Novinky od Zonky: Investice Rentiér, žirafa pro Španěly a konec ztrát

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 5. 11. 2019 | 8 komentářů
Novinky od Zonky: Investice Rentiér, žirafa pro Španěly a konec ztrát

Zdroj: Shutterstock

Společnost Zonky spustila nový produkt pro individuální investory nazvaný Rentiér. Láká na očekávaný čistý výnos kolem 4,4 procenta ročně. Minimální vklad je 50 tisíc korun. Zástupci služby to uvedli na úterním setkání s novináři.

Zonky se od svého vzniku v roce 2015 snaží působit jako online služba, jejímž prostřednictvím „lidé půjčují lidem“ nezávisle na velkých finančních institucích. Za projektem nicméně stojí splátková společnost Home Credit ze skupiny PPF. Ta (respektive „institucionální investoři“ společně) financuje zhruba 70 procent poskytnutých půjček, zbytek jsou jednotliví soukromí investoři.

Šéf Zonky Pavel Novák by tento poměr rád přinejmenším otočil. „Počet lidí, kteří mají na Zonky investováno přes milion korun, je více než 500 a stále roste. Právě jejich investiční apetit nás motivoval k tomu vytvořit novou službu Rentiér, která umožní vkládat větší sumy najednou,“ vysvětluje. Víc než 50 tisíc korun zatím investovalo 9633 lidí.

Původní maskot.

Riziko investování prostřednictvím Rentiéra je podle Nováka minimalizováno automatickým rozložením vysoké částky do několika stovek úvěrů napříč celým portfoliem Zonky. Doteď se o rozložení investic starali sami investoři „ručně“. Unikátní algoritmus by měl – na základě dosavadní výkonnosti – přinést výnos vysoce přesahující inflaci, říká Novák. Podobně jako u jiných investic však firma nemůže garantovat, že klient dostane zpátky aspoň vloženou částku – na rozdíl od bankovních vkladů (spoření) samozřejmě nejde o pojištěný produkt.

Firma láká investory na očekávaný hrubý výnos 7,36 ročně, od něj je však potřeba odečíst poplatky (jednorázově 1,9 % při vložení peněz a pravidelně 1,51 % za správu), očekávané rizikové náklady (1,41 %) a případnou daň z příjmu. Peníze si lze vybrat už po šesti měsících bez poplatku, produkt je ale podle Nováka ideální pro dlouhodobý investiční horizont.

Nově je tu žirafa.

Právě v těchto dnech překonala služba Zonky hranici 50 tisíc klientů, kteří si přes ní vzali půjčku. „Meziročně jde o 49% nárůst,“ upřesňuje Novák. Celkový objem půjčených peněz přesahuje 9,23 miliardy korun, z toho 3,13 miliardy poskytli individuální investoři (těch je 32 764). Průměrná výše úvěru činí 144 516 korun.

Zonky se chlubí tím, že má v průměru o jeden až dva procentní body levnější spotřebitelské úvěry než banky. V srpnu to bylo 7,25 %, zatímco u bank 8,46 %. „Fakt, že cenu se daří snižovat zejména díky vyšší efektivitě, a nikoli akceptováním vyššího rizika, ukazuje srovnání průměrného podílu nesplácených spotřebitelských úvěrů. Zatímco na bankovním trhu činil v červnu 4,21 %, u Zonky 1,97 %,“ říká Novák.

Když už musíte...

... půjčte si u někoho normálního

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

V příštím roce by se firma měla poprvé dostat do zisku, plánuje Novák. Podle výroční zprávy loni skončila ve ztrátě 275 milionů korun, předloni 272 milionů. 

Na trhu nových nezajištěných úvěrů pro spotřebitele má Zonky podíl necelých 4,5 procenta, cílem je zvýšit ho na aspoň deset procent.

Rok 2020 má být také začátkem expanze na zahraniční trhy v rámci Evropské unie. Ve druhém čtvrtletí plánuje Zonky vstoupit do Španělska, pak přijdou na řadu Německo a Itálie. Proč ne sousední a – nejenom geograficky – blízké Slovensko? „Expanzi se chceme naučit na velkých zemích a otestovat si škálu na odlišných trzích,“ vysvětluje Novák.

S evropskou expanzí souvisí také nový maskot. Dřívějšího křížence zebry a osla (název Zonky vznikl právě spojením slov zebra a donkey) letos vystřídala žirafa. „Zkoumali jsme oblíbenost zvířat napříč Evropou. A právě ve Španělsku je žirafa ještě oblíbenější než v Česku,“ říká k tomu marketingový manažer Jan Sladovník. Už na jaře firma uvedla, že s připravovaným rozšířením do Evropy se rozroste i její zvířecí rodina. Žirafa by tedy neměla být posledním členem, současně zebra prý úplně nezmizí.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 12. 2019 20:08

4.4% je negarantovaný odhad

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 11. 2019 9:37, Jiří Novák

4,4 % vůbec nevypadá špatně. Mám s nimi dobrou zkušenost od začátku, ale vzhledem k velkému množství malých půjček mě ta správa portfolia moc nebavila. Rentiér by mi ušetřil spoustu časua práce s reinvesticemi. Uvažuju, že to zkusím.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek