Jaká bude ekonomická situace po pandemii?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 13. 4. 2020
Hlavním tématem pro letošní rok 2020 je bezpochyby nový typ koronaviru způsobující onemocnění nazvané covid-19. Toto zákeřné onemocnění se vynořilo z neznáma a během poměrně krátké doby začalo paralyzovat život na celé naší planetě.
Jaká bude ekonomická situace po pandemii?

Komerční spolupráce

Nejen smrtelnost, ale i zákeřnost šíření tohoto viru způsobuje enormní obavy celé světové populace, která s tímto virem vede nelítostný boj, který zatím bohužel nevyhrává. Situace se mění ze dne na den, a to k horšímu. Karantény, uzavírání budov, prostranství firem i služeb graduje každým dnem.

Velká část aktivních pracujících se snaží v rámci možností pracovat z domova v rámci tzv. home office. Řada firem ale postupně uzavírá svou činnost na přechodnou dobu neurčitou. Každodenní život kolem nás se prakticky zastavil. Lidé se v obavách uzavírají ve svých domovech před okolním světem a pouze vyčkávají, až toto celosvětové zlo skončí a život se vrátí do normálních kolejí.

Většina z nich však vůbec netuší, že žádný takový návrat v nejbližší době nenastane. Už v tomto okamžiku je celosvětová ekonomika tak razantně narušena, že návrat k úrovním loňského roku 2019 potrvá několik příštích let. Hlavním faktorem zůstává průběh a hlavně délka současného boje s pandemií koronaviru.

Jednotlivé sektory ekonomiky jsou zasaženy postupně. Nejprve pocítil naprostý útlum segment letecké dopravy a cestovního ruchu. Poté drastický útlum hotelnictví a restauračních zařízení. Následně byla omezena nebo zastavena velká část automobilové výroby. Navazují další sektory. Kde naopak můžeme pozorovat vyšší aktivitu, je zdravotnictví a farmacie, potravinářský sektor a také zbrojní sektor.

Přestože nástup ekonomické krize spojené se současnou pandemií koronaviru byl velmi rychlý a razantní, návratová fáze bude mít odlišný průběh. Ekonomika se bude rozebíhat poměrně pozvolna s velkým důrazem na potřebnost toho kterého odvětví. Také vlády jednotlivých zemí dělají a budou dělat maximum pro alespoň částečnou obnovu funkčního chodu ekonomiky.

Pokud se tedy podaří v krátkém horizontu měsíců překonat nebo alespoň zmírnit současnou pandemickou katastrofu, lze předpokládat, že i ekonomika se s určitým zpožděním začne vracet do růstového trendu. Určitá část populace na tom bude ekonomicky špatně a bude se snažit využít obnovování ekonomického růstu a podílet se na něm i za cenu změny svého zaměření oproti původnímu oboru činnosti.

Jak budou postupovat investoři, kteří budou i v té době stále disponovat volnými financemi a budou hledat vhodnou alokaci svého majetku v podobě bezpečné investice? Komodity budou těžce čitelné, fondy neatraktivní, nemovitosti „odklesané“, ale s malým potenciálem růstu. Ideální investicí budou zřejmě akcie a akciové deriváty. Po skončení krize bude snadné vyhodnotit, které segmenty trhu a které firmy mají potenciál opětovného růstu. Akcie v průběhu této pandemie zažívají výrazný pokles své tržní hodnoty bez ohledu na to, v jakém segmentu se pohybují. Investoři se zbavují většiny aktiv v obavě jejich trvalého znehodnocení. Právě toho bude možné dobře využít ve fázi oživení globální ekonomiky.

Firmy s výraznějším potenciálem růstu, jejichž akcie budou na burze z důvodu silných výprodejů „odklesané“, budou jedním z nejatraktivnějších aktiv k investici ve střednědobém i dlouhodobém horizontu. Které akcie to budou, je v tuto chvíli ještě těžké předjímat, ale až daná situace nastane, bude to otázka rychlého rozhodování, protože stejným způsobem bude uvažovat většina trhu: velké banky, investiční fondy i drobní investoři.

O autorovi

Petr Pelc

Petr Pelc

portfolio manažer CYRRUS

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services