Nejvýnosnější jsou investice do lidského rozumu

Renata Lichtenegerová | rubrika: Rozhovor | 21. 12. 2020 | 6 komentářů
Osobně spravuje investiční portfolia zhruba stovce klientů. Letošní březen byl pro mnohé z nich největší příležitost za několik let. „Kdo nezpanikařil a doinvestovával, ten je dnes díky koronakrizi v krásné ziskové pozici,“ říká Dušan Jelínek z finančněporadenské společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. Kvalitně nastavené investiční portfolio s krizemi počítá, vysvětluje.
Nejvýnosnější jsou investice do lidského rozumu

Zdroj: Shutterstock

Daří se Čechům díky investicím bohatnout?

Ve své profesi se potkávám především se střední a vyšší střední třídou, proto nechci zevšeobecňovat. Ale klienti z řad top manažerů či úspěšných podnikatelů určitě vydělávají víc peněz než před deset lety, kdy jsem začal ve Swiss Life Select působit. Zároveň pořád víc peněz investují do sebe, svých rodin, koníčku a zážitků.

Dušan Jelínek

Dušan JelínekFoto: Swiss Life Select
  • Ředitel pražské kanceláře divize Swiss Life Select finančněporadenské společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. Ve Swiss Life Select působí deset let.
  • Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze a pak studoval na Harvard Extension School v USA.
  • Byl mimo jiné marketingovým ředitelem společnosti Gillette, obchodním ředitelem operátora Volný.cz, stejnou funkci zastával také ve firmě Karneval Media. 

Jaký byl pro ně rok 2020?

Co se týče růstu hodnoty jejich investičních portfolií, byl letošní rok rozhodně nejúspěšnější, za těch mých zmíněných deset let v oblasti privátních financí. Ze začátku koronakrize bylo nejdůležitější, aby investoři zachovali klidnou hlavu. Já osobně několik dní nedělal nic jiného, než že jsem obvolával své klienty. Rozebíral jsem s nimi situaci a vysvětloval, že by byla velká chyba začít v momentě, kdy trhy spadly dolů, neuváženě a nevýhodně prodávat. Že naopak vzniká příležitost doinvestovávat. A kdo měl odvahu a volné finance, využil krátkého březnového propadu akcií a dluhopisů a stihl nakoupit, ten si rozhodně polepšil. Právě březen přinesl dosud největší investiční příležitost spojenou s koronakrizí.

Jak se projevila druhá vlna pandemie?

Vlastně si nejsem si jistý, jestli v Česku mluvit o druhé vlně, nebo spíš o dojezdu té první. Jisté je, že vidíme na jedné straně boom online byznysu a na straně druhé obrovské nejistoty ohledně cestovního ruchu. Kdo dokáže odhadnout, kolik zahraničních turistů příští rok přicestuje? Nevíme, jestli se populace rychle promoří a vrátíme se k nějakému normálnímu fungování. Nevíme, kolik lidí nebude schopno splácet bankám úvěry. Ani kolik lockdownů nás ještě čeká. Druhou vlnu pro byznys očekávám až v příštím roce, až ustanou některé státní podpory. Pak teprve uvidíme konkrétní dopady.

Jaký vliv má situace v Česku na hodnotu portfolií vašich klientů?

Přesnou váhu uvést nelze, každé portfolio je trochu jiné. Ale obecně – když pracujeme s akciovým trhem, ten tuzemský je opravdu malý a není v podstatě moc z čeho vybírat. V kvalitním portfoliu je zastoupen celý svět. Český trh je nám nejblíž a klienty určitě zajímá, ale hodnotu jejich portfolií ovlivňuje především dění na globální úrovni.

Anketa

Do čeho jste nejvíc investovali?

Jak dnes vypadá bezpečné investiční portfolio? Změnila pandemie strategii, kterou klientům radíte?

Pandemie covidu ani následná krátkodobá panika na finančních trzích zásady práce s investicemi neovlivnily. Jde spíše o lekci, že nikdo nevíme, co je za rohem. Bezpečná investiční strategie je vždycky založena na diverzifikaci, porozumění finančním cílům klienta a práci se třemi typy rizik – s tržním, kreditním a inflačním. Je důležité, aby klienti rizikům porozuměli a nenechali se zlákat nabídkami typu bezrizikový výnos sedm a více procent. Nic takového neexistuje. Riziko je vždycky a je třeba s ním pracovat.

Je-li řeč o dlouhodobých investicích, například spoření na penzi, rozložených do deseti dvaceti let, tak není třeba strategii nějak měnit. Už když tyto plány sestavujeme, klienty upozorňujeme, že za dané období dojde k několika větším či menším krizím. Nespekulujeme, kdy přesně nastanou, ale snažíme se diverzifikovat nejen aktiva, ale také investice v čase. Na konci investičního plánu mají portfolia jinou skladbu než na jeho začátku a jsou nastavena konzervativněji. Tak aby umožnovala co nejvyšší výnos, klienti měli finančně zajištěný život podle svých představ a zároveň se ke konci zabránilo radikálním propadům hodnoty.

Když je portfolio správně nastavené, není třeba se obávat. A je na finančním poradci, aby v případě potřeby klienta uklidnil, že se s krizemi počítá. My jsme například letos na jaře, když došlo k dočasnému propadu trhů, zaktualizovali svůj vzdělávací dokument Krize jako příležitost a rozesílali ho klientům. V grafech názorně ukazujeme, co se dělo na trzích za posledních sto let v časech různých finančních krizí.

Co z těch grafů vyplývá?

Především to, že každá krize jednou skončí. A že nejvíc se dá vydělat na investicích do firem, do lidského rozumu. Protože pokud budu dlouhodobě konzervativní a budu držet peníze na bankovním účtu, budu tratit vinou inflace. Krize nám opakovaně ukazují, že i když dojde k dočasným propadům finančních trhů, nastavené mechanismy stále fungují a nakonec se to zase vrací. A že krize se zároveň rovná příležitost.

Samozřejmě, že některé konkrétní firmy krizi neustojí. Jiné ale zase i během ní porostou. A tím se obloukem opět vracíme k diverzifikaci. Když budu investovat do jedné firmy, tak jsem velmi rizikově exponován. Když mám v portfoliu sto firem, tak mě nemusí bolet, že dvě z nich krizi nepřežijí. 

Mezi vašimi klienty jsou i velmi movití lidé, k jakým investičním trendům se aktuálně kloní?

U bohatých klientů lze sledovat rostoucí zájem o alternativní investice, ať už do private equity, nebo nemovitostí. S tím, jak klienti bohatnou, už jim nestačí nastavit jen nějaké fondové portfolio. Hledají unikátnější řešení. I pro ně je ale velmi důležitá konzultace, rada od zkušeného finančního poradce.

Zmiňujete nemovitosti, neobáváte se prasknutí realitní bubliny?

Je důležité přemýšlet o typu investiční nemovitosti. To ale koneckonců platí vždy. Aktuálně můžou být velmi zajímavé například logistické parky, díky tomu, jak se rozvíjí internetový prodej. Naopak například nad kancelářemi visí velký otazník. Lze očekávat tendenci firem zmenšovat užívané plochy, jak to dopadne, uvidíme. Co se týče obchodních center, pro ta velká typu Westfield Chodov či Arkády Pankrác, je letošní rok velkou zátěžovou zkouškou. Ale naopak „venkovská“ menší obchodní centra, s drogeriemi a potravinami doplněnými o tabák či květinářství, prosperují pandemii navzdory a provoz v nich se téměř nezastavil.

A co se týče rezidenčních nemovitostí, které v posledních letech zaznamenaly enormní růst cen, roli bude hrát určitě řada faktorů. Ale obecně jejich nabídka stále není dostatečná, a můžete tedy očekávat, že by se jejich ceny měly nějak propadat. Už asi neporostou tak rychle jako v uplynulých letech, možná budou stagnovat, ale že by výrazněji klesaly, to není pravděpodobné.

Investoři můžou vybírat z desítek různých realitních fondů a nemusí pro ně být snadné se v tom vyznat. A je zase úkolem kvalitního finančního poradce, aby ty nemovitosti klientům správně namixoval a dosáhl co nejlepšího poměru výnosu k riziku.

Renata Lichtenegerová

Autor článku Renata Lichtenegerová

Studovala VOŠP v Praze. Sedm let byla redaktorkou podnikatelského týdeníku Profit. Poté se její hlavní pracovní náplň přesunula k přebalovacímu pultu, odkud ale příležitostně psala například pro měsíčník Obchod a finance... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 12. 2020 11:15

Citace - HonzaV / 21.12.2020 22:14

Když bydlíte v baráku, je vám celkem jedno, že jeho tržní cena (dočasně) klesne. Když máte portfolio dividendových akcií, spíš vás zajímá, jestli zase někdo nebrání firmám vyplácet dividendy (viz aktuálně situace s bankami), než momentální pokles, byť o desítky procent. Pokud kalich nechce prodávat - a nevypadá to tak -, myslím, že aktuální cenu prakticky neřeší, informace typu "tento týden burzu táhly energetické firmy" či "ztrácely především bankovní tituly" ho vůbec nezajímají, nač se zbytečně stresovat, žeano. Jsem podobného názoru, zkušenost mám zatím asi jen 8 let a celkem s ním souhlasím.

Konečně se našel drobný investor,který pochopil proč je lepší investovat sám bez fondů a jen znát možnosti jak v dané době své portfolio rozšiřovat nebo mít kromě dividend i nějaký zisk z prodeje. Kéž by to pochopilo co nejvíce občanů a nebáli se investovat přímo na burze, zvláště když letošní rok byl proto přímo ideální!!!

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 12. 2020 14:02, deprese

Citace - kalich / 21.12.2020 09:36

Po dlouhodobých zkušenostech s investováním do CP včetně likvidity+ rizika osobně uznávám jen tyto způsoby. Buď obchodovat sám přímo na burzách a mít vlastní akciové dividendové portfolio a udělat si z této činnosti přímo koníčka,který je schopen zajistit rodinu na stáří i bez státu nebo spoléhat na osvědčeného obchodníka s CP (D.Jelínka neznám) a bohužel se smířit s tím,že z časových důvodů i malých znalostí o výběru CP toto je snad i jedna z lepších možností. Ti velmi bojácní nebo nemají moc peněz by pak měli alespoň nakupovat státní dluhopisy. V anketě jsem rád,že převažují v % nákupy akcií, ale to % by mělo být daleko vyšší!

Tak co kalichu, teď zjistíš, jak ti akcie ztratí během pár týdnů na hodnotě. :DDD

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 1 komentář

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Partners Financial Services