Zonky snižuje minimální vklad do Rentiéra na pětinu

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 13. 4. 2021 | 2 komentáře
Zonky snižuje minimální vklad do Rentiéra na pětinu

Zdroj: Zonky

Platforma Zonky Rentiér od 13. dubna snižuje minimální vklad z dosavadních 50 tisíc na 10 tisíc korun. „Služba tak bude dostupná více klientům, kteří nyní mohou své úspory zhodnocovat už od nižších částek,“ říká Jana Pokorná, mluvčí Zonky a Air Bank. Zájemci si mohou Rentiéra nově sjednat také na pobočkách Air Bank.

Produkt Zonky Rentiér pro individuální investory vstoupil na trh v listopadu 2019. Funguje na bázi P2P půjček a aktuálně očekává hrubý roční výnos 3,55 % (bez započtení vstupního poplatku a před případným zdaněním). Oproti samostatným investicím do půjček se snaží minimalizovat riziko automatickým rozložením do několika stovek úvěrů napříč celým portfoliem Zonky. 

Službu Zonky Rentiér zatím využívá přes 1600 lidí, kteří v něm proinvestovali přes 275 milionů korun, upřesnila Pokorná před měsícem. Celkově poskytla Zonky od svého startu v roce 2015 půjčky v celkové hodnotě 15 miliard korun, z toho 3,6 miliardy v loňském roce. Zonky sjednala celkem 98 728 úvěrových smluv, počet klientů s půjčkou byl na konci března 69 tisíc. Celkový počet investorů přesáhl 44 tisíc. 

Projekt Zonky dál zůstává ztrátový, čistá ztráta za rok 2020 nicméně meziročně klesla o 91 procent na 34 milionů. „Pokud bychom nemuseli vynakládat jednorázové náklady spojené s uzavřením expanze firmy do Španělska ve výši 40 milionů, zakončili bychom rok 2020 už v zisku,“ říká šéf Zonky Jiří Humhal. Kumulovaná ztráta od startu projektu dosahuje stovek milionů korun. Například v roce 2019 skončilo hospodaření Zonky se ztrátou 365 milionů korun, o rok dřív to bylo 272 milionů.

Firma se pochlubila, že letošní březen byl nejsilnějším měsícem v její dosavadní historii: celková výše nově poskytnutých půjček dosáhla 605 milionů. „Navýšili jsme limit půjčky až na 900 tisíc korun a zároveň jsme prodloužili maximální dobu splácení na deset let. Klienti mají o půjčky s novými parametry velký zájem a tak očekáváme, že už v průběhu dubna poskytneme půjčku s pořadovým číslem sto tisíc,“ dodává Humhal.

Investice prostřednictvím služby Rentiér od platformy Zonky jsou od března dostupné také přímo přes Air Bank. Zájemci si mohou službu sjednat a využívat v mobilní aplikaci My Air. Zatím jde o pilotní provoz pro vybranou skupinu klientů, zapojit se však mohou i další zájemci, kteří pošlou zprávu ze svého internetového nebo mobilního bankovnictví. Klienti uvidí v aplikaci nejen přehled svých investic prostřednictvím služby Rentiér a jejich zhodnocování v čase, ale prostřednictvím aplikace do ní mohou také kdykoliv investovat další peníze.

Společnost Benxy provozující službu Zonky se loni stala dceřinou společností Air Bank. Obě společnosti patří do skupiny PPF, respektive Home Credit. 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services