Reality mají budoucnost. Míříme k vlastnímu developmentu

PR článek | rubrika: FINEXPO | 28. 6. 2021
Finančně investiční skupina CFIG začala před osmi lety jako fin-techový start-up v oblasti nebankovních úvěrů. Dnes se zakladatel skupiny Martin Chovanek rozhlíží po dalších příležitostech, například v oblasti developmentu.
Reality mají budoucnost. Míříme k vlastnímu developmentu
Nemovitosti mají budoucnost. Od nákupu problémových nemovitostí míříme k developmentu, říká zakladatel investiční skupiny CFIG Martin Chovanec.
Zdroj: CFIG

Komerční spolupráce

Byznys se vám podařilo úspěšně rozběhnout na úvěrových produktech. Proč právě tato oblast?

Už od mládí mě lákal svět financí a zprostředkování úvěrů jsem se věnoval hned po škole. Nebankovní úvěry tehdy do Česka teprve přicházely a na trhu byla relativně velká mezera. Je to něco, čemu rozumím a vidím v tom byznysový potenciál. CFIG jsem pak chtěl vystavět jako firmu primárně zaměřenou na finance, ale s duchem start-upu.

Co vás odlišuje od konkurence?

Myslím, že právě to využití moderních technologií. Jako jedni z prvních jsme byli schopni nabídnout sjednání úvěru plně online. To nám pomohlo držet náklady nízko a rychleji růst. Také jsme si na začátku pečlivě vybírali klienty a máme dobře nastavený risk management.

Dnes je skupina rozkročena i do dalších oblastí. Jak k tomu došlo?

Přirozeným vývojem, kdy se na úvěrový byznys začaly nabalovat další související aktivity jako zprostředkovatelská činnost, pohledávky nebo e-commerce. Trochu z řady vybočují společnosti CFIG Real Estate a CFIG Art, ale i za nimi stojí logický příběh, který s celou naší skupinou souzní.

Zastavme se chvíli u vašich realitních aktivit. Jaký podíl na vašem byznysu tvoří?

V tuto chvíli je podíl zhruba třetinový, ale plánujeme zde významně růst. V realitní oblasti jsme aktivní od roku 2018 a naše portfolio dnes čítá desítky vlastněných nemovitostí v hodnotě téměř čtvrt miliardy korun. Fungujeme zjednodušeně jako realitní fond. Nakupujeme problémové nemovitosti v dražbách, insolvencích nebo exekucích. Právně očištěné, oddlužené a zrekonstruované je pak vracíme zpět na trh k prodeji nebo zůstávají našim majetkem a pronajímáme je, často i původním majitelům, kteří tak mají šanci vrátit se do svého domova.

Kam až lze v takto specifickém segmentu růst?

Tento typ problémových nemovitostí bude na trhu stále. Jsme si ale vědomi, že musíme mít širší záběr. Nedávno jsme například převzali od původního majitele projekt polyfunkčního domu na třídě Jana Palacha v Pardubicích. Jedná se o rozestavěnou pětipodlažní budovu. Naším cílem je ji v co nejkratší době dostavět, obsadit kancelářskými a obchodními nájemníky a vdechnout jí život. Je to náš první krok do světa developmentu a určitě ne poslední.

Development je ale finančně náročná disciplína. Je to i důvod vaší první emise dluhopisů?

Ano, je to tak, rozhodli jsme se jít si na trh pro peníze formou dluhopisů. Finance budou použity primárně na rozvoj dceřiné společnosti CFIG Real Estate a nákup dalších aktiv. Reality představují dlouhodobě stabilní investiční příležitost. V dluhopisech zároveň vidíme příležitost pro zapojení drobných investorů do naší činnosti. Dluhopisy jsou bezpečným způsobem zhodnocení financí, se zajímavým garantovaným výnosem, což je v dnešní době nízkých úrokových sazeb na běžných spořicích produktech atraktivní.

A na závěr, jaký je příběh vaší dceřiné společnosti CFIG Art?

S manželkou jsme koupili pár obrazů, abychom podpořili místně umělce. Postupem času se ale sbírka začala rozrůstat, a tak jsme tuto činnost vyčlenili do samostatné části skupiny. Část sbírky nabízíme k prodeji část děl poskytujeme na různé výstavy tak, aby je měla možnost vidět i veřejnost. Mým velkým přáním je otevřít v Pardubicích vlastní galerii, kde bychom díla vystavovali. Tato činnost má pro mě především etický a společenský přesah. Tím, že se zaměřujeme na české umělce, investujeme do našeho kulturního dědictví.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 4 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Partners Financial Services