P2P a P2B půjčky. Jak fungují investice do půjček

redakce Peníze.CZ | rubrika: Seriál | 19. 6. 2019 | 7 komentářů
K rozmachu investic do půjček přispěly nízké výnosy klasických spořicích produktů. Ovšem na popularitě neztrácejí ani teď, kdy se úrokové sazby začínají zvolna vracet k normálnějším hodnotám. V krátkém seriálu vám zkusíme přiblížit, jak to vlastně funguje
P2P a P2B půjčky. Jak fungují investice do půjček

Je to několik let, co se v Česku začaly zabydlovat takzvané investice do půjček. Na první poslech to slovní spojení nedávalo úplně smysl – a přitom na tom není vůbec nic složitého. Když banka poskytuje úvěr, nedělá vlastně nic jiného. Investuje svoje peníze do dlužníka a očekává, že investice jí přinese nějaký zisk, předem vyjádřený úrokem. A samozřejmě, jak to je u každé investice, podstupuje taky riziko, že se zisku nedočká. Ovšem to už si banky umějí ošetřit.

Pevně na trhu

Stejnou možnost, tedy půjčit někomu peníze a inkasovat za to odměnu, má odjakživa každý. Jenže teprve s příchodem internetu a nových služeb sdílené ekonomiky se z toho stává příležitost skutečně pro každého, včetně těch, co nemají na kontě miliony. O převrat se postaraly platformy P2P a P2B půjčování peněz. nebo tedy chcete-li investování do půjček. Ty dokážou propojit potenciální dlužníky a potenciální věřitele a nabídnout nástroje k prověření žadatelů o půjčky a zajistit převody peněz obojím směrem.

Slovníček: Co je P2P a P2B

P2P je zkratka anglického peer to peer. Prvotně se používalo ve spojení s počítačovými sítěmi, kde spolu jako rovný s rovným komunikovali přímo uživatelé. Bez prostřednictví serveru. Jeden každý uživatel mohl komunikovat – a hlavně sdílet data, v počátcích zejména hudbu – napřímo s ostatními uživateli. Čím víc uživatelů, tím větší kapacita společné sítě. U klasické komunikace uživatel – server – uživatel se naopak s počtem účastníků kapacita přenosu dat snižuje, server se lidově řečeno prostě ucpává.

I u P2P půjčování peněz platí, že přenos – tentokrát nikoli dat, ale peněz – probíhá mezi sobě rovnými uživateli. Ludvík potřebuje peníze a Jindra s Františkem a Josefem se složí na půjčku. A jako se kdysi u sítí na sdílení muziky (pamatujete ještě, co za revoluci byl Napster?) obcházely servery, přes které by jinak musela protékat data, tady se obcházejí banky, které v „klasickém finančnictví“ sbírají peníze na vkladech a vydělávají na jejich dalším půjčování. První společností, která nabídla propojení lidem, kteří mají peníze, s lidmi, kteří peníze potřebují a jsou za jejich poskytnutí v budoucnosti poskytnout odměnu, (P2P) byla britská platforma Zopa, spuštěná v roce 2005.

Zkratka P2B pak znamená peer to business – princip je stejný, jen s tím rozdílem, že peníze se nepůjčují jednotlivcům, ale firmám. Společnost, která zřejmě jako první zprostředkovávala půjčky jednotlivců firmám (P2B) se jmenuje Funding Circle a vznikla v roce 2010 rovněž ve velké Británii.

Od vzniku prvních platforem zprostředkovávajících možnost půjčovat peníze neuplynulo ani patnáct roků a už se pevně usadily na trhu s financemii. Banky a jejich vlastníci se zatím nemusejí obávat, že by kompletně přišli o svůj byznys s půjčkami, ale určitě novinky sledují. Případně hledají způsob, jak na tuhle část trhu taky proniknout. Ostatně asi nejznámější česká platforma pro P2P půjčování peněz patří do impéria PPF, pod klasického poskytovatele úvěrů Homecredit.

Trendem v investování do půjček je dnes asi přesun od klasického P2P půjčování k půjčkám P2B, tedy k půjčování peněz firmám. V praxi může mít různé podoby, někdy jde v zásadě o klasickou půjčku, jindy investor za svoji půjčku dostává cenné papíry, v zásadě obdobu firemního dluhopisu. Rozdíl je ale v podstatě jen formální. Český Bondster například funguje tak, že žadatel o půjčku si přijde říct o peníze do úvěrové společnosti, která mu je normálně půjčí, pak ale na webovém trhu nabídne postoupení podílu na půjčce soukromým investorům.

Partner seriálu

Partnerem seriálu je Bondster, česká fintech společnost, která od roku 2017 provozuje online peer-to-peer investiční trh propojující investory z řad široké veřejnosti s českými i zahraničními poskytovateli půjček. Bondster nabízí lidem příležitost zhodnotit volné peněžní prostředky a investovat do půjček v korunách i eurech zajištěných movitým a nemovitým majetkem.

Věřitelé všech zemí, spojte se

To, co je nového a co přišlo až se zprostředkovatelskými platformami pro investice do půjček, je možnost diverzifikace. Když půjčíte sto tisíc známému, který pak z nějakého důvodu nebude splácet, máte problém. Při investování přes platformu ale zaprvé máte k dispozici rating dlužníka, firma ho lépe či hůře proklepne. Především ale máte možnost neinvestovat všechno do jediného dlužníka. Můžete si jich vybrat několik. Obecně platí to, že za půjčku dlužníkovi s vyšším rizikem nesplácení můžete dostat větší úrok, u jistějšího bude úrok nižší. A vy si můžete vyrobit portfolio dlužníků s různým rizikem a různým úrokem.

Psali jsme výš, že investice do půjček patří mezi služby sdílené ekonomiky. Znamená to, že na jednu půjčku se skládá víc věřitelů. Typicky to funguje tak, že žadatel o půjčku vyvěsí poptávku – řekne, kolik by potřeboval, napíše informace o sobě, případně i o účelu půjčky, může navrhnout úroky, jaké je ochoten platit – a zájemci o investici upisují, kolik by byli ochotní půjčit. A akceptují nabídku úroku nebo navrhují úrok vyšší či nižší. Velmi často se uplatňuje princip aukce, při kterém si potenciální věřitel vybírá nejvýhodnější nabídky. Přesný postup se ale liší platformu od platformy.

Příklad: Jak to chodí na trhu Bondster

Na trhu zajištěných půjček Bondster investor vybírá půjčky od celkem 11 poskytovatelů z různých zemí. Na Bondster najdete zhruba 400 možností investice z Česka, Polska, Bulharska a Ruska. Do českých půjček můžete investovat v korunách, do zahraničních v eurech. Půjčky mají různé druhy zajištění, v rámci českých půjček nejčastěji nemovitostí. U zahraničních půjček poskytovatel garantuje tzv. buyback, tedy vyplacení investora i s úrokem v případě nesplácení úvěru.

U některých zprostředkovatelů je taky možné investovat do půjček zajištěných, nejčastěji nemovitostmi. A někteří poskytovatelé taky nabízejí garance zpětného odkupu pohledávky. Jak už to ale bývá, nižší riziko zpravidla přináší nižší výnosy – za garance se platí.

V příštím díle seriálu přineseme praktické rady pro investory. Tipy, na co si dát pozor, jak řídit portfolio svých dlužníků a jak se jistit.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 8. 2023 11:25, Kristýna Krade

Nabídka rychlých půjček po celé ČR Rychlá půjčka online Získejte peníze na účet ještě dnes. Úspora úroků v případě předčasného splacení. Rychlé zpracování zcela zdarma. Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 20 000 000 Kč. Doba splácení až 360 měsíců. Poskytujeme půjčky zaměstnancům, důchodcům, ženám na MD, podnikatelům a firmám. E-mailem: kudlackovakristyna2@gmail.com

+1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

bondster, investice, p2p, půjčky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 4 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.