Nová štika v rybníce: investování do půjček nikdy nebylo snazší

PR článek | rubrika: FINEXPO | 7. 1. 2019
Investování do půjček v Česku zapustilo kořeny. Nedá se ale říct, že by to byly kořeny bůhvíjak hluboké. Česko prostě není velký trh. Změní to příchod platformy, která investorům otevře dveře k celé Evropě?
Nová štika v rybníce: investování do půjček nikdy nebylo snazší

Komerční spolupráce

Estonská společnost Bondora, která už víc než dekádu zprostředkovává P2P půjčky, nabídne na začátku roku svoje služby kromě dalších 23 evropských jazyků také v češtině. Rozdíl proti stávajícím společnostem, které půjčky/investice v Česku zajišťují? Pro investory spočívá zejména v přístupu k žadatelům o půjčky z celé Evropy. S ním by Bondora mohla být tím, čemu se v angličtině říká game changer, tedy tím, kdo nově definuje pravidla hry. Pro zájemce o investování v Česku je totiž někdy těžké, pokud chtějí využívat služeb v češtině, najít dostatek žadatelů o půjčky, ze kterých by si mohl poskládat rozumně diverzifikovaný mix. A sázet peníze jen na jednu dvě karty – rozumějte na jednoho dva lidi a na jejich spolehlivost při splácení dluhu a placení úroku – se nevyplácí.

Bondora

Společnost Bondora sídlí v Estonsku. Na trhu se zprostředkováním půjček působí deset let. Investorům nabízí různě pokročilé nástroje pro umístění peněz na trh – od Správce portfolia přes Portfolio Pro až po superjednoduché Go & Grow. Další možností je pak výběr z již uzavřených půjček, kterých se věřitelé chtějí zbavit na sekundárním trhu.

Investice s Bondorou si zvolilo přes 42 tisíc lidí z víc než 85 zemí světa. Investovali přes 150 milionů eur, které jim vynesly přes 20 milionů eur.

Od ledna roku 2019 bude Bondora dostupná v 24 evropských jazycích včetně češtiny.

Tady všude hovoří Bondora ke klientům jejich mateřským jazykem. Zvětšíte kliknutím

Investice pro každého

Bondora navíc kromě klasického manuálního filtrování potenciálních dlužníků podle nejrůznějších kritérií a sestavování portfolia půjček nabízí od letoška i investování pro ty, kteří nemají čas nebo chuť se profily žadatelů o půjčku probírat. Nástroj Go & Grow investování do půjček zjednodušuje na maximální možnou úroveň: investované peníze sám proměňuje na diverzifikované portfolio různě bezpečných půjček. Vybírá při tom z žadatelů o půjčky v celé Evropě, a má jich tedy k dispozici řádově víc, než kdyby je hledal jen v tuzemsku. Za investování v Go & Grow se nevybírá žádný správcovský poplatek, výběr peněz je zpoplatněný vždy jedním eurem – bez ohledu na výši vybírané částky.

Peníze kdykoli

Předpokládaný roční výnos z takové investice je podle Bondory 6,75 procenta – pochopitelně to ale není výnos garantovaný.* A je to méně, než lidé od investic do půjček většinou očekávají. (Ale přitom o hodně víc, než nabízejí spořicí produkty, a o dost víc, než nabízejí investice označované jako bezpečné, tedy pokladniční poukázky, státní dluhopisy a podobně.) Kromě automatické diverzifikace portfolia za o něco nižší výnos klienti získávají jednu důležitou výhodu: okamžitou likviditu. Když totiž máte rozpůjčované peníze a najednou je potřebujete, u klasické investice do půjček musíte své půjčky někomu prodat na sekundárním trhu. Technicky je to nenáročné, nástroje k tomu každá P2P platforma nabízí – jenže hledání kupce může trvat. V případě Go & Grow hledání kupce odpadá; pokud věřitel potřebuje svoje peníze, prostě si je vybere. O zatím nesplacenou půjčku se stará Bondora, která zařídí její prodej jinému investorovi.

Ovšem jako u každého investování platí, že potenciální výnos znamená taky riziko. Pokud si nejste jisti, jestli toto riziko jste ochotní podstoupit, poraďte se s finančním poradcem, který vám pomůže váš postoj k investičním rizikům definovat.


* Stejně jako u jakékoliv jiné investice je váš kapitál ohrožen a investice nejsou zaručeny. Výnos je až 6,75 %. Před rozhodnutím o investici si prosím přečtěte naše prohlášení o rizicích nebo v případě potřeby vyhledejte konzultaci s finančním poradcem.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services