu zavolat přímo do Hasičské vzájemné pojišťovny, jestli firma nebo její akcionáři akcie sami nevykupují. Chtěli jsme si ověřit, zda bychom napřímo nemohli dostat lepší cenovou nabídku. Dostalo se nám však odpovědi, že nemají zájem. Ani na internetu jsme nenašli žádnou aktivní nabídku na odkup těchto akcií, a tak bylo rozhodnuto. Vzhledem k tomu, že klient akcie nechtěl držet a nikdo jiný vyšší nabídku nenabízel, respektive akcie nevykupoval, se klient rozhodl nabídku přijmout a prodat i tyto akcie. Na základě veřejně dostupných informací nebylo možné stanovit úplně přesnou odpovídající cenu, ale nabízená částka byla vzhledem k finančním výkazům společnosti dle mého názoru férová.

Nalezení a odkup akcií byly spojeny s jednorázovým poplatkem, který odpovídal přibližně 15 % z hodnoty kupní ceny za uvedené akcie, což není málo. Vzhledem k tomu, že klient objevil relativně snadno majetek, se kterým doposud nepočítal, a vzhledem k tomu, jak jednoduše mohl akcie prodat, protože služba Zapomenuté miliardy chtěla jen dva ověřené podpisy k dokončení odkupu, se mi však tento poplatek jeví jako přijatelný. Klient prodal akcie, které by jinak prodával jen těžko, jak jsme si ostatně sami ověřili. Nemusel ani cestovat do banky nebo k obchodníkovi s cennými papíry a nemusel projít procesem otevření majetkového účtu, který by jinak musel absolvovat. Ten přitom dle mé vlastní zkušenosti není pro běžného klienta snadný. To ale nechť každý posoudí sám za sebe.

Součástí výpisu byly i pohledávky související s nevyplacenými dividendami u akcií společnosti O2 za posledních několik let, které služba Zapomenuté miliardy rovněž vyčíslila a dle uzavřené smlouvy vyzvala klienta k podpisu pověření k inkasu této pohledávky. Zde jsem nemohla klientovi dát jiné doporučení než pověření podepsat. Za vymožení této pohledávky si Zapomenuté miliardy účtují 10 %. Zajímavé je, že po prostudování informací o službě jsem zjistila, že Zapomenuté miliardy hledají pohledávky až deset let zpětně. Jde přitom o nároky, jež nesouvisí jen s dividendami, ale mohou se týkat i vytěsnění menšinových akcionářů nebo například dražeb a podobně. V těchto případech už je takřka nemožné, aby proces zvládl běžný klient zvládl sám. Konkrétně pan Martin však žádné takové pohledávky nad rámec dividend neměl.

Klient tedy odsouhlasil nabídku a rozhodl se prodat všechny nalezené akcie.

K mému příjemnému překvapení klient obdržel 50% zálohu z kupní ceny na svůj bankovní účet jen několik dní po odsouhlasení nabídky e-mailem, a to ještě před podpisem jakékoli smlouvy. Pro mě šlo o jasnou známku toho, že odkup myslí Zapomenuté miliardy skutečně vážně. Navíc ještě vzrostla moje důvěra v tuto relativně novou službu na trhu. A jak je známo, důvěra je zejména u finančních služeb klíčová.

Klient o dalších několik dní později obdržel dokumentaci na e-mail, dokumenty podepsal, ověřil dva podpisy a vše odeslal zpět. Po týdnu pak obdržel na účet i zbytek kupní ceny. Od kupní ceny byly odečteny i poplatky za nalezení akcií a jejich odkup. Klient tedy dopředu nic neplatil.

Po 14 dnech pak ještě klientovi přišlo na účet několik tisíc korun z dividend, které pro klientova služba Zapomenuté miliardy rovněž zajistila.

Moje výsledné hodnocení je tedy takové, že klient získal peníze, se kterými nepočítal a to relativně snadno. V konečném důsledku stačily dva ověřené podpisy. Za prodané akcie obdržel férovou cenu a zaplatil poplatek, který dle mého názoru koresponduje s tím, že se našel někdo, kdo mu po 30 letech zpeněžil investici z kuponové privatizace a bez složité administrace poslal peníze za nalezené akcie na jeho účet. Kvalifikovaný investor/akcionář sice nejspíše může celý proces zvládnout levněji, ale většina lidí jsou drobní investoři, pro které by vyřizování bylo zdlouhavé a náročné.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 77 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 11. 2021 14:17, Monika

Drazí spolunápálení, moje zkušenost s touto akcí je poměrně bohatá. Musím se teda pochválit, že jsem se prokousala přes složité přihlášení i ověření totožnosti a dokonce obdržela email, kde mi bylo sděleno, že hurá! ...nějaké akcie byly nalezeny a podle instrukcí jsem měla vyčkat na zaslanou nabídku. A odtud (7/2021-dosud) mi na střídačku chodily připomínky a info maily, že jsem se dosud nevyjádřila k zaslané nabídce - kterou jsem ovšem nikdy neobdržela. Napsala jsem několik mailů s prosbou o zaslání nabídky, na kterou bych mohla po prostudování reagovat...nedorazila žádná. Vždy jen po nějaké době další připomínka. Na infolince i mě (jako kolegovi níže v diskuzi) bylo automatem děkováno za trpělivost. Nedovolala jsem se na žádnou nabízenou variantu...stiskněte...
Dnes mi dorazil, předpokládám poslední, email, kde mi děkují za přiložený doklad (jaký???!!!) a že si v tomto případě nebudou účtovat nálezné a berou akcie za vyřízené.
Za mě to je vše.

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 12. 2021 9:28, Roman

Já mám s nimi dobrou zkušenost. Ano, chvilku jsem měl určité pochybnosti, ale kdo by je neměl, když někomu poskytuje kopii občanského průkazu? Nicméně jsem peníze po zhruba 3 měsících obdržel. Některé komentáře jsou úsměvné. Vážení, občas stačí číst, co vyplňujete a podepisujete. Nepřišlo mi, že by se služba snažila něco zatajit. Šel jsem do toho s tím, že pokud něco najdou, tak si strhnou 15% za služby a to se také stalo. Oprávněně. Někteří z vás si tyto věci představují jako Hurvínek válku.

-21
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (77 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

zapomenuté miliardy

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services